Da li kolposkopija spada u redovan ginekoloski pregled???
Kod moje doktorke da, a ispostavilo se da gomila mojih drugarica nikada nije pregledana na taj nacin?!?
Kolposkopija
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kolposkopija ne spada u redovni ginekoloski pregled i predstavlja pregled grlica materice pod uvecanjem, a najcesca indikacija za istu jesu abnormalni papa nalazi !!
Pored redovnih cervikalnih i vaginalnih briseva, upotrebe progesterona u svakoj trudnoci, ovo predstavlja treci NESUVISLI dijagnosticki korak ! bez ikakvog klinickog i naucnog opravdanja ! osim da se naplati pretraga.
Indikacije za kolposkpiju su vrlo specificne i treba da ih zna i primjenjuje svaki ginekolog, kao i da je obavlja samo ona koji za to ima adekvatno znanje i vjestine...Vas primjer mi dokazuje da i kolposkopiju kao i ultrazvuk tamo moze da radi SVAKI GINEKOLOG bez ikakve posebne obucenosti, sto i povecava zloupotrebu iste, i naravo smanjuje kvalitet !
Pored redovnih cervikalnih i vaginalnih briseva, upotrebe progesterona u svakoj trudnoci, ovo predstavlja treci NESUVISLI dijagnosticki korak ! bez ikakvog klinickog i naucnog opravdanja ! osim da se naplati pretraga.
Indikacije za kolposkpiju su vrlo specificne i treba da ih zna i primjenjuje svaki ginekolog, kao i da je obavlja samo ona koji za to ima adekvatno znanje i vjestine...Vas primjer mi dokazuje da i kolposkopiju kao i ultrazvuk tamo moze da radi SVAKI GINEKOLOG bez ikakve posebne obucenosti, sto i povecava zloupotrebu iste, i naravo smanjuje kvalitet !
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Sep 08, 2006 11:44 pm
Da,da , u Srbiji ljudi ili ne idu nikada kod ginekologa, bar ne dok se ne javi neki ozbiljniji problem, ili se ide, obavezno kod privatnih i onda se besomudno rade sve moguce analize i pregledi, potrebni ili ne, ali zar je bitno, 'kad doktor kaze' a to jos i toliko kosta, pa mora da je sveta vodica??!!!! Ali, ko je tu kriv? Ljudi se moraju edukovati, i jdino tako ce znati sta placaju i kome placaju i pre svega da li je to uopste potrebno, a do tada...