HITNO HITAN ODGOVOR

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
maja kovacevic
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Sep 27, 2006 2:27 pm

HITNO HITAN ODGOVOR

Post od maja kovacevic »

Ljudi pomagajte. Imam paranoican strah od vadjenja zuba, a od popravke se ne bojim. Medjutim imam jedan zub gore sestica koja je polomljena i ima na kraju korena veliku cistu koja je usla u sinus. Ko god je pogledao snimak rekao je da je to za vadjenje jer je to tempirana bomba koja moze da mi ode i na mozak. Znam i ja da mora da se vadi ali ne vredi kad se bolesno bojim vadjenja zuba jer sam imala lose iskustvo prosli put kad sam vadila zub i pored anestezije sam osetila bol kao i nakon vadjenja nedelju dana sam htela glavom u zid da udaram. Pa je moje sledece pitanje da li ima neki zubar koji bi mi to izvadio sa totalnom anestezijom. Pitala sam na stomatoloskom faksu ali kazu da to rade samo deci i to sa daunovim sindromom i jos nekim bolestima pa sam sad u panici jer i na samu pomisao vadjenja zuba ja pocinjem da placem i ne mogu nikome da objasnim koliki je to strah ali veruj te mi manje se bojim smrti nego vadjenja zuba. POMAGAJTE :oops: :cry: :-?
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

Uobicajeni postupak kod pacijenata sa panicnim sindromom je premedikacija: 3mg Bromazepama sat vremena pre intervencije; s obzirom na vase lose iskustvo, potrazite odmah oralnog ili maksilofacijalnog hirurga, sa njima ste apsolutno bezbedni, za 20 godina staza nisam videla hirurga da mu anestezija "ne radi".

Na fakultetu su vam dobro rekli - ovde je praksa da se opsta anestezija primenjuje kod osoba sa kojima je nemoguce uspostaviti saradnju, na ovaj ili onaj nacin, a najcesce su to deca ili odrasli sa posebnim potrebama.
Treba da imate u vidu da opsta anestezija, sama po sebi, ima itekako svoje rizike, ne traze dzabe anesteziolozi kompletnu pripremu i sve nalaze pre pomisljanja na opstu, tako da ne mislite ni slucajno da je opsta anestezija "carobni stapic", da ne govorim o budjenju, cak i pod idealnim uslovima. Drugim recima, nije cudo ako vas budu odgovarali, jer - u vasem konkretnom slucaju - moze biti "skuplja dara nego mera".

Zub mozete izvaditi pod opstom anestezijom u privatnim klinikama koje se time bave - koje imaju maksilofacijalnog hirurga i rade MF hirurgiju, to sve lako mozete naci online. Promislite pazljivo o svemu, i - polako. Najbolje da kod lekara vodite sa sobom nekog ko je trezven i sa obe noge na zemlji, da slusa pazljivo i da vas koriguje kada krenete da panicite; ovo kazem zbog toga sto sam cesto vidjala da pacijent od straha "pogresno cuje", pa i itekako pogresno interpretira to sto mu je receno, da me ne razumete pogresno.

Ako sta jos treba, tu sam, i - mnogo srece.
maja kovacevic
Stalni član
Stalni  član

Post od maja kovacevic »

MIMINAMAMA hvala na ovom odgovoru ali ja stvarno imam problem koji nazalost ne mogu da prevazidjem jer je jaci od mene. :evil: Nisam labilna licnost niti sam slabic ja bas vazim za jaku osobu ali definitivno imam neki kvrc u glavi i ne mogu protiv njega. MOLIM VAS da mi date broj telefona i adresu gde bi to mogla da uradim u opstoj anesteziji. Znam sta znaci opsta bila sam u njoj sticajem okolnosti jer imam dosta ginekoloskih problema pa sam operisana par puta i uvek je prolazilo sve u najboljem redu. Posalji te mi na moj mail br. telefona ordinacije gde bih to mogla da uradim pa nek se desi sta se desi ali je tako najbolje za mene jer mislim da bi me u suprotnom srcka strefila i pored te premedikacije. Molim vas da me razumete i da ne mislite da sam fijuk jer ja to stvarno nisam jer je to jedina stvar koje se ja plasim inace u svim drugim situacijama sam ja lavica koja se bori protiv svega. Unapred VELIKO HVALA. :P
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

:)

Ne mislim uopste da ste "fijuk" :), samo da ne mozete da savladate racionalno svoj strah, a niste ni prvi ni jedini, samo je vrlo retko da se zensko tako boji, ako smem da kazem :).

