povisen krvni pritisak

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
goran_dukanac
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 18, 2006 3:21 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

povisen krvni pritisak

Post od goran_dukanac »

imam 17 godina i imam povisen krvni pritisak.cak mi je isao i preko 200 tacnije 208/110.u poslednje vreme stalno kada ustanem ujutru imam pritisak i preko 150/90..pa zanimame sta treba da radim kad imam povisen pritisak..i zanimame da je opasno posto mi je to esencijalna(nasledna)hipertenzija..reci te mi sta smem da jedem a sta nesmem..i posto pijem lekove smem li da konzumiram po neki put alkohol..unapred HVALA!
***POZDRAV***
HEMIJSKI LABORANT
Filip
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 04, 2005 11:31 pm

Bitan je stil života!!!

Post od Filip »

Kod ESENCIJALNE hipertenzija mora strogo da se vodi računa o stilu života. To važi za sve, a posebno za tako mlade kao što si ti.
Važno je sledeće:

1. ISHRANA
Možeš sve da jedeš, sve dok je umereno i dok NIJE SLANO. Za početak nemoj da dosoljavaš hranu i ako to u roku od mesec dva-ne da rezultate, onda pređi na neslano. Vodi računa o tome koja gotova hrana je puno slana (konzervisano, suhomesnato) i to probaj da smanjiš.

2.TELESNA TEŽINA
Moraš svoju težinu da dovedeš na idealnu telesnu težinu za svoj uzrast (koliko je to zavisi od visine) jer to ima veliki efekat kod esencijalne hipertenzije. Ako imaš problema sa tel. težinom najbolje poseti nekog nutricionistu da bi ti sastavio neku djetu.

3.FIZIČKA AKTIVNOST
Potrudi se da umereno vežbaš bar 3 puta nedeljno i to najmanje 45 minuta. Najbolje je plivanje, džoging ili vožnja bicikla.

4.ALKOHOL
Alkohol ima hipertenzivno delovanje, ako se uzme više od 1 čašice žestokog dnevno. Ništa više od toga se ne preporučuje nekom sa hipertenzijom. Da li ti se lekovi slažu sa alkoholom možeš da vidiš u uputstvu za svaki lek pojedinačno. Ja bih ti savetovao da alkohol zaboraviš.

5. PUŠENJE
To mora da se batali pod hitno!

6.POVEĆATI UNOS Kalijuma
Istovremeno jedi hranu sa puno kalijuma (banane, kivi, gusti sokovi, ananas, krompiri(pečeni, prženi, ne kuvani), mleko, meso(nekuvano)).

P.S.
Kako ti je postavljena dijagnoza? Šta su radili od analiza? (moja radoznalost)
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
Hristina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 14, 2005 12:19 am

Post od Hristina »

Filipe, interesuje me vase misljenje o koristenju kapi gloga kao pomoc u lecenju hipertenzije.
Hvala
Filip
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 04, 2005 11:31 pm

Post od Filip »

Crveni glog (postoji i beli i deluje na isti način, ali slabo) se odavno u narodu koristi za regulisanje krvnog pritiska.
Kakav efekat stvarno ima mogla bi da da jedino prava, naučna studija, ali takva nikad nije sprovedena.
S obzirom na reputaciju lista i ploda gloga, vredelo bi probati, ali isključivo kao pomoćno sredstvo, a nikako kao zamenu za zvaničnu terapiju.
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
Dragana68
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 06, 2005 3:12 pm

Post od Dragana68 »

Nekako imam utisak da je doktorima najlakse da kazu kako je hipertenzija esencijalna.Ja u to tesko mogu da poverujem,narocito kod pacijenata koji su mladi kao ti. Moj ti je predlog da uradis sve moguce analize, jer to uopste ne mora biti esencijalna vec sekundarna hipertenzija.Put je dug ali moras biti uporan.
ivana53
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 13, 2006 7:59 pm

visok pritisak

Post od ivana53 »

Ja imam isti problem: vidok gornji pritisak, +140, a donji mi je ispod 90.
Medjutim problem je :
- strogo vodim racuna o svom zdravlju
- trcim svakodnevno 45 minuta, a onda na treadmillu hodam ubrzano /tako vec godinama/
- jedem iskljucivo kuvano i sveze povrce i voce, pilece belo meso bez kozice samo u supi i retko ribu, crveno meso uopste, kao ni secer, ni kolace, ni peciva, ni sokove ako nisu sveze cedjeni
- ne pusim
- tezina mi je idealna, cak neki smatraju da sam mrsava
- krvan slika mi je odlicna

o cemu se ovde radi?
genetika? ili bi trebalo da izvrsim neke dodatne preglede?
lekar mi je prepisao tablete za visok pritisak na dve nedelje da dodjem na kontolu.

hvala na odgovoru
milos 666
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 15, 2006 12:17 pm

Post od milos 666 »

e a sta dize pritisak konkretno od namirnica i ovako onih gresnih uzitaka, tipa alkohol, vutra :o itd da znam od cega da bezim??? prvi put sam ovde pa nemam pojma da li je to vec neko pisao?? :oops:
just watch me burn
krstin
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Okt 27, 2005 6:20 pm

Povisen krvni pritisak

Post od krstin »

Moj sin od 17 godina takodje ima povisen gornji pritisak koji mu je konstantno 140 ( sa 80). Kada je bio 14 godina naglo je izrastao, bukvalno se duplirao za godinu dana, pa smo mislili da je od toga. Sada mu je tezina malo veca, ali je pritisak svakodnevno isti. Ja imam nizak a muz normalan , znaci nije nasledno.Bio je na ispitivanju u bolnici nekoliko dana ( bubrezi, srce, krv i dr.) ali mu je sve u redu i pusten je kuci???? Sta sad? Od tada je proslo godinu dana, njemu je dobro kao i uvek a pritisak se ne pomera. Bas niko da nam kaze sta dalje.
Vanja
Odgovori