bas se jako uplasih

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
broj
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Avg 19, 2006 8:58 pm

bas se jako uplasih

Post od broj »

Ranije nisam obracala toliko paznju,pa ne znam da li je bilo i pre. Primetih da iznad svih krunica imam na desnima kao tamne vene, gotovo crne tacke. To me je jako uplasilo. Da li je to normalno???????????????????????????????????????
Nista ne boli, ali izgleda ruznjikavo.
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

Taman rub iznad ivice belog dela krune moze biti sve i svasta; moguce je da je u pitanju metalni rub krune (koliko je star most?), moze biti tamna ivica od svojevremeno predugih kruna, previse "nabijenih" pod desni, i nije retka pojava iznad kruna pod kojima su livene nadogradnje; moze biti jednostavno karijes na zubu koji je ostao "go"izmedju krune i zuba, naslage u tom delu, itd.itd. Moguca su i neka opsta oboljenja i intoksikacije kao uzrok, da ne nabrajam dalje.

Imate li kakvih simptoma, subjektivnih problema? Kada je most radjen? Da li je bilo (i koliko i kakvih) proba tokom rada? Koliko imate godina, imate li dece, imate li drugih zdravstvenih problema, kakvo je stanje ostalih zuba, imate li druge vrste proteza? Mislim, jako mnogo stvari mi nedostaje da mogu da procenim makar priblizno sta bi moglo da bude.

Svako dobro.
broj
Stalni član
Stalni  član

Post od broj »

Hvala Vam na strpljenju i opsirnom odgovoru.
Imam 37 god, nisam radjala, imam nekakve ozbiljne neuroloske probleme. Problemi sa ravnotezom i koordinacijom I, jako me zanima Vase misljenje u vezzi amalgamskih plombi i neur. problema.
Sta savetujete?

p.s. Cini mi se da su crne tacke posledice `nabijenih` krunica, ali ici cu kod stomatologa da jos proverim. Inace, zubi su mi svi sanirani, ali su mi puna usta amalgama, u jako velikim povrsinama.
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

Draga gdjo Broj,
sto se tice tamne linije, u vecini slucajeva su u pitanju krune previse pod desnima, vidljiva metalna ivica, karijes na ogoljenim zubima - sve ostalo su vise "egzoticna" dogadjanja, koja se retko vidjaju.

Sto se tice zamene velikih amalgamskih plombi, licno ja sam - protiv.
"Sukob" amalgama i estetskih ispuna je trajao godinama, i ne postoje jasni, naucno validni dokazi da amalgam zaista uzrokuje brojna oboljenja i simptome, to je duga prica, ako vas zanima mogu i malko duze :).
Kako ja vidim stvari, u pitanju je komercijalni rat velikih dental kuca, a sasvim je logicno da ce stomatolozi pre preporuciti estetske materijale sa visestruko visom cenom, nego amalgam. Vec sam negde rekla, za 20 godina staza nisam videla ni cula da stomatolozi licno sebi ili svojoj deci ciljano skidaju amalgamske plombe da stave estetske; u mojim kontaktima sa kolegama koje gorljivo zagovaraju zamenu amalgamskih plombi, obicno trazim da otvore usta :).

Salu na stranu, vise o tome mozete pogledati ovde:

http://www.quackwatch.org/01QuackeryRel ... index.html

http://www.ada.org/prof/resources/posit ... malgam.asp

Apsolutno sam za zamenu dotrajalih amalgamskih plombi, tj. onih kod kojih postoji realno medicinsko opravdanje za zamenu. Imala sam par pacijenata sa radovima od razlicitog metala u ustima, koji osete peckanje "struje" kad naslone viljusku, recimo, na zube - apsolutno objasnjiva pojava, da ne gnjavim sa nekim drugim situacijama.

Ako odlucite da menjate amalgamske plombe iz ma kog razloga, ja bih vam od srca preporucila glass ili resin ionomere. To su materijali najnovije generacije, estetski su priblizno boje zuba (mada ni blizu toliko savrseni kao kompoziti), ali sa brojnim pozitivnim delovanjima na zube (oslobadjaju fluor, recimo), i danas najpriblizniji nekoj biokompatibilnosti, ako o tome mozemo da govorimo kod ispuna. Mislim da je cena otprilike dvaput veca nego za klasicne kompozite, a kod nas su najrasprostranjeniji Fuji i GC, da znate ako vam neko pomene :).

Nadam se da cete uspeti da resite probleme sa zubima, i zelim vam od srca poboljsanje vase osnovne bolesti. Sve najbolje u Novoj 2007. :).
broj
Stalni član
Stalni  član

Post od broj »

Postovana,
Sta da Vam kazem??? Vasoj Mini i svima koje volite sve najbolje od srca! Puno zdravlja, ljubavi, para i da vam ne silazi osmeh s lica!

:D :D :D
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

Najlepse hvala, i jos jednom, od srca svako dobro.
Odgovori