Savjet za ili protiv zubnih navlaka!??

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
kizi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 22, 2006 9:25 pm

Savjet za ili protiv zubnih navlaka!??

Post od kizi »

Molim savjet...

Imam strasnih problema sa zubima od djetinstva tako da sam vecinu izvadila.Sada sam pocela sa generalnom popravkom i nekim definitivnim rjesenjem.Ranije sam bila kod dosta zubara i nisam bas imala ugodna iskustva.Trenutno nosim protezu pracijalnu zamjena za 3. i 4. lijevo i 5. desno...znaci tri zuba. Obratila sam se u veoma skupu ordinaciju sa savremenom opremom da nekako rijesim moj problem jer sadasnja proteza je grozno uradjena,mobilna,nosim je 2 godine i nisam se navikla posto je nezamjenjim osjecaj dodira hrane na nebce....imam osjecaj da je is pljunem i bacim ovu plastiku koja me tako namucila na pocetku jer se tesko skidala a sada klapa. Tako sam otisla do ordinacije i izvrsila pregled.Posto su mi plombe veoma potamnile, neke su stare,straznje tamne bile i nekako ok...stomatolog je preporuvio da izmjeni prvo staro jer ne zna kakvo je stanje...to sam uradila bez anestezije jer mi je prag bola visok.
Izvadio mi je zivac iz obe 2 devitalizirao kako kaze...stavio lijek...takodjer u 3. desno.Dvice su lose pa ce staviti neke klinove kao nosioce za protezu "cirkulatornu" kako kaze....i navlake na ostale zube....ne znam kada su indikacije za navlake i da ne bih imala nekih problema naknadnih reakcija a i izlozila se nepotrebnom trosku....jos to brusenje zubi i priprema za navlake....postoji li druga solucija i nadomjestak zubi....uradila sam RVI tih dvica....ta ordinacija posjeduje sve te cam. i dijagnosticke uredjaje...sta vi savjetujete.SADA MORAM DA ODLUCIM JER JE IDUCE SEDMICE POPUNA TIH SA LIJEKOM I PRIPREMA !Ranije sam se izjasnila za navlake ali sada nesto se kolebam...jel to zaista neophodno, kakva je garancija,jel to definitivno rjesenje?Ne mislim na Grand nastupat samo zelim generalno uraditi sve, i naravno to ce me kostati sve ustedjevine!
Sad sam trenutno skupila za gornju vilicu!
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

Cisto protetski gledano, malo je nezgodno nadoknaditi 3 i 4 koje nemate sa leve strane, jer dvojka nije Bog zna kakav nosac, te treba ukljuciti i jedinicu; distalno je dovoljna petica, te smo tu dosli do brusenja 3 zuba nosaca.
Sa druge strane, sestica je sasvim dovoljna da nosi peticu, kao krilni most, te smo tu dosli do jos jednog zuba koji je neminovno brusiti za nadoknadjivanje zuba koji nedostaje.

Sve ostalo, prema mom stavu i merilima, je samo licna zelja pacijenta, i/ili uzimanje para, ako smem da kazem. Danas, sa novim materijalima i tehnikama, nije uopste neophodno na devitalizovanim zubima raditi livene nadogradnje i krune, a sve ostalo se moze SAVRSENO resiti konzervativom, dakle - plombama ove ili one vrste.

Sto se tice trajnosti mosta, on ce trajati 200 godina, u tehnicko-tehnoloskom smislu; problem je - "biologija", kako mi volimo da kazemo. Preciznije, most, u realu, traje koliko traju zubi nosaci, posmatrani i parodontoloski i endodontski.
Uprosceno receno: dovoljno je da za 2 ili 5 godina ostanete u drugom stanju, dobijete (ne daj Boze) dijabetes ili sta slicno, pa da se desni povuku za milimetar i ceo most bude za menjanje; OVO niko zivi ne moze da vam garantuje, i ne postoji castan stomatolog koji ce vam reci: e, ovaj most cete nositi do kraja zivota.
Osim razlicitih oboljenja i stanja, desni se povlace kod svih nas, tokom godina, vise ili manje, te taman i da vam nikad ne bude nista, most ce za neki period postati "kratak", nece pokrivati ceo bruseni zub, i time biti za menjanje. Da li ce se to desiti za 5 ili 15 godina, i da li ce moci opet da se napravi most ili - proteza, to zna samo Onaj Gore.

