"rupa na srcu"-molim hitan odgovor doktora ili nek

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
dzeni
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Sep 06, 2006 5:46 pm

"rupa na srcu"-molim hitan odgovor doktora ili nek

Post od dzeni »

pre 8 godina samoinicijativno sam odvela tada 4-godisnju cerkicu na ultrazvucni pregled srca zbog kasljanja pri naporu.doktor specijalista decije kardiohirurgije tada je rekao da dete ima "rupicu" na srcu ali da mi on garantuje da od toga nikada nece imati nikakvih posledica .nalaz sam negde izgubila a sada dete ima 12 godina i opet nekako cudno kaslje vec 1 mesec a pluca cista grlo u redu ,pa molim da mi kazete da li kasalj moze da bude od te "rupe"na srcu
dzeni
Stalni član
Stalni  član

Post od dzeni »

i jos nesta kakav bi trebao da bude kasalj ako ima veze sa bilo kakvom bolescu srca
dzeni
Stalni član
Stalni  član

Post od dzeni »

pronasla sam izvestaj lekara slabo se vidi jer je dugo stajalo ali pokusacu da ispisem ako neko slovo bude pogresno nemojte zameriti

situs solitus.venske drenaze normalne.las(ias) istanjen u predelu fope(fore)ovalis ali intaktan.AV valvule normalne morfologije pokreta i protoka .IVS regularnih pokreta bez komunikacije.komore mormalnih dimenzija i kontraktilnosti.LVD 38 mm,LVS 24 mm,aorta 18 mm pise nesta aortni ...pulmonalis 20 mm normalne morfologije i protoka

zakljucak:Foramen ovale apertum

izvinite sigurno ima gresaka

molim vas da mi kazete nesta o ovoj dijagnzi
drM
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 5:34 pm

Post od drM »

Foramen ovale apertum znači da se nije zatvorio otvor na interatrijalnom (međupretkomorski) septumu preko koga se u toku fetalnog života obavlja cirkulacija i zaobilaze pluća. Nakon rođenja, čim dete prodiše pluća se rašire i cirkulacija krene normalno preko pluća da se odvija i u roku od godinu dana foramen ovale se zatvori, ali kod jednog broja dece i odraslih on ostaje otvoren.
Taj otvor je mali, ne pravi hemodinamske probleme i smatra se normalnom varijantom koju ima 1/5 populacije.
Njegov značaj se javlja tek u kasnijim godina života, ako se jave tromboze na venama.

Najbolje da ćerkicu odvedete kod pedijatra (sa ovim starim nalazom) da se utvrdi uzrok tog kašlja, najverovatnije njegov uzok nije foramen ovale apertum.

Sve najbolje!
dzeni
Stalni član
Stalni  član

Post od dzeni »

mnogo vam hvala na odgovoru :D
Odgovori