molim odgovor!

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Zokka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 08, 2006 10:12 pm

molim odgovor!

Post od Zokka »

Pozdrav! Na pocetku moram da se izvinim posto postavljam pitanje vezano za postinor ( ima vec dosta otvorenih tema) ali zaista mi je hitno potreban odgovor, buduci da sam pod temperaturom i prehladom pa ne mogu kod moje doktorke..Naime, popila sam postinor i posle par dana dobila (to je bila polovina ciklusa)..ok, sve smo vec apsolvirale da to tako treba da bude, ali ono sto mene brine je to sto sam opet posle 2 nedelje (kad bi inace trebalo) prokrvarila (imala sam odnos sa muzem vece pre toga)..inace, papa i bris su mi uredni, II, radjeni pre mesec dana..iskocile su mi zlezde ispod pazuha (krvna slika ok) i ne znam da li to moze da bude posledica tog hormonskog soka..hvala unapred!
p.s. doktorka Obgyn, ako ovo budete citali nemojte da me grdite posto inace ne koristim ovakva sredstva, mama sam jednog preslatkog deckica al' eto malko nam se omaklo :D (ziv civek pogresi!)
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

Kriminalno je da u nacionalnom parku Srbija čovek uđe u apoteku i sa prodavačicama se dogovara oko terapije!
Sem preparata koji su u slobodnoj prodaji svi ostali lekovi se uzimaju nakon što ih prepiše lekar. :-?
Pogrešili ste prvi ali i drugi put...
Zokka
Novi član
Novi član

Post od Zokka »

PedjaDj,
nisam bas razumela koji je prvi a koji drugi put..kada sam rekla da nam se omaklo mislila sam na postinor a ne na sina (ako se to sto ste rekli odnosi na to)..nisam se bas najjasnije izrazila..ok je sto me kritikujete ali
molila bih vas da mi odgovorite na postavljeno pitanje..pozdrav!
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Ovaj put se necu saglasiti sa misljenjem kolege iz nacionalnog parka Srbije...jer mislim da Postinor treba da bude dostupna svuda i svakome ko zeli da upotrijebi hitnu kontracepciju, da bi se sprijecile nezeljene trudnoce, broj kiretaza koji je u Srbiji na jako visokom nivou, komplikacija vezan za ova klinicka entiteta i na kraju da se da svakoj zeni pravo da se zastiti od razvoja dogadjaja koji ne zeli.

Ja ne kazem da je ovo metoda izbora, svakako da nije !!! o tom sam vec pisala bezbroj puta, ali zato se i zove emergency contraception ! znaci onda kad nesto zakaze...kad se zaborave 3 ili vise pilula, kad pukne kondom, kod silovanja, ili prosto ako se desi ! takva situacija koja se nazalost desava mnogim zenama.

Ovdje u Kanadi za Postinor nije potrebno imati recept, ali lijek ima pravo da izdaje iskljucivo farmaceut ! Pedja, ja se nadam da Vi niste mislili na farmaceute kad ste rekli - prodavacice ?!
Farmaceuti izdaju lijek BEZ RECEPTA, pacijent plati nekih 40 $, farmaceut sjedne sa pacijentom, uzme istoriju i podatke oko poslednje menstruacije, i izda lijek uz detaljna objasnjenja. Neki farmaceuti katolici, ne zele da to rade i imaju pravo da odbiju da izdaju Postinor, ali zato ima onih koji nemaju te religijske stavove...ali pacijent ce biti posluzen i objasnjeno sve sto treba.

Ne mislim da ste pogrijesili dva puta ! mislim da ne vodite racuna o sebi dovoljno i ako ne zelite da ostanete trudni imate priliku da na bogatom trzistu kontraceptivnih preparata izaberete onaj koji Vama najvise odgovara ( ja preporucujem Mirenu )....Efikasnost Postinora je limitirana, sto znaci da i pored koristenja trudnoca moze da se odrzi, i da mozda budete trebali dodatnu intervenciju, koja nije bez svojih rizika.
Cuvajte se i zapamtite...ja sam uvijek na strani zena, pa i kad grijese ( prema sebi )...to mi je 'zanat'.
Pozdrav,
ObGyn
Zokka
Novi član
Novi član

Post od Zokka »

hvala Obgyn..samo moram jos da priupitam posto necu moci kod moje doktorke do sledece nedelje..spominjali ste nekakvu mogucu intervenciju pa sam se zabrinula..da li je normalno sto sam opet dobila ciklus? znaci, nisam samo taj dan prokrvarila vec sam dobila..pozdrav!
Korisnikov avatar
jane_doe
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 04, 2005 2:08 am
Kontakt:

Post od jane_doe »

pozdrav Zokko....
zokka napisao:.....da li je normalno sto sam opet dobila ciklus?
jedna od mogucih nuspojava upotrebe postinora je i ta (pisalo je o tome vise puta na forumu, al' sad ne mogu da nadjem)
zokka napisao:spominjali ste nekakvu mogucu intervenciju pa sam se zabrinula..
radi se o tome da efikasnost postinora nije 100%, nego 80% u proseku, te da je moguce da se trudnoca ipak desi.... a ako se to desi, a ne zelis je....... intervencija je - abortus!!!