Ne znam da li me razumete: most nije ni slucajno ne znam kako garantovano i zazivotno resenje, i treba da budete spremni na to da ce svakako biti potrebno da se menja jednog dana.

Ako smem da dodam, posebno sam alergicna na pritisak da se pacijent odluci; vi imate vremena, i MOZETE i da se predomislite, i da necete, i da hocete nesto drugo, i da zelite da pitate druge stomatologe i sve tome slicno. Nemojte da vas zaseni sjajna oprema - covek je jednostavno "napipao" pacijentkinju kojoj je dosta svega, razocarana je dosadasnjim protetskim radom, i sto je ne bi ubedio da je nuzno potrebno nekoliko kruna vise, puta toliko-i-toliko para, svakako. BTW, nije tacno da (ako se sa jedne strane radi most od jedinice do petice) MORA da se uradi i sa druge strane "jer nece biti estetski izgledno"; bilo koji most, i solo kruna, MOZE da se uradi savrseno, da se ne razlikuje od pacijentovih zuba, i nemojte tek tako prihvatati ovakve i slicne tvrdnje koje "vuku" ka brusenju jos 5 zuba, a govore i o nesposobnosti zubne tehnike sa kojom se saradjuje.

Dakle, ja bih to radila drugacije; no - to ne znaci da kolega ne moze stati iza svog strucnog stava, vidjala sam da najneverovatnije konstrukcije itekako umeju da opravdaju u strucnim krugovima :(. Promislite, pitajte i druge lekare, ne pristajte na "cajtnot", i - mnogo srece. Od srca :).
kizi
Novi član
Novi član

Post od kizi »

eh hvala za odgovor....ma promijenio mi je neke te tamne plombe na straznjim zubima pa mi je nesto bilo bez veze jer nisu davno radjene...sad me sve iskreno boli od tog drmusanja busilica i mozak mi se trese.Sa lijeve strane nemam 3 i 5 malo sam se prebrojala...a sa lijeve samo nemam 5. Znaci sad imam parcijalnu protezu s tri zuba. (3 i 5 lijevo i 5 desno).

Ma interesuje me konkretno mogu li staviti neku protezu bez te plastike preko nebca...da se nadovezuje na ove moje zube, da ne brusim, uh kad sam vidjela sta znaci stavljanje tih krunica na sve (iskreno nisam imala pojma koja je to procedura pa sam se slozila, ja kontala to je samo neka navlaka na postojeci zub....eh stupid girl...ali imam fobiju od stomatologije)....pa moji zubi nisu bas toliko za baciti mogu sluziti jos par godina.Jel problem ako sad nemaju zivce..mogu li se nanijeti neki premazi...obloziti...neke fasete.. cula sam za taj termin.

Postujem svaciju profesiju i ne zelim traziti nemooguce ali toliko sam se dosad napatila da sam bila spremna platiti...nakon godine stednje i odricanja tu svotu koju je on proracunao ....toliko zubi puta toliko navlaka....da uradi kako treba....ok! Ja sam tip koji i kad bi ga frizerka nacelavo osisala rekla ok hvala super je..tako i ovo..zubarka koja mi je radila ovu parcijalnu me udesila..ja joj jos kupila poklon...a sada ovo cudo klapa kad zvacem a i taj 3. lijevi mi napravila predug zub kao da sam vampir...predug u odnosu na drugi zub koji mi je dr. stomatolog skresao jer je to njegova tehnika,nacin rada..zabije konjsku anesteziju ni da pita zelis li .....huh kad sam belajsuz....nism vise ni otisla.

