Problematicna jedinica

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Blejd
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 21, 2006 1:29 am

Problematicna jedinica

Post od Blejd »

Zdravo. Imam problem sa jedinicom. Naime, imao samo duplu jedinicu i izvadio je tek prije pet god (sad mi je 26). Od tada nisam bio kod zubara, a trebao sam. Znam, al'sta cu. Imam neku fobiju..

Dupla jedinica je rasla tik uz prvu jedinicu i samim tim doslo je do promjene u boji al'samo od pozadi na prvoj jedinici. Godine su prolazile a ja nisam isao kod stomatologa i sad je jedinica prilicno promijenila boju i sa prednje strane, i dominira roza boja... OD pozadi su vec druge nijanse.

Apsolutno se ne razumem u stomatologiju, i ne znam sta me ceka. Zub je valjda pod karijesom? Da li moze nekako da se lijeci ili cu morati da ga vadim? Ili kako to ide i kako oni procijene je li on za vadjenje il' za nesto drugo i sta da se cini?

Naravno sve ovo bi trebao da saznam odlaskom kod stomatologa... Al'mene je toliko sramota da se pojavim tamo... Sta da kazem, nisam nasao za shodno citavo vrijeme da odem, zbog cega? A zub mi u takvom stanju...

Ne znam... Plasim se. Jedinica je to ipak, bitna za osmjeh i sve... Opet ponavljam, potpuna sam neznalica sto se tice stomatologije, zuba uopste i njihovog moguceg lijecenja..

Ako bi neko mogao barem da me pripremi malo za taj neminovni odlazak kod stomatologa, koji svaki dan odlazem... :oops:
Blejd
Novi član
Novi član

Post od Blejd »

Evo citajuci neke od tema, nasao sam interesantan odgovor..

E, sad smo blize resenju .
U situaciji u kojoj jeste, tu jedinicu uopste nije potrebno vaditi, da se odmah razumemo.

Prvo, mogucnosti endodontskog lecenja su danas ogromne, i nije iskljuceno da zub moze zaista da se izleci "normalnim" lecenjem, onim malim iglicama. Obicno nije problem da se napravi mali otvor u kruni, kroz njega se zub leci, kasnije zatvara odgovarajucim materijalom, i Bozija basta . Za ovo vam treba specijalista endodont, jer reviziju lecenja ne moze bas svako da izvede kako treba.

Drugo resenje je tzv. apikotomija, resekcija korena zuba. Hirurski se uklanja vrh korena zuba, zajedno sa procesom koji je prisutan, konci se skidaju za nedelju dana, a sve spolja vidljivo ostaje kako jeste. Da vas ne gnjavim sa detaljima (moguce je intraoperativno zatvaranje vrha korena itd.), ovo je apsolutno solidno resenje (ja licno probala ), ne boli nista dok se radi, i taj zub stoji godinama (ima najmanje 15 godina kako su meni operisali jedan zub, nikakvih problema). Ovo rade oralni ili maksilofacijalni hirurzi, te trazite takvog.

Jos jednom, sve najbolje . Nije strasno, verujte.

Da li i ja treba da potrazim endodonta? U mom postu nisam naveo da je u pitanju gornja jedinica...
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

Niste ni morali da navedete, prekobrojni zub je najcesce u gornjoj vilici :).
Prekobrojni zub tipa koji ste naveli (mesiodens) nije tako retka pojava, a tek nije nesto retko da se pokvari susedni zub ili zubi. I uopste, gde god su zubi previse zbijeni, nagnuti, pogresno postavljeni, postoji veca sansa da se pokvare. Dakle, u pitanju je nesto...vrlo obicno.

Sad me nemojte pogresno razumeti, ali verujte da nema rasta da vas je sramota. Ako stomatolog ima makar malo pameti i staza, kroz posao je naucio da ne sudi ljudima, i da nema lican stav, a pre svega je trebao da nauci da ima mnogo zivotnih prica gde je covek mozda jedva izvukao zivu glavu, a ne da ga ja grdim za zube....
Niko ne dolazi da nas vidi sto smo lepi (par casnih izuzetaka :)), svi dolaze i zovu jer imaju problem, znate. Ne znam koja je vasa osnovna profesija, ali ako ste - recimo - RTV serviser, to je kao da se ja stidim i izvinjavam se majstoru sto mi se pokvario televizor :). Mislim, nije lep primer, ali je tu negde. Jednostavno, nemate razloga.
Pogledajte temu "Kako naci stomatologa", pa krenite polako, bez ustezanja, posmatrajte ljude, i vidite gde se vi dobro osecate. Stomatolog je tu da vam pomogne, a ne da vas "riba", nisam mustrala ni male pacijente, a ne ljude od 26 godina :).

Salu na stranu, naravno da ne mogu online da procenim sta se konkretno dogadja, ali opravka, pa i lecenje gornje jedinice ne zahteva endodonta, u 95% slucajeva. Mislim, nema sta posebno da vam se desi, znate.
Ako mogu da dodam jos jednu rec: lako je moguce da imate i karijese na bocnim zubima, cisto iskustveno gledano. Svaki dan vidjam pacijente koji su se fokusirali na jedinice i front, a bocno bi takodje imalo sta da se radi, a 450W reflektora je cudo jedno, vidi se i sta covek nikad ne bi pomislio :). Ako vam stomatolog nabroji jos neki bocni zub, bila bih slobodna da vam sugerisem da prvo opravljate to, pa onda da predjete na prednje zube, jer - mi imamo drugacije kriterijume nego vecina pacijenata, nama su bitniji bocni zubi :).

Dakle, molim vas - nema, zaista, cega da se stidite. Kod nas izuzetno retko dolaze ljudi sa sasvim zdravim zubima (jedna od mojih stomatoloskih sestara nema nijednu plombu, 23 godine, a to inace vidjam jednom u nekoliko godina), pa krenite slobodno da trazite nekog vedrog, sposobnog stomatologa, koji ce vas primiti bez procenjivanja, presudjivanja i kojecega, i gde cete se dobro osecati. Jednostavno, stomatolog koji krene da se zgranjava, da grdi pacijenta i slicno, je nevaspitan i neprofesionalan, makar bio i neiskusan u struci, nista ga ne opravdava.

Ako sta jos treba, tu smo. Najlepse zelje :).
Blejd
Novi član
Novi član

Post od Blejd »

Jao pa vi ste divni! :)

Hvala vam na brzom i opsirnom odgovoru...zaista ste divni. Moram ici u potragu sada za nekim takvim stomatologom kao vi.

Nego, naravno, tek oko ostalih zuba imace sta da se radi, al'sam naveo ovaj primjer jer me on posebno preokupira.

Jod jednom hvala, pa ako budem imao jos jedno pitanje, znacu da mogu da racunam na nekoga strucnog za pomoc.

Toliko za sad, i samo hrabro blejd. mozes ti to... :wink:
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

Blejd napisao:Jao pa vi ste divni! :)
Toliko za sad, i samo hrabro blejd. mozes ti to... :wink:
:):)

Bas ste me nasmejali; ponekad mi to kaze Mima, kad se zaletim u nesto sto MISLIM da ne mogu, a ona zna bolje od mene da - mogu...:).
Svaka cast :). Sve najbolje, jos jednom.
Blejd
Novi član
Novi član

Post od Blejd »

Pozdrav i za Mimu onda... Slika

Slika
Odgovori