Ja sam vam odgovorila na PP, i jos jednom vam od srca zelim mnogo srece.
maja kovacevic
Stalni član
Stalni  član

Post od maja kovacevic »

Hvala dobila sam pp i pogledala sam sajt koji ste mi dali i poslala sam doktoru mail pa sad cekam odgovor. Znam da je redak slucaj da se zensko toliko boji ali sta je tu je, a od toga ne mogu da pobegnem. Ja pokusavam sama sebi da pomognem da prevazidjem taj strah ali ne vredi. U svakom slucaju Vama jedno veliko HVALA na razumevanju jer su stomatolozi totalna suprotnost od vas i stalno govore '' ma ti si to umislila nije to tako itd'' a meni je vise muka od tih prica jer ja stvarno ne trazim puno. Trazim samo malo razumevanja.
VELIKI POZDRAV
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

Ma da, jer - znate kako, mi imamo onaj stari vic kako postoji "muski grip" (oboljenje skoro pa smrtonosno, od kojeg mora da se lezi i izdise najmanje par nedelja :)), i "zenski grip" (oboljenje vrlo lake prirode, koje zenu ne sprecava da radi, pegla, kuva i sve ostalo :)), zato sam sebi dozvolila malko da se nasalim.
Salu na stranu, postoje neke ozbiljne psiholoske teorije da je kod osoba kao sto ste vi, doslo do "nakupljanja straha" u nekom vrlo ranom periodu, kojeg se pacijent mozda i ne seca, ali je dovoljno da podje prema lekaru, zubaru i slicno pa da krene da se znoji, da mu lupa srce i da panici. Prema mom iskustvu, to su cesto sasvim trezveni ljudi, koji inace nisu ni slucajno plasiljivi ili bojazljivi, ali im je taj "predsvesni" strah tu negde, iza, i ne mogu racionalno da ga savladaju. Poslednji moj takav pacijent (inzenjer od oko 48 godina) je kasnije sasvim slucajno cuo da je bio u bolnici kao dete od 16 meseci, i tamo proveo nekoliko meseci, izlozen raznim tretmanima (da ne kazem torturama) - svesno se ne boji, ali nesvesno mu kolena zaklecaju kad treba samo da nazove ordinaciju, a inace je inteligentan i uspesan covek, lavovskog srca.

Zbog svega ovoga - jos jednom: mnogo srece, i samo hrabro :).
maja kovacevic
Stalni član
Stalni  član

Post od maja kovacevic »

Kod mene nije taj '' predsvesni '' strah u pitanju jer ja se do pre par godina nisam bojala vadjenja zuba a vadila sam ih 4 puta odnosno 4 zuba zbog fiksne proteze jer su bili jako gusti pa da bi fiksna proteza mogla dobro da odradi svoj posao vadila sam sve cetiri stalne cetvorke i sve je proslo u najboljem redu i bez ikakvih bolova ali 1997 sam morala da vadim donju sesticu i tu su krenuli moji strahovi jer mi je taj zubar ( privatnik ) a inace nekadasnji radnik u ''Ivanu Milutinovicu '' dao 4 anestezije i vadio mi zub 45 minuta i ja sam sve vreme osecala bol i vristala na stolici nasta se on nije osvrtao jer ga je '' bolele uvo '' po principu neboli njega pa ga bas briga i kad je konacno posle 45 min. zavrsio ja sam otisla kuci kad kuci jos gore jer je u medjuvremenu anestezija prestala da deluje i poceli su strasni bolovi. Sutradan sam opet otisla kod njega i on mi je snimio i konstatovao da je deo korena ostao nasta sam mu ja odgovorila da nisam ni psihicki ,a ni fizicki spremna da ga taj dan vadim nego da cu doci sutra. Sutra je ista prica bila kao i na samom vadjenju prvi put anestezija kao da je bila bajata ali na mene nije delovala. Izvadio je on meni to ja opet kuci ali kad je anestezija prosla jovo nanovo sa bolom. I tako par dana pijem brufene bol ne prestaje ja kukam ali nista. Ja ga pozovem telefonom i pitam sta da radim on kaze poiji brufen , a ja mu kazem da sam ga vec poila nasta mi je rekao pa onda nemoj da pijes vise brufene. HA HA HA. Nakon tog naseg jako iscrpnog razgovora ja se setim jedne zubarke kod koje sam ranije isla i pozovem je i dogovorim se da dodjem kod nje isi dan. Posto ona nije hirurg pozvala je Snjezanu Colic koja je hirurg i koja mi je iskiretirala ranu i stavila neku gazicu sa lekom na istu i rekla da dodjem sutradan da mi izvadi tu a stavi novu. posle toga sam otisla kuci i pocela je anestezija da popusta a bola nigde ni od korova sacekala sam da anestezija skroz prestane da vidim kakva ce situacija biti. Kad gle cuda ja se ponovo rodila i ponovo kao nova nista me vise nije bolelo. Isla sam tri ili cetiri dana da mi stavlja taj lek i rana je konacno zarasla. Konstatovala je da zgrusana krv nije mogla nikako da se zadrzi na rani nego kako popijem nesto ona spadne. Eto to Vam je moj problem pa vi sami zakljucite da li sam sa razlogom pocela da se bojim tog odvratnog vadjenja zuba ili sam samo umislila.
pozdrav. :wink:
Odgovori