pomoc oko rezultata

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
lolievo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 29, 2006 1:18 pm

pomoc oko rezultata

Post od lolievo »

T3 1,55 (referentne 1,3-3,1)

T4 71,4 (referentne 58-161)

TSH 5,03 (0,400-4,000)

ATG-At-Roche 394,3 (referentne Serodia 0-1:100 titar, Roche

0-25,27IU/ml)

ANA granicno pozitivan (+/-) u titiru 1:40, homogenog tipa, na supstratu HEP-2 celija.

Zanima me da li na stitnu zlezdu utice primena kontraceptivnih pilula i da li je to dovelo do povisenog TSH.

Sad ih vise ne pijem i zanima me da li je moguca normalna trudnoca sa ovakvim rezultatima.

Mnogo hvala
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Na brzinu pisem i ne pregedam internet da bih proverio, koliko znam, kontraceptivna sredstva ne uticu bitno na funkciju tireoidne zlezde. TSH koji je lako povisen govori o tome da hipofiza "gurka" malo vise stitnu zlezdu da radi. Trudnoca nece biti ugrozena zbog ovoga.

Pozdrav.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
drM
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 5:34 pm

Post od drM »

Vi imate moguć autoimuni proces pa bi eventualno tu trebalo tražiti odgovor. Kontraceptivne pilule mogu da utiču na vrednost T3 i T4, (zato je bolje meriti FT4 i FT3) ali, koliko ja znam, ne i na TSH. Prelistajte malo forum već smo o tome govorili.

Sve najbolje!
lolievo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 29, 2006 1:18 pm

Post od lolievo »

Mnogo vam hvala na odgovorima, sad mi je nekako lakse
Odgovori