Devitalizovana jedinica

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
ortak
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 13, 2006 2:27 pm

Devitalizovana jedinica

Post od ortak »

Zamolio bih za odgovor.

Pre pet godina mi je izvadjen zivac iz gornje jedinice, uradjena je nadogradnja, jer je veliki deo zuba bio ostecen. Ubrzo mi je zub pocrneo (plomba, tacnije). Ponovo je ubacena nova plomba, ali je opet pocrneo. A u oba navrata je zub dugo lecen, ukupno oko 7 meseci. Znam da je cest slucaj da devitalizovan zub pocrni. Mene sad zanima sta ja mogu da ucinim povodom toga. Zubar (u ciju strucnost iskreno sumnjam) mi je preporucio nekakvu celuloznu navlaku, ali mi je rekao da ce zub vecno ostati takav. Ja ne verujem da nije moguce nista uraditi po pitanju izbeljivanja jednog potamnelog zuba u danasnje vreme kad putujemo turisticki u svemir! Inace, zub je u dobrom stanju (u dobrom stanju za mene, jer su mi inace zubi slabiji), ne boli me. Razmatram da stavim krunicu, ili mozda da izbelim zub, ali bih najvise voleo da znam da li zub moze da se oboji, ili da se stavi neka navlaka koja bi bila bele boje.

Hvala vam najiskrenije na odgovoru!
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

Ja nisam dobro razumela da li je sam zub promenio boju, ili plomba tamni tokom vremena, pa cu redom :).

Leceni zubi mogu promeniti boju iz raznoraznih razloga: zbog prodora krvi u dentinske kanalice, neadekvatnog punjenja kanala korena, zaostalog karijesa i jos mali milion razloga.
Mogu da se izbele bez problema, i to se najcesce radi na dva osnovna nacina:
- skine se plomba sa unutrasnje strane, i unutar zuba se stavljaju sredstva za beljenje zuba; ovo se ponavlja nekoliko puta, zavisi od sredstva koje se koristi, i obicno uspeva bez problema.
- laserom; ja o ovoj metodi ne znam mnogo, znam samo da je potrebno takodje nekoliko poseta, okvirna cena je oko 60-tak eur (za ceo tretman, ne za jednu posetu), i efekat je takodje ocigledan.
Posle beljenja zuba, ako je lecenje korektno, u kanal moze da se ubaci "ojachanje" - kompozitni kocic, boje zuba, koji znacajno umanjuje mogucnost loma zuba (trenutno sam na dial-up, pa ne mogu da vam ostavim linkove da pogledate).

Postoji mogucnost da se stavi krunica, ali je bas "skolski ispravno" resenje da se na devitalizovan zub prvo napravi tzv. nadogradnja. Obicno se radi nadogradnja livena iz celika, pa na nju metal-keramicka kruna, a malko redje kompozitni ("beli") kocic + bezmetalna keramika.

Ako je problem sto sama plomba menja boju, to se lako resava kvalitetnijim materijalima i korektnom tehnikom rada.

Nadam se da sam nesto pomogla, ako sta jos treba samo kazite :).
ortak
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 13, 2006 2:27 pm

Post od ortak »

Neizmerno sam Vam zahvalan!
Da li mi verujete da za ovih nekoliko godina ni jedan jedini zubar meni nije rekao da postoji resenje, vec su mi svi rekli da je to tako kako je i da treba da cutim i trpim! Tako da sam vec poceo da mislim da je neizlecivo.
Meni se cini da je samo plomba promenila boju, tacnije deo na spoju plombe i mog zuba, tako da bas ruzno igleda, kao crna strafta.

Planirao sam da odem kod jednog estetskog stomatologa, ali ako mi ne bude odgovaralo to sto mi on predlozi, voleo bih da dodjem kod Vas na pregled. Da li biste, stoga, Vi mogli da mi date adresu i broj telefona ordinacije, ako radite privatno?

Jos jednom puno hvala!
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

"Bela" plomba koja menja boju po ivici nije neobican ni redak slucaj; generalni problem sa estetskim materijalima je tzv. rubno zatvaranje, i ako se ne radi "skolski" (sa korektnim bonding sistemom, kvalitetnim materijalom i tehnikom) moze da se pojavi vidljiva - prebojena ivica plombe. Dovoljno je da sama ivica nije savrseno uz zub, dakle - da mozete npr. noktom da zapnete za prelaz, pa da tokom vremena dodje do ovoga.
Zao mi je sto dosad niste dobili pravu informaciju na ovu temu, ovo su sve osnovna stomatoloska znanja :(.
Mnogo srece sa zubarima i pozdrav :).
Odgovori