Problem sa tahikardijom
Problem sa tahikardijom
Ime mi je Ankica i 75' sam godiste. Imam problem sa tahikardijom koja mi se povremeno javlja a neznam uzrok. Do duse u poslednje vreme mi se i stopala dosta znoje ( da li to moze biti izazvano nervozom ). Sto se tice pritiska uglavnom je 120 sa 80. Poslednji put kada sam imala tahikardiju radila sam EKG sve je bilo uredu sem te tahikardije. Internista kardiolog u nasem mestu me je i poslusao i rekao da nema nikakvih drugih znakova ,sto se tice srca ono je zdravo. Pa mi je preporucio propranolol 2 * 1/4 od 40 mg. Naravno receno mi je da uradim i krvnu sliku. Sto se nje tice WBC 7,7 RBC 4,63 HGB 144 Glikemija 4,1 SE eritrocita 5, Trigliceridi 1,54 Holesterin ukupni 4,7 SGOT 23 SGPT 17. Zanimame Vase misljenje u vezi sa mojim slucajem. Da li postoji mogucnost da mi ovako poviseni trigliceridi naskode. I da li ja pored ove tahikardije ,sobzirom da sam se do pre cetiri godine pre nego li sam ostala trudna bavila sportom aktivno od svoje 7 godine, mogu da se bavim rekreativno sportom i trcanjem i koliko ce mi to smetati ili mi nece smetati. Naravno u planu imam i jos koje dete ako mi ovo ne bude prestavljalo neki problem. Dakle nadam se da ovo nije toliko zastrasujuce. Izvinite na ovako opsirnom tekstu ali pokusala sam Vam objasniti sto je jednostavnije moguce u ovoj situaciji. Unapred hvala Ankica.
Pa vidite doktore ne javlja se tako cesto bar ja tako mislim. Obicno se javlja pri promeni vremena ili kada se dan dva pre nastupanja tahikardije iznerviram pa neka je to i vidljiva nervoza ali vrlo cesto ume da bude i ona unutrasnja a da je nisam svesna osetim po tome jer mi i najmanja sitica zasmeta. Do duse tahikardija mi se javljala i ranije pre otprilike dve godine kada mi je i otac umro, i evo i sada kada ne znam zbog cega. Znam samo da kada do toga dodje nemam nikakvih bolova ili nesto slicno tome kao ni gusenja. Na primer: pre neko vece kada sam zalozila vatru i cekala da se zagreje kuca normalno dosla sam umorna s posla i malo se opustila uz tv., u jednom trenutku kao da mi je knedla stala u grlu ni pljuvacke nije bilo to jest usta su mi bila suva ustala sam da uzmem malo secera i vode jer mi se u tom trenutku to cinilo ispravnim jer sam pomislila da mi je mozda pao secer, medjutim odjednom sam osetila i tu unutrasnju nervozu i ubrzan puls od kojeg sam se zamarala malo. Znate kako ja se nekad i uplasim sobzirom da sam zivela pored srcanog bolesnika cija bolest nije nasledna vec je posledica pada i srce mu je slabilo od epilepticnih napada, pa odmah kada se tako nesto dogodija ja pomislim na najgore, mada znam da za ovo sto se meni dogadja nije ni blizu tome ali to je nesto verovatno podsvesno sto me u tom trenutku prati i sto pokusavam da iskorenim. Tada nisam znala koliki mi je puls bio tj. kolika je ta tahikardija bila, znam da sam legla i popila diazepam od 2mg i propranolol 1/4 od 40mg pa se ta tahikardija tj. ta alarmantna situacija smirila nakon pola sata od pijenja tih lekova. Tri dana posle otisla sam kod naseg interniste kardiologa to sam vam vec napomenula, to je bilo jutro i tada sam na EKG imala tahikardiju manju nego pre tri dana bilo je 100 otkucaja u minuti. Normalno u oba slucaja je pritisak bio u normali 125/80 i 130/80. EKG nije pokazivao ni jednu drugu abnormalnu reakciju sve je bilo ponavljam jos jednom u redu sem te tahikardije. Otkad pijem terapiju koju mi je doktor prepisao a to je vec tri dana nemam nikakvih problema za sada samo povremeno osetim blagu nervozu koja je pracena sa znojanjem nogu tj. stopala. Nadam se da je ovo bilo dovoljno kako bi razumeli moju situaciju i pomogli mi da otklonim neke sumnje i strahove od pojedinih stvari koje me prate uz trenutno stanje. I nadam se da se moja situacija moze vratiti u normalu kao nekada. Dali je to moguce i pomozite mi da za to nadjem najbolji i najbezbolniji nacin, jer kazem da me sve ovo plasi. Jos jednom hvala uskoro ocekujem Vas odgovor.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Mislim da ovaj pasus jasno govori o Vasoj infarktofobiji i psihogenom/anskio-somatskom poreklu Vasih tegoba. Lecio bih to kontinuiranim uzimanjen sedativa tokom par meseci, dok se na tahikardije ne zaboravi, a po mogucstvu uz suport-psihoterapiju.Na primer: pre neko vece kada sam zalozila vatru i cekala da se zagreje kuca normalno dosla sam umorna s posla i malo se opustila uz tv., u jednom trenutku kao da mi je knedla stala u grlu ni pljuvacke nije bilo to jest usta su mi bila suva ustala sam da uzmem malo secera i vode jer mi se u tom trenutku to cinilo ispravnim jer sam pomislila da mi je mozda pao secer, medjutim odjednom sam osetila i tu unutrasnju nervozu i ubrzan puls od kojeg sam se zamarala malo. Znate kako ja se nekad i uplasim sobzirom da sam zivela pored srcanog bolesnika cija bolest nije nasledna vec je posledica pada i srce mu je slabilo od epilepticnih napada, pa odmah kada se tako nesto dogodija ja pomislim na najgore, mada znam da za ovo sto se meni dogadja nije ni blizu tome ali to je nesto verovatno podsvesno sto me u tom trenutku prati i sto pokusavam da iskorenim.
Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Gospodine Dr. Ivice da li to znaci da ovo sto se meni desava nije tako strasno i da se vremenom to moze iskoreniti. To jest da nema mesta panici, kao sto sam mislila. I da naravno za sve treba vremena kao i za ovo. Da li treba da nastavim sa terapijom koju mi je preporucio internista kardiolog sa uzimanjem 2*1/4 propranolola od 40 mg neko vreme pa tu dozu smanjivati uz njegovu konsultaciju kao i ako se ima potrebe za diazepanom od 2mg. ( Znaci li ono sto ste mi napisali da imam te neke podsvesne i svesne strahove od tih stvari koje se pojavljuju samo u slucaju srcanih bolesnika odnosno onih ljudi koji su imali infarkte i neke slicne probleme sa srcem., odnosno da je sve u mojoj glavi i da to treba izbaciti gledajuci pozitivno i sa drugog aspekta ako je moguce.) Ako je to to i ako smo se dobro razumeli unapred Vam se zahvaljujem na pomoci i velikoj podrsci da u ovome istrajem. HVALA!!! Nadam se da iduci put moze biti samo pozitivan nas razgovor. Jos nesto Vas forum je za svaku pohvalu. Ljudi u svakom trenutku mogu da racunaju na Vas. I da li bi ste mi preporucili da nastavim sa idejom o drugom detetu posto to jako zelim.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Postovana,
Svakako nastavite sa terapijom Propranololom pod nadzorom Vaseg porodicnog lekara ili interniste. O drugom detetu nemojte da razmisljate dugo, vreme leti - pocnite odmah i neka je sa srecom! Uz bebicu cete sve zaboraviti i kad rodite, Vi cete se preporoditi. Molim Vas samo da prestanete sa koriscenjem Diazepama u vreme kada imate plodne dane i posle toga, jednostavno, bolje je da koristite Bedoxin (vitamin B6) i preparate za umirenje na bazi lavandule, nemojte pod dejstvom sedativa da ostajete u drugom stanju.
Zelim Vam sve najbolje!
PS. Moja rodjena sestra je Vas imenjakinja
Svakako nastavite sa terapijom Propranololom pod nadzorom Vaseg porodicnog lekara ili interniste. O drugom detetu nemojte da razmisljate dugo, vreme leti - pocnite odmah i neka je sa srecom! Uz bebicu cete sve zaboraviti i kad rodite, Vi cete se preporoditi. Molim Vas samo da prestanete sa koriscenjem Diazepama u vreme kada imate plodne dane i posle toga, jednostavno, bolje je da koristite Bedoxin (vitamin B6) i preparate za umirenje na bazi lavandule, nemojte pod dejstvom sedativa da ostajete u drugom stanju.
Zelim Vam sve najbolje!
PS. Moja rodjena sestra je Vas imenjakinja

Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
Hvala na najlepsim i iskrenim recima. Mnogo mi znaci kada mogu od nekog pozitivne reci cuti kao i neku vrstu podrske. Moram Vam priznati da sam iz vase obliznje okoline grad kraj Dunava i prelepog Jezera kao i usca nekadasnjeg zlatonosnog peka. Naravno rec je o mestu zvanom Gradiste. Takodje mi je drago sto se Vasa sestra zove bas kao i ja. Mi Ankice smo uglavnom jako osetljive ali istovremeno cvrste i istrajne osobe a da ne kazem da smo i dobrice., dobro ima i onih drugih elemenata u nama ali kada toga nebi bilo ne bismo bile to sto jesmo. Veliki pozdrav Vama i nastojacu ka onom pozitivnom sto nas cini lepim i srecnim. Nadam se nasem uskorasnjem dopisivanju u ovom forumu.
Pozdrav