Treba li da uradim imunoloski test u vezi steriliteta?

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic

Odgovori
pigy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 27, 2006 3:09 pm

Treba li da uradim imunoloski test u vezi steriliteta?

Post od pigy »

Buduci da sam citao da sterilitet posebno slaba pokretljivost spermatozoida,moze biti povezana sa imunoloskim sistemom,dali treba da uradim neki test i koji.
Meni urolog koji je na osnovu samo jednom uradjenog spermograma,spermokulture i bakterioloskog nalaza, i naravno pregleda,ali tako sto sam legao na sto i on mi je pregeldao testise,pitavsi me dali sam prelezao zauske,rekao sam mu da jesam kad sam bio beba.Onda je on zakljucio da sterilitet potice od toga dijagnoza nesto gravidus III stepena,neznam bas latinski a terapija: Nihil (jel to znaci nista?)
Pitao sam ga da mi da da uradim hormonske testove,ili bilo koje dodatne ali mi je rekao da nema potrebe i da se ovo neleci i da mi je jedina sansa da dobijem dete vantelesna oplodnja.
S'obzirom da sam procitao da za ispitivanje postojanja varikocele treba biti u stojecem stavu i da drugacije se malo to ispituje,cini mi se da nije ni gledao dali imam varikocelu-neznam dali moze da se ona prepozna ako se lezi na stolu?
Molim vas recite mi posto broj spermatozoida u 1ml je 10 miliona, a pokretljivost 5%,od toga agresivno pokretljivi isto 5%,sperma je zutobele boje rastegljiva,a koegzistencija spermatozoida je 1 sat.pa mi je dermatolog isto potvrdio da je to jedina dobra vest za vantelesnu -to da su zivi spermatozoidi 1 sat,ali da lecenja nema.
Niko mi nije spomenuo dali treba da snimim na eho-testise,da snimim prostatu-eho,da uradim hormonske,hromozomske ili iimunoloske testove,biopsiju testisa ako je potrebno,test na hlamidiju,jer u bakterioloskim nalazima nema ta bakterija,labaratorija u Uzicu nemoze to da uradi-nemaju neku potrebnu supstancu za to.
Molim vas mozete mi reci koje sve testove bi trebalo da uradim da bi se uspostavila sto tacnija dijagnoza mog steriliteta oligoastenospermija III stepen,valjda se tako zove smanjen broj spermatozoida i ujedno smanjena pokretljivost.Cime moze da se pokusa da se leci.
Uzimam Oligovit,Oligogal,zinc,Beviplex,Santegal,Q10,Vitamin C,pijem neke cajeve,jedem 60gr ociscenih i samlevenih semenki suncokreta, a uskoro cu da nabavim i piskavicu.Razmisljam o hipomedy 8,prirodnom preparatu na bazi meda.Od proxeeda sam odustao jer iskustva pokazuju da moze cak i suprotno dejstvo da izazove.Samo jednu kutiju trentala sam popio.Jeste sve na svoju ruku jer lekari kazu da nemoze da se pomogne sem ICSI metoda.
Znam da za dalja ispitivanja mora da me uputi urolog, ali posto je to drzavno-Uzice,jedina alternativa-privatno.
Molim vas pokusajte da mi pomognete sto je u vasoj moci,zelim da odredimo tacno dijagnozu-koje testove treba da uradim?Nisu valjda samo zauske krive za ovo?Oprostite na ovako dug post ,ali morao sam da izlozim moj problem jer ga verovatni mnogi imaju ili slican ovaj problem.
Hvala unapred doktore! :cry: :cry:
Filip
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 04, 2005 11:31 pm

Post od Filip »

Situacija je komplikovana. Zauške mogu da urade ne samo to što se vama desilo već i mnogo gore - da spermatozoida nema uopšte. Po meni ovaj rezultat jeste toliko loš da ne može da se popravi na neki način, ali svakako, radi vas i radi toga da situacija bude kristalno jasna, moguće je uraditi kompletno testiranje.
Ono mora da ide privatno, jer je situacija i ovako prilično jasna i nema potrebe za nekim dodatnim ispitivanjima na račun obaveznog osiguranja, tužno, ali istinito.
Dakle, krenite od hormona i mikrobiologije + UZ testisa (tu se vidi i varikocela i ostalo).
Posle toga ostaje biopsija testisa i to vam je to.
Imunološke analize nema potrebe raditi kada je broj spermatozoida tako mali. Antitela smanjuju pokretljivost i slepljuju spermatozoide (aglutinacija) ali ne menjaju značajno broj spermatozoida koji je kod vas takođe smanjen.
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
pigy
Novi član
Novi član

Hvala

Post od pigy »

Znam za slucajeve gde su ljudi imali i po milion spermatozoida pa dostigli vrednost od 20 miliona,zasto je toliko strasna situacija,kad ja imam 10 miliona,znam da je pokretljivost veoma mala agresivno pokretnih 5%,ali verovatno moze se poboljsati bar do 20%,mada je i to malo,mene cudi to sto me je doktor urolog pregledao na stolu lezeci,dali je moguce da je predvideo-nije konstatovao da mozda imam varikocelu pa da ona pravi te probleme?
Ponovo cu da uradim spermogram i ostale testove i poslusacu vas za savet koji ste mi dali.Za sada uzimam po jednu tabletu Oligovita i popodne Oligogala ,2X Cink sumeci po 15mg,500mg C vitamin,2X Beviplex,Q10 1X dnevno,2X E vitamin -Santegal, pijem neke cajeve i jedem 60gr suncokreta,pa cemo videti dali ima pomaka?
Izgleda ako se ne poboljsaju rezultati jedino resenje VTO.
Hvala vam puno!
uzurbana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 15, 2006 1:42 pm

za Pigy(i ostale sa slabo pokretljivim spermicima)

Post od uzurbana »

Cao Pigy,

Moj muz ima slican problem tebi osim sto ima 27 mil spermatozoida.Zanima me jedna stvar:

-on je bio kod doktora, on ga je pitao za zauske i iskreno moj muz je rekao da ih je imao ali se on toga i ne seca.Nema mogucnost da to proveri.Zanima me da li svaki muskarac koji je prelezao zauske ima problem sa sterilitetom ili samo oni koji nisu adekvatno leceni?

-mi smo saznali za sve ovo godinu dana posle bezuspesnih proba i evo vec 6 meseci pijemo sve sto postoji na trzistu.On ce se testirati ponovo u januaru a mene vec pocinje da muci misao da stvarno jedino resenje je vestacka.Niko nam nije predlozio pregled na imuni sistem

-ovo mi je vec 2,3 put da pisem po forumimaa i niko mi nije odgovorio

-osecam se izgubljeno jako volim mog muza i zelela bih bas njegovu bebu

Zelela bih da znam kako se ti osecas zbog ovog problema ili neki muskarac u slicnoj situaciji

veliki pozdrav
uzurbana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 15, 2006 1:42 pm

Post od uzurbana »

Pigy,

Nema te.Ja cekam zeljno tvoj odgovor.Javi se kada budes imao vremena
pigy
Novi član
Novi član