BOL U GLAVI

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
jovanica_bobica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jun 26, 2017 10:25 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

BOL U GLAVI

Post od jovanica_bobica »

Zdravo svima!
Imam 16 godina i juče sam bila sa drugaricom na bazenu. Pri skoku u bazen "na glavu" sam nekako uspela da udarim u pod bazena :lol: Udarac je bio dosta jak po mom mišljenju, ali sam se u milisekundi sabrala i rekla sebi da ne smem da padnem u nesvest i da moram da isplivam na površinu (ne znam koliko ke ovo bitno, ali bolje da kažem sve). Bol me je brzo prošao, na mestu udarca (vrh čela) mi je izašla čvoruga. To mesto mi je i dalje bolno, što je ja mislim i normalno. Ono što me plaši jeste to što me boli i vrat i zadnji deo glave. Majka, naravno, misli da je to od promaje :roll: :lol: jer je ona imala slične bolove (a nije udarala u pod bazena :D ). Ipak, mama nije stručnjak, zbog čega želim da nekog odavde pitam ima li potrebe da idem kod lekara? Ne želim da paničim bez potrebe, ali istovremeno ne mogu drugačije jer sam pre dve godine imala neuritis vestibularis (čini mi se da se tako zove), i otad čuvam glavu (osim, eto, juče :) )
Hvala unapred na savetu :)
Nambr1
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Maj 31, 2008 2:46 am

Re: BOL U GLAVI

Post od Nambr1 »

Sto pre kod lekara da odradi rengen, to nije za zezanje.
Ja nisam imao srece kao ti, pa sam posle skoka na Adi ostao kvadriplegicar. Takodje sam imao 16 godina :)
jovanica_bobica
Novi član
Novi član

Nambr1 napisao:Sto pre kod lekara da odradi rengen, to nije za zezanje.
Ja nisam imao srece kao ti, pa sam posle skoka na Adi ostao kvadriplegicar. Takodje sam imao 16 godina :)
Jao, sad si me baš uplašio :oops: Zar se kvadriplegija ne dobija kod povreda kičme? Ja sam udarila glavu. Jeste da me boli i vrat, ali pre bih rekla da je to neki bol u mišićima, kao ukočenost, mada opet, šta ja znam?

Znam da se sa glavom ne treba šaliti, ali me je opet strah i da idem kod lekara, ne znam ni sama što...
Nambr1
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nambr1 »

Ja sam zagnjurio na Adi, udario glavom u kamen i slomio vratni prsljen. Kvadriplegija je momentalna ...

Nemas se cega plasiti. Kod doktora bi trebala otici radi RTG snimka ili samo pregleda, cisto preventivno, jer nemas problema sa telom ispod vrata.
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Kontakt:

Post od aaaca »

Шта год радила једно је сигурно: мораш да носиш крагну под обавезно. Вратни пршљенови морају да се развуку били они сабијени или не. После може да буде касно.

И немој да отежеш него одмах код лекара. Ништа упут и остало, него на хитну помоћ. Важно је да ти одмах ставе крагну да се врат истеже.
jovanica_bobica
Novi član
Novi član

Hvala puno obojici na savetima. :)
Bila sam kod svog pedijatra danas i on mi je rekao da nema potrebe da snimam glavu, jer bol posle udarca može da traje danima, čak i nedeljama, a pošto je prošlo oko 48h i nisam imala simptome poput povraćanja, onesvešćivanja i slično, mogu da se opustim. :) Za bol u vratu mi je rekao da je to upala mišića posle plivanja.
Još jednom, hvala puno. :D
Nambr1
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nambr1 »

Kvadriplegija/paraplgija je stanje prouzrokovano mehanickom traumom (lom, prelom) vratnih/ledjnih prsljena kicme, zbog cega nastaje nagnjecenje hematomom ili delimicni ili totalni presek kicmene mozdine. Kod povreda visokih vratnih prsljenova smrt je uglavnom momentalna, a kako se ide prema dole, odredjuje se nivo oduzetosti. Na priimer, povredom 6-og vratnog prsljena, mozdina je ostecena/presecena da ne postoji pokret u tricepsima, prstima sake ... Kod 7-og tricepsi su delimicno ocuvani, itd. Generalno, odmah ispod nivoa povrede (nekoliko cm ispod) nastaju problemi osecaja i motorike.

Mislim da nisi razumeo tog lika, ili ti nije lepo objasnio. Povremena oduzetost predstavlja ponekad oduzetost a ponekad funkcionalnost. To nije kvadri, jer je kvadri stanje a opis 'povremeno' lici na bolest. Mozda je mislio na delimicnu oduzetost recimo ruke, tipa radi biceps a ne triceps. Pored toga, mozda boluje od neke bolesti. Recimo, postoje pacijenti multipla skleroze koji imaju pokretljivost 10-20-30%, pa zbog toga koriste kolica i imaju stanje kvadri/paraplegije.

@jovanica_bobica
Smatraj da te je Bradonja od gore pogledao. Skokovi u vodu su sport za koje su potrebni umece i snaga, svejedno sa koje visine. Skaci na noge, imas ih dve, glava je samo jedna :D
jovanica_bobica
Novi član
Novi član

Da znaš da sam baš imala sreće :D
Ma neće više Jovana skakati, ne samo na glavu, nego uopšte :lol: Plivaj i ćuti :lol:
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Kontakt:

Post od aaaca »

jovanica_bobica, штета је што нећеш да послушаш, али видећеш сама за два-три месеца када почну проблеми. Тада се сети онога што сам ти писао ових дана и сети се повреде врата. Та твоја докторка је глупа када може да каже да те врат боли од пливања и боли је дупе за твоје здравље. А за пар месеци ће настати много већи проблеми ако си било шта пореметила у врату.
Odgovori