Cudan bol u zubu

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
AsimoV
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 17, 2006 5:58 pm

Cudan bol u zubu

Post od AsimoV »

Poslednja dva-tri dana mi se u zubu (gornja jedinica) javlja jak,tup bol koji ode pa dodje posle nekih 2-3 sata. Prvi put me je (pre 3 dana) zabolelo samo jednom a poslednjih dana sve cesce. Bol se nekad prosiri i na celu gornju desnu stranu vilice. Taj zub je popravljan pre godinu dana i od tada me boli na promenu temperature i ako slucajno udarim donjim zubom o njega ali to je vec ostar kratak bol koji se razlikuje od ovog koji je skoro poceo. Zubar mi je nakon popravljanja tog zuba rekao da ce on biti osetljiv na promenu temperature i da nije hteo da mi vadi zivac da mi zub ne bi potamneo.

Zanima me da li ovaj bol mozda upucuje na zivac i da li je potrebno da posetim stomatologa u vezi toga. Da li postoji mogucnost da je bol povezan sa ravnim stopalima? Dan pre nego sto me je poceo boleti krenuo sam da radim vezbe za ravna stopala. Da li postoji i ta mogucnost?
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

Obavezno posetite stomatologa, vec kasnite.

Ako je zub duze vreme izlozen termickim udarima, eventualno i traumi, moze da se desi da dodje do razlicitih vidova upale zivca, i/ili da on postepeno krene ka nekrozi - "odumiranju".
Kada ce, posle pojave znakova upale, doci do nekroze ("gangrene", kako obicno kazu pacijenti) zavisi od 1001 faktora - kod nekog dodje do nekroze za jedan dan, maltene, kod nekog za nekoliko dana, ali vas zub je svakako poodmakao u pulpiticnim promenama.
Da se razumemo, zubni zivac moze i bez ikakve posebne simptomatologije doci do nekroze, te vasi bolovi mogu biti i posledica davno odumrlog zivca, gde se upala siri dalje; zub koji je neko vreme bio preosetljiv na termicke podrazaje, pa prestao da bude tako preosetljiv, pa kasnije poceo da boli drugacije, pogotovo na kucanje, je klasican primer prelaza u gangrenu.

Mislim, postoji bezbroj varijeteta mogucih desavanja na vama, endodoncija je posebna grana stomatologije, ali sustina je da sto pre treba da posetite stomatologa.

Usput budi receno: em nije tacno da zub mora da promeni boju usled devitalizacije, em i kasnije moze da se izbeli, razlicitim tehnikama, pa i laserom, i to vrlo efikasno. Zub ce daleko pre promeniti boju zbog patoloskog procesa unutar komore zivca, i njegovog raspada, nego zbog (korektnog) lecenja.

Mnogo srece.
Odgovori