Kolposkopija

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
lelab
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 05, 2006 10:12 pm

Kolposkopija

Post od lelab »

Da li kolposkopija spada u redovan ginekoloski pregled???
Kod moje doktorke da, a ispostavilo se da gomila mojih drugarica nikada nije pregledana na taj nacin?!?
Korisnikov avatar
sandla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 08, 2006 8:37 pm

Post od sandla »

to jeste normalno ali jednom u sest meseci ili godinu dana u zavisnosti od toga da li ti nadju nesto tj ako se vide neke promene ... a drugarce ko zna koliko redovno idu na preglede. Ja idem na svakih 6 meseci i uradim to cisto da bih bila sigurna da je sve u redu ... pozdrav 8)
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Kolposkopija ne spada u redovni ginekoloski pregled i predstavlja pregled grlica materice pod uvecanjem, a najcesca indikacija za istu jesu abnormalni papa nalazi !!

Pored redovnih cervikalnih i vaginalnih briseva, upotrebe progesterona u svakoj trudnoci, ovo predstavlja treci NESUVISLI dijagnosticki korak ! bez ikakvog klinickog i naucnog opravdanja ! osim da se naplati pretraga.

Indikacije za kolposkpiju su vrlo specificne i treba da ih zna i primjenjuje svaki ginekolog, kao i da je obavlja samo ona koji za to ima adekvatno znanje i vjestine...Vas primjer mi dokazuje da i kolposkopiju kao i ultrazvuk tamo moze da radi SVAKI GINEKOLOG bez ikakve posebne obucenosti, sto i povecava zloupotrebu iste, i naravo smanjuje kvalitet !
Pozdrav,
ObGyn
Dragana Petrovic
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 08, 2006 11:44 pm

Post od Dragana Petrovic »

Da,da , u Srbiji ljudi ili ne idu nikada kod ginekologa, bar ne dok se ne javi neki ozbiljniji problem, ili se ide, obavezno kod privatnih i onda se besomudno rade sve moguce analize i pregledi, potrebni ili ne, ali zar je bitno, 'kad doktor kaze' a to jos i toliko kosta, pa mora da je sveta vodica??!!!! Ali, ko je tu kriv? Ljudi se moraju edukovati, i jdino tako ce znati sta placaju i kome placaju i pre svega da li je to uopste potrebno, a do tada... :lol: :lol: :lol:
lelab
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 05, 2006 10:12 pm

Post od lelab »

Hvala na odgovorima...
Moja doktorka je inace doktorka u drzavnoj a ne privatnoj ustanovi tj. u domu zdravlja.
Znaci nema veze sa 'uzimanjem para'.
Znam da svima koji idu kod nje uvek radi i kolposkopiju.

---

Naravno, mislim na gin. pregled na koji se ide jednom u sest meseci - do godinu dana.
Odgovori