Serklaz po totalnom anestezijom-da ili ne?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
MARRY
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Mar 16, 2005 6:38 pm

Serklaz po totalnom anestezijom-da ili ne?

Post od MARRY »

Trenutno sam u 16 nedelji trudnoce i doktorka planira da mi uradi serklaz jer imam kontrakcije , pijem partusisten. Po njenom nalazu, grlic uloziv za vrh prsta. To planira da izvede pod lokalnom anestezijom, a ja nisam sigurna koliko je to dobro po plod i trudnocu- negde sam cak videla da ta anestezija izaziva kontrakcije. Koji su drugi nacini izvodjenja te intervencije i da li je bolno?
Korisnikov avatar
jane_doe
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 04, 2005 2:08 am
Kontakt:

Post od jane_doe »

Hi Marry.....
obgyn napisao:Nekoliko komentara na tumacenja o serklazu od strane Prof.dr Jevremovica...ostarilo se...
Serklaz se radi u lokalnoj ili opstoj anesteziji
NIKAD U LOKALNOJ !!! NIKAD !!!
o tome, kao i o suvislosti postavljanja serklaza, mozes procitati na ovom postu: http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... 3507#33507

Slika i srecno, janΞ_doΞ
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

Draga Marry
Pozdrav!
U VAŠEM SLUČAJU TJ. PRISUSTVO KONTRAKCIJA POSTAVLJANJE SERKLAŽA JE KONTRAINDIKOVANO!!! :-?
Teško je postaviti indikaciju za stavljanje serklaža tj. još nije pronađena dovoljno osetljiva metoda za odabir slučajeva gde bi on bio svrsishodan!
Na prvom mestu treba ultrazvučno izmeriti dužinu grlića između 16-20 nedelje trudnoće (to bi trebala biti standardna procedura tokom uz pregleda i kod nas)!
Dužina grlića manja od 2.5 cm ili njegova tzv. tunelizacija veća od 5mm predstavljaju nenormalni nalaz.
Grlić materice dug 15mm izmereno ultrazvukom uz 10mm tunelizacije je kriterijum za serklaž.

UZROCI INSUFICIJENCIJE UNUTRAŠNJEG MATERIČNOG UŠĆA

-Idiopatski (najčešći)
-Urođeni (congenitalni abnormalnost mullerovih kanala.
-DES izloženost majke trudnice tokom njenog embrionalnog razvoja.
-Poremećaj vezivnog tkiva trudnice(Sindrom Ehlers-Danlos).
-Hirurška trauma (conization, širenje grlića kod abortusa pogotovu više od 10mm).

Electivni (preventivni) Cerclage
Rezervisan je za pacijentkinje sa tri ili više neobjašnjenih spontanih abortusa u drugom trimestru ili prevremenih porođaja.
Electivni Cerclage radi se između 13-16 nedelje trudnoće a nakon UZ pregleda i utvrđivanja vitalnosti fetusa!

Urgentni ili terapeutski cerclage radi se kod trudnica koje imaju UZ serijski uočeno skraćivanje grlića ili tunelizaciju istog.

Kod trudnica sa podatkom o groznici u drugom trimestru predhodne trudnoće i gubitkom iste, urgentni serklaž nije indikovan prema "evidence-based studies", transvaginalno ultrazvučno praćen je mnogo pametniji izbor.
Preglede bi trebalo ponavljati s obzirom na nemogućnost dobrog razlikovanja grlića od donjeg materičnog segmenta u ranoj trudnoći!
ACOG Practice Bulletin No. 48November 2003

-Kratak grlić u ili nakon 20 nedelje trudnoće
Potrebno je odmah uraditi UZ ispitivanje fetusa na anomalije i tragati za horioamnionitisom (infekcija) ACOG Practice Bulletin No. 48November 2003

Hitan serklaž može se uraditi samo ako nema znakova horioamnionitisa ili porođaj nije započeo!

KRATAK GRLIĆ U TREĆEM TRIMESTRU
Ako je porođaj započeo tokoliza može odložiti porođaj dovoljno dugo da se izvede sazrevanje pluća fetusa davanjem majci glukokortikoida.

Chorioamnionitis je razlog za trenutno završavanje trudnoće uz upotrebu širokospektralnih antibiotka!

Ukoliko nije započeo porođaj i nema znakova horioamnionitisa, smanjenjem aktivnosti, prekidom pušenja, odmorom u krevetu i uz pažljivo praćenje mogu biti dovoljni.
Nepotrebna upoteba antibiotika može dovesti do razvoja rezistentnih sojeva bakterija i drugih oboljenja pacijentkinje i njenog fetusa.
Ne pamtim kada sam u zadnjih deset godina postavio serklaž, ako vam to nešto govori!
Serklaž nemože da zameni odmor i mirovanje, ali oni njega mogu!!!

Pozdrav i dobro zdravlje! DrPeđa
MARRY
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Mar 16, 2005 6:38 pm

Post od MARRY »

Hvala puno na odgovorima. U prethodnom postu sam greskom napisala u lokalnoj, a mislila sam na opstu anesteziju, sorry. Poznato mi je da se serklaz ne stavlja pod kontrakcijama, zbog toga me je doktorka i poslala na tokolizu sa 2 ampule partusistena u bolnicu, na 4 dana kako bi se kontrakcije umirile, pa tek onda ga stavila.Nakon toga nastavila sam da pijem partusisten na 4 sata. Stanje mi je sada puno bolje. Mirujem non stop, lezim. To sam uglavnom radila i pre. Ovo mi je druga trudnoca, prethodna se zavrsila u 8 nedelji spontanim pobacajem koji je zavrsen kiretazom. Izmedju dve trudnoce prosao je jedan ciklus( :lol: znam, nije trebalo tako rano). Ultrazvucno, koliko je meni poznato, se kod nas u gradu ne meri grlic, sve se utvrdjuje ginekoloskim pregledom. I mnogo se radi taj serklaz!! Tako je kako je.
Ljudi, nisam pametna, vise ne znam da li oni to rade samo zbog love, ili je to stvarno neophodno-svasta sam cula.Ipak, razmisljam o tome da potrazim negde lekara koji bi mi tom metodom obavio merenje grlica.
Tesko nama trudnicama u ovoj zemlji!!!! :(
kaca 33
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 21, 2006 9:58 pm

Post od kaca 33 »

Ma Marry samo ti sad uzivkaj ako ti je bolje i ne lupaj glavu ! Sto su i meni rekli mazi stomacic i ne brini se!! :lol:
SVE NAJBOLJE! :lol:
mama-bu2
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 22, 2006 5:46 pm

Post od mama-bu2 »

Meni je tek u petom mesecu uradjen serklaz zbog velikog smanjenja grlica i stalnih kontrakcija. Do tad sam stavljala 600 mg progesterona dnevno a posle uradjenog serklaza sam prestala. Inace serklaz mi je radjen pod totalnom anestezijom. Skinut mi je 23.jula a porodila sam se 18. avgusta.
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Mama-bu2 da je pravilno postavljena indikacija tj. da vam je zaista bio neophodan serklaž vi bi trebalo da se porodite za 24-48h nakon skidanja serklaža, a ne nakon 25 dana, 23.jul-18.avgust!
Pozdrav i dobro zdravlje! Dr Peđa
Odgovori