Problem sa desnima

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
lonelyeagle2005
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 15, 2006 10:24 pm

Problem sa desnima

Post od lonelyeagle2005 »

Zdravo svima

hm..odakle da pocnem...

Ispricacu vam ukratko moju istoriju sa zubima.
Kao mali imao sam veliki strah od zubara,tako da sam retko isao kod zubara,uglavnom na silu i to su me vodili roditelji,pretili mi ako ne odem...uzas.
Tako je bilo do nekih 10god a onda nekih 8 godina nisam isao kod zubara(uopste). znam,znam sta sad mislite ali strah je to bio veliki.
normalno, za to vreme stvorilo se brdo problema.(da dodamo i losu higijenu...)

Sada imam 18god,i pre par meseci sam resio da se suprostavim svome strahu.kako?zasto?pogledao sam svoje zube u ogledalu(bili su uzas,naslage,upale....kuku majci) i pretpostavio da to moze da mi bude problem za nalazenje partnera.zanimljivo zar ne? (da dodamo i da su poceli da me bole neki zubi)

I onda jednog dana odlucim ja da krenem kod zubara,jednog privatnika koji nije mnogo skup a cuo sam da je dobar.pripremim se ja psihicki i odem.za popravku ukupno 7-8 zuba od kojih je jedan morao da se leci.
prvih par puta sam imao strah ali sada je vec sve ok,nije mnogo bolelo a svidjaju mi se rezultati.sad su mi ostala jos dva zuba za popravku koji nisu mnogo pokvareni ali nemam vise para,puko sam nekih 5000din do sad.

Nego da predjem na problem,otkrije on meni da imam neku upalu desni i da ce mozda morati operacija.preporuci mi skidanje naslaga kod njega i neko njegovo lecenje.bio sam jedno 10 puta i skino mi je te naslage(bilo je dosta krvi i bola dok je to skinuo ali sta da se radi.
I desni(to je ono meso iznad zuba valjda)su sad dobile roze boju.nisu vise crvene.

Ali kaze taj stomatolog da moram da idem na operaciju u dom zdravlja jer on to ne radi a moram da idem zato sto imam neke "dzepove".
Ja sam primetio u odnosu na desni mojih prijatelja da imam kako da kazem kao vise mesa.nije meso ravno,ima ga vise nego sto treba da bude.jedno vreme sam stavljao propolis po preporuci stomatologa i valjda od toga je prosla upala.

Dakle zanima me sta je to,da li mora operacija?pravo da vam kazem,ne planiram nikavu operaciju jer sam se jedva i za ovo psihicki naterao a i nemam vise para.da li ima neko drugo resenje?koje su posledice ako ne odem na operaciju?i sve drugo sto mislite da je vazno.

Sad mogu da kazem da mi zubi lice na nesto,nemaju naslage,perem ih svaki dan i perem ih pastom Colgate propolis.jedino taj problem sto je ostao sa desnima.
Treba da me je sramota sto me je pobedio sopstveni strah i sto sam dozvolio ovako nesto.ja sam krivac za to i sad moram da placam skupo za svoje greske.Ali sam odlucio i poceo da ispravljam tu gresku po svaku cenu.

Unapred zahvalan na odgovorima

Pozdrav svima
perakojot
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Avg 10, 2004 11:13 pm

Post od perakojot »

prvo drago mi je da ste pobedili strah

drugo drago mi je da ste (ako ste) shvatili da je MNOGO jefetinije odrzavati zube i redovno kontrolisati nego docekati krajnje stadijume

trece - ukratko o parodontalnim dzepovima

Slika

slika govori hiljadu reci

kada upala desni napreduje i prosiri se na kost u kojoj se koren zuba nalazi onda se ona trosi, topi, nestaje (strucno receno resorbuje) i formira se supljina izmedju korena zuba i desni (zubnog mesa).

U toj supljini se nakuplja hrana koju ne mozete oprati nikako, formira se kamenac (strucno konkrementi) a zbog upale pocne da buja divlje meso (strucno granulaciono tkivo) i uz sve to imate i stetno dejstvo bakterija

to se vidi na slici sa leve strane, desno je onako kako treba da bude kada je zdravo

Problem je sto stvorene okolnosti ne dozvoljavaju da se upala smiri, te upala napreduje do stadijuma kada kostu potpuno nestane i zubi se rasklate i ispadaju.