[quote="obgyn, o efikasnosti pilula "za jutro posle"... http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... 0295#30295"]Nus pojave i efikasnost variraju ovisno prema rezimu ili vrsti BCP ( birth control pills ). Ako se uzimaju kombinovane ( estrogen and progesteron ) u toku 72 sata poslije nezasticenog seksualnog odnosa ( istrazivanje Trussell iz 2002 ciji su rezultati uvrsteni u protokol WHO iste godine ), onda je efikasnost 75 %, a ako se uzima POP ( progestin only pill ) onda je efikasnost oko 89 % i nus pojave su nesto manje izrazene ( Task Force on Postovulatory Methods of Fertility Regulation. Randomised controlled trial of levonorgestrel versus the Yuzpe regimen of combined oral contraceptives for emergency contraception. Lancet 1998 ) .

Prosjek je 80% kada se uzmu u obzir obe metode, ali efikasnost ovih metoda nije 100% !
[/quote]

Slika i sve najbolje, jane_doe
Zokka
Novi član
Novi član

Post od Zokka »

jane_doe, hvala :D ...zaista je divno sto postoji ovakav sajt gde covek moze da se informise i porazgovara sa finim ljudma..pozdrav!
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

i to za dzaba !!! posaljite pismo administratoru, mozda nam kaze neke magicne rijeci kao sto je HVALA VAM PEDJA, JANE_DOE, OBGYN...ILI MOZDA NEKI HONORAR ?! VECERA U FRANSHU ? NA NJEGOV RACUN ??
Pozdrav,
ObGyn
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

Drage dame,
Da ne bude zabune nisam protiv kontracepcije (već sam diskutovao na ovu temu), već protiv nemarnosti, olakog odlučivanja na abortus itd... :-?
Postinor 2® i Levonelle® su pilule za jutro posle. Veoma su efikasne u slučaju odnosa bez zaštite ili propusta u kontracepciji (npr. probušen kondom, zaboravljena pilula, izbačena dijafragma i silovanje ili incest).

Kontraceptivna efikasnost se smanjuje što više vremena prođe između odnosa i početka tretmana. Hormoni se daju u dve doze. Prva doza se mora uzeti u roku od 72 sati posle odnosa, a druga doza 12 sati posle prve. Postinor® i Levonelle® su veoma efikasni i pokazuju manje neželjenih dejstava (mučnina) od tradicionalnih kombinacija estrogena i progestagena (Tetragynon).

Za ObGyn ovde se apoteke često otvaraju na ime dipl Farmaceuta, a onda u njima rade prodavačice, smatram da bi ipak trebalo proveriti zdravstveno staje pa se odlučiti na vrstu kontracepcije.
Da li odgovorno tvrdite da su hemijske supstance u ovom slučaju levonorgestrel potpuno bezbedne za ženu koja možda ima obolelu jetru, bubrege, epilepsiju itd. :-?

Pozdrav i dobro zdravlje Dr Peđa
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

:D Za ObGyn što se tiče večere u Franšu vi već imate otvoren poziv. Otkri sam lep restoran "Oktopus" ispod Brankovog most neka to bude ponud broj dva!
Pozdrav!
Milicapilica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Feb 18, 2006 1:19 am

Post od Milicapilica »

Iako nisam lekar, slazem se da je dobro imati alternativu za hitan slucaj. Ono sto me uznemirava je sto malo malo pa cujem od neke moje drugarice ili od drugarica moje mladje sestre da su uzele tablete za jutro posle. Uzimaju ih par puta godisnje! Pa ne moze par puta godisnje da bude bas hitan slucaj???To vise nazivam nemarnoscu. Jedna od njih je, doduse, stvarno u hitnom slucaju, posle toga zbog velikog disbalansa hormona uletela u tako strasnu depresiju da se jedva izvuka ziva odatle. A menstruaciju je tri meseca posle toga imala na svakih 15 dana. Dakle ovo su tablete koje se zaista koriste u nuzdi i tako ih treba i gledati. Mladim devojkama bi to trebalo objasniti, a ne da ih uzimaju kao bonbone.
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

:-? Upravo o tome i ja pišem, neznam koliko ću biti shvaćen?

Pozz Dr Peđa
Odsutna
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jan 07, 2007 1:24 pm

Post od Odsutna »

Odgovor ste vec dobili , javite se na pregled kod svog ginekologa. , mada se vjerovatno radi o manjem poremecaju *prolaznom ) men.ciklusa koji se ponekad javi kod koristenja ove *hitne kontracepcije* . Ipak treba provjeriti tj. uraditi UZV jer se ponekad desi da napravi i neka manja cista , al sve to uglavnom benigno i razrjesi se brzo. To je daleko bolje od abortusa.
Odsutna
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jan 07, 2007 1:24 pm

Post od Odsutna »

jos nesto sto se tice tih zlijezda ispod pazuha to mislim da ne moze da bude veznao sa tim, trebalo bi , mada ste rekli da K S uredna da mozda jos jednom provjerite ako one(zlijezde ) przistiraju jos jednom prosirene lab. analize tj. krvnu sliku , diferencijalnu kr. sliku ev SE , pregled dojki tako da svakoako treba da se javite svom ginekologu koji ce vam dati dalje preporuke poslije pregleda
Odgovori