Znaci moze se postaviti neki most da se oslanja na nosace...te klinove kako ih zubar naziva...a ostale da oblozim tim tehnikama koje ste naveli.
Moram se pripremiti...ako cu mu reci nek onda imam osnove i cinjenice da ne lupam gluposti.
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

Nema na cemu, ali imam utisak da se nismo dobro razumele.
Kada neki zub nemate, bruse se susedni, prema saznanjima o statici mosta, mogucem opterecenju i stanju zuba, uzimaju otisci i radi most. izgleda ovako:

http://www.smiledentalcare.net/Crowns%2 ... owns2.jpeg

Ako vi nemate jednu peticu, nju moze da nosi brusena sestica, u nacelu, a trojku i peticu koje nemate moze da nosi brusena sestica, cetvorka, eventualno i dvojka sa te strane. Kako vidite na slicici, od zuba se skida za debljinu metala i keramike, najcesce dijamantskim svrdlima, pod anestezijom. Dakle, u ovoj varijanti, definitivno izbegavate "plastiku preko nepca".

Ako vas doktor pominje "klinove", DUZAN JE da vam precizno objasni, nacrta i pokaze sta je to, da li govori o implantatima ili o necemu trecem. Ako su u pitanju implantati, pogledajte ovu temu:

http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=9081

Dalje, svako ko vam menja plombe, mora imati jak razlog za to, i MORA vam objasniti (i pokazati, ako treba) zasto to radi.

Kod devitalizovanih zuba je primaran problem sto tokom vremena postaju krti, i skloni su da se slome. To se sprecava i/ili smanjuje na minimalnu meru ubacivanjem fiberglas kocica, ovako:

http://www.snowpost.com/Snowpost-clinic ... edure.html

...koji su izuzetnih mehanickih osobina i estetskog efekta, ali drugim "armaturama" (titan, zlato). Sa kvalitetnom plombom, sve moze da stoji vrlo dugo, i bez protetike. Dakle, osim navedenih zuba nosaca mosta, nema potrebe da drugi zubi idu pod krune.

Ako smem da kazem: nema potrebe da pokusate da parirate stomatologu, takav kakav je vas ce jako lako iznaci neko "strucno" ili strucno opravdanje za svoj predlog i rad. No, vase pravo i obaveza kao pacijenta, je da mozete i smete da se DETALJNO raspitate o svemu sto misli da vam radi, da trazite i pet puta ako treba da vam obrazlozi zasto, da vam pokaze na slici ili fotografiji kako sve izgleda, da vam kaze koje su alternativne mogucnosti i zasto - ako ne pristajete na njegov prvi predlog, i - da vam za sve da predracun, kompletan izvestaj sa pecatom i potpisom.
Sve ovo o cemu govorim je krajnje uobicajena procedura, i necete traziti nista posebno, ako je stomatolog zaista profesionalac, ako je ordinacija registrovana i sve radi legalno. Dakle, nisam ja ta koja treba da vam "crta" - on je.

Jos jednom, mnogo srece :).
kizi
Novi član
Novi član

Post od kizi »

miminamama vi ste super!

Hvala puno, bas ste strpljivi i profesionalni,
sad mi je jasno,pogotovo nakon slika.

Tako sam sretna sto cu se rijesiti proteze imati taj most i sve svoje zubice ne brusene :)

Problem je bio samo sto sam ja mislila da to tako treba sve sa tim krunama, tj. da je nemoguce uraditi samo dio.

Ti klinovi koje sam vam spominjla su zapravo kocici...(terminologija)
i oni ce ici u te devitalizovane dvice.

Nakon praznika moguce da vam se javim sa lijepim vijestima da je sve zavrseno napokon.

Hvala mnogo,
Pozdrav
Odgovori