Bolest se zove parodontopatija, iako je karakteristika starije zivotne dobi, moze se javiti i kod mladih gde po pravilu napreduje brzo.

Tok operacije jeste da se malo odignu desni, sve lepo ocisti, izvadi bolesno i onda desni vrate na mesto i usiju. Sutra i prekosutra dan je malo oteceno a za nedelju dana se skinu konci i to je to. Sve se radi u anesteziji kao za popravku zuba. Dakle ne boli.

Cilj operacije jeste da se smanji dubina dzepova i stvore uslovi da vi pranjem mozete da uklonite ostatke hrane. U nekim slucajevima se desava da posle operacije zubi deluju duzi tj deluje kao da su se povukli desni (sto moze nekima estetski da smeta).

Da li treba operacija? U vasem slucaju ne znam, ako vas stomatolog konstatuje da treba onda treba ali ja vam to ne mogu reci bez pregleda i analize snimka. Ono sto je vazno je da ukoliko treba ne odlazete tretman. Iaako deluje kao da je stanje mirno morate znati da je parodontopatija podmukla bolest i cesto se pacijenti javljaju kada je kasno cak i za operaciju tj jedino sto preostaje je vadjenje takvih zuba jer nicem ne sluze a smetaju i tokom jela, govora a mogu i probleme sa organizmom da naprave.

I ne zaboravite, higijena i redovna kontrola je veoma vazna pogotovu kod parodontopatije.

Nadam se da sam pomogao.
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

Citajuci sve ovo, pomislila sam na recenicu jednog uglednog francuskog parodontologa, koji je nedavno gostovao: parodontalnu hirurgiju pacijent treba "da zasluzi" kod njega, drugim recima - da se preduzme sve onako kako je Eagle radio, pa tek onda da se razmislja o hirurgiji.

Dragi Eagle,
svaka cast :). To prvo.
Drugo - parodontopatija, kao i svaka druga bolest, se leci prvo konzervativno, pa tek onda hirurski. Vi ste deo tog lecenja vec uveliko prosli - skidanje naslaga, smirivanje desni, saniranje zuba, dobra higijena itd.
E, sad, ako su prisutni parodontalni dzepovi, da li jesu za hirurski tretman ili ne, odlucuje mnogo faktora: kolike su dubine/velicine, ima li granulacija, ima li zapaljenja, koja je velicina kostane destrukcije, koliko su zubi optereceni, itd. - pa se onda donosi odluka o tome da li treba sta ciniti, na kojim zubima i kako.
Ja imam lak utisak da kod vas nisu jos iscrpljene sve metode tzv. konzervativnog lecenja ("bez noza"). Moj predlog bi bio da nadjete iskusnog parodontologa, specijalistu bolesti usta, koji ce vam jasno reci da li mora, sta i kako. Nama bi mnogo pomoglo kad bi mogli neki OPT snimak da dignete online da vidimo :).

Jos jednom, svaka cast :). Samo hrabro, i sve najbolje.
lonelyeagle2005
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 15, 2006 10:24 pm

Post od lonelyeagle2005 »

hvala svima na odgovorima

nemam nikakav snimak,mene je stomatolog samo poslao da idem kod nekog ko radi te operacije da me pregleda.

Nadam se da necu morati pod noz,zato sam i hteo prvo na internetu da potrazim alternativni nacin.

na pregled tek treba da odem,cak i to naplacuju 340din.

da li moze da se desi da pomogne to ulje od zalfije ili mozda nesto drugo?
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

Da... vidite, mali snimci pogodjenih podrucja i veliki snimak obe vilice (OPT) su neophodni za DIJAGNOZU parodontopatije, uopste, a o lecenju da ne govorimo.

