za obgyn

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
bmbm
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 09, 2006 9:55 pm

za obgyn

Post od bmbm »

--------------------------------------------------------------------------------

Molim vas da mi odgovorite sta bi trebalo da bude nas sledeci korak.
Imam 29 god., 3 god u braku. Lijecili smo hlamidiju i pcr test je bio negativan.
Dijagnoza sa hsg-a:Infertil.prim.Oclusio dist. tu. 1. sin. Perisalpingitis suboclusiva tub. 1. dex. Cavum uterusa ispunjen kontrastom normalnog oblika i velicine. Jajovodi se obostrano pune kontrastom. Lijevi jajovod distalno okludiran neprohodan. Desni jajovod se puni kontrastom koji se izliva u slobodnu trbusnu duplju ali se ima utisak zadrzavanja kontrasta pariaenexalno.
Prije godinu dana sam radila laparaskopiju i dijagnoza glasi:Adhesiones intestini crassi cum peritonei parietalis. Noduli endometriotici ovarii sinistri. Cystis Morgagni tubae uterinae sinistri. OP/Operatio laparoscpica.Adhesiolysis.Extirpatio cystae Morgagni.Coagulatio noduli endiometriotici.Lavage cavi Douglasi.
Dr mi je poslije operacije rekla da su jajovodi prohodni i da je materica u redu.Primila sam tri diferelina. Endometrioza je prvog stepena.
Imam redovne ovulacije.
Suprug ima 29 god, dugo lijecio hlamidiju i pokretljivost je varirala od 50 do 0 posto.Nalaz nekoliko mjeseci nakon sto je hlamidija izlijecena:20 miliona po ml, ukupno 60 miliona, zivih spermatozoida 75%,aktivna progresija 20%,slaba progresija 30%,bez progresije 10 %,nepokretni 40%,normalnih oblika 60%,leukocita nema.
Uz to,varikocela na lijevom testisu koje je toplije za 1,2 stepena.
Zanima me:
1.Da li bi trebalo operisati varikocelu?
2.Da li je moguce prirodno zacece sa ovakvom mojom dijagnozom(endometrioza) i sta je zapravo uradjeno prilikom operacije.
3.Da li bih ja trebala ponovo na hsg odnosno laparaskopiju(napominjem da je od laparaskopije proslo godinu dana)?I sta i kojim redosljedom trebamo dalje da radimo(operacija varikocele, laparaskopija, inseminacija ili mozda vantjelesna)?
4.Da li mogu slobodno da se bavim aerobikom, da li to moze da skodi u pocetku trudnoce?

Veliko hvala
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

U nalazu laparoskopije i probe metilenskim plavim koji su Vam radili stoji da Vam je lijevi jajovod okludiran = zacepljen, sto znaci da ne propusta kontrast pa ni jajnu celiju koja putuje od jajnika do matericne duplje, i po pravilu biva oplodjena u jajovodu.
Tako da opis nalaza i ono sto Vam je Vasa dr-ka rekla stoji u suprotnosti.
Niste nista napisali o vasim ciklusima, tako da ne znam da li su ovulatorni ili ne.

Dg endometrioze, se postavlja patohistoloski, sto znaci, da ako Vasa dr-ka tokom operacije nije uzela biopsiju sa jajnika na kome je opisana vidjena endometrioza, a Vi nemate nikakve simptome ( bolne menstruacije, bolne seksualne odnose ), za mene Vi nemate endometriozu i pored tog opisanog nalaza. Vizuelna dijagnoza endometrioza ima gresku od 40% !
Ako nemate simptoma a opisane su 2-3 tackice endometrioze ! dg je spekulativna, i zelite da ostanete trudni, ne vidim razloga za lijecenje diferelinom ! jer zaustavlja ovulaciju i uvodi Vas u stanje menopauze.

Vas suprug po Vasem opisu nalaza ima oligoastenospermiju i mislim da je osnovni razlog infertiliteta u tome. Iako imate jedan jajovod blokiran, drugi je prohodan i mnoge zene ostaju bez problema u drugom stanju ako su svi ostali faktori normalni ( normalan spermogram, redovni seksualni odnosi, ovulatorni ciklusi ).

Odgovori na Vasa pitanje:
1. Vas suprug treba da razgovara sa nekim urologom koji se bavi muskim faktorom infertiliteta, i da dobije nove informacije oko uticaja operacije varikokele na popravljanje broja i kvaliteta spermatozoida....to nije moje polje ekspertize, ali cini mi se da sam skoro u razgovoru sa nekim od kolega cula, da operativni pristup ne donosi znacajno poboljsanje kako se ranije mislilo, ali opet, provjerite sa nekim ko je specijalista u tom polju.

2. Endometrioza je jos uvijek misteriozno oboljenje za nas ginekologe...cinjenica jeste da nalaz koga vidimo laparoskopski vrlo cesto ne odgovara tegobama pacijenta ili problemima na koje se zali. Mozemo dijagnostikovati 3-ci stepen endometrioze, a da je pacijentkinja imala 3 normalne trudnoce, i nije nikad imala ikakve simtpome...a mozemo vidjeti samo 2 lezije i da zena ne moze da funkcionise od stalnih bolova u karlici, i problema sa infertilitetom...dakle vizuelni nalaz vrlo cesto ne odgovara zalbama pacijenta...ja obicno uzimam u obzir tegobe pacijenta, jer ako su lezije aktivne onda ce i pacijentkinja da iskusi tegobe. Kod Vas kako rekoh mi jos nemamo dijagnozu, jer nije uradjena biopsija tkiva koje je izgledalo sumnjivo na endometriozu, i nemamo patohistoloski nalaz. Moj pristup lijecenja endomteriozi jeste isjecanje tkiva ( ukoliko je moguce ) i kauterizacija ( ako nije moguce ), sto je uradjeno kod Vas.
Hormonalnu th je svrsishodno davati samo ako pacijentkinja ima simptome, jer poslije prestanka terapije, se sva zarista ukoliko nisu otklonjena 'probude'.

3. Nema potrebe da radite ponovni HSG ili dijagnosticku laparoskopiju jer ce nalaz vjerovatno biti isti.

4. mozete da nastavite aerobik bez ikakve strepnje cak i trudnoci, do kraja prvog trimestra.

5. U vasem slucaju vrijedi probati indukciju ovulacije i vjestacku inseminaciju u toku od 3 mjeseca, a ako se trudnoca ne desi, IVF. Mladi ste oboje i imate veliku sansu za uspjeh.
Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
bmbm
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 09, 2006 9:55 pm

Post od bmbm »

Obgyn,

Hvala puno na opsirnom odgovoru. Probacemo sa inseminacijom kako si nam preporucila, pa ako nista ne bude, onda ivf.

Pozdrav i sve najbolje!
Odgovori