Na zalost, ne znam koja je situacija sa finansijama sto se tice Doma zdravlja, ali - u privatnoj praksi - pregled i ma kakva konzervativna terapija od strane specijaliste bolesti usta apsolutno manje kosta (cak i dugorocno) nego modifikovana rezanj operacija u sva cetiri kvadranta vilica.
Insistirajte da nadjete specijalistu bolesti usta; tek ako on/ona iscrpi sve metode, nastupa hirurgija, kao i kod svih drugih oboljenja, znate. Ni srce niko ne operise na prvu loptu, ne dao Bog i daleko bilo, a vi nemate ni celu dijagnostiku dovrsenu. Opusteno, sto bi rekli klinci :). Jedno po jedno.

Drugim recima: samo hrabro, ne dajte se, i napred :).
perakojot
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Avg 10, 2004 11:13 pm

Post od perakojot »

da li moze da se desi da pomogne to ulje od zalfije ili mozda nesto drugo?
kamilica i zalfija smanjuju upalu ali ima efekta tek kada se ukloni uzrok

dakle prvo pregled pa onda korak po korak

i na kraju ce biti ....

Slika
bojan86
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Okt 07, 2006 11:56 am

Post od bojan86 »

Nisam zeleo da otvaram novu temu....pa da moj problem "bacim" ovde...

Imam 20 godina...i moze se reci da imam zdrave zube...par popravljenih...ni jedan izvadjen...

e sad, primetio sam da mi nesto sa desnima nije ok...sumnjam na parandetozu..jer desni na krajevima zuba, ili na pocetku kako hocete - skroz dole, mi se skoro provide, tj na nekim mestima se vidi belina zuba...kao da se povlace desni...bar mi se tako cini...to je tako vec duze vreme...a u zadnjih par meseci pri svakom pranju zuba malo mi krvare desni, i to odprilike samo na jendom mestu...(gore levo) i ne znam kako bih to smirio...pre neki dan sam isao kod zubara, na VMA, da mi sredi jedan zub...i rekao sam mu to za desni, rekao je da imam malo uvecane neke dzepove ili sta vec, za moje godine...i da cemo to "pratiti" (mada mogu misliti sto ce on to pratiti)...

e sad, da li neko moze na osovu ovoga sto sam napisao, da mi nesto kaze...bio bih mnogo zahvalan...ili mozda treba jos neke detalje da iznesem... :)

Hvala svima!
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

Znate kako, klasicna pojava je da ljudi sa odlicnim zubima imaju problema sa desnima, i obrnuto - svaki stomatolog je milion puta u karijeri izvadio sasvim zdrav zub, koji je stradao od parodontopatije. Zasto je to konkretno tako, nije sasvim jasno, mada ima mali milion teorija na datu temu; znaci, samim tim sto imate skoro sasvim zdrave zube, u pogledu karijesa, treba da udvostrucite paznju na desni.

Sto se tice vaseg subjektivnog utiska, to ne mogu da komentarisem :), a sto se tice komentara stomatologa da imate parodontalne depove, bez snimaka je to neozbiljno za izjaviti :). Mislim, to, takodje, vazi i za nas ovde: parodontopatiju karakterise (izmedju ostalog) odredjeni nivo kostane resorpcije, koji se vidi samo na snimku, i samo se snimcima odista i moze verifikovati neko napredovanje nestajanja kosti.
Parodontopatija ima mnogo pojavnih oblika - pretezno upalni, pretezno atroficni, sa horizontalnom/vertikalnom resorpcijom i kombinacijama svega ovoga, hronicno je i zazivotno oboljenje, te bi vama na sva pitanja konkretno mogao da odgovori samo parodontolog - specijalista oralne medicine i parodontologije, eto - recimo - i na VMA.

Kako smo vec ranije rekli (pogledajte ranije tekstove kolege Drecuna) problemi sa parodontopatijom imaju tacan redosled resavanja; ukratko, ako vi na ma kom mestu imate krvavljenje iz desni, prvo je pitanje da li je to BAS parodontopatija, da li je lokalna iritacija i cime, da li je gingivitis i koji, i od cega, itd. itd.

Pokusajte sa specijalistickim uslugama, i sto manje gledajte u zube :). Sve najbolje :).
Odgovori