Sistolno-dijastolni šum

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Mikiliki
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 13, 2006 12:26 pm

Sistolno-dijastolni šum

Post od Mikiliki »

Poštovanje!

Molim odgovor na pitanje:

Od rane mladosti imam dijagnosticiran šum na srcu.
Nikad nisam imao nikakvih subjektivnimh ili objektivnih problema.
Star sam 41 godinu.
Aktivno se bavim dugoprugaškim trčanjem,plivanjem,biciklizmom.
Nedavno,kod pregleda kod doktorice opće prakse po tko zna koji put dijagnosticiran mi je šum na srcu,i poslala me na EKG.
Bio sam u privatnoj internističkoj ordinaciji.
EKG je u redu,sistolički šum 67 otkucaja/min.
Doktor mi je rekao "da čuje sistoličko-dijastolički šum,da bih se trebao prestati baviti sportom,da bih se obavezno trebao cjepiti protiv gripe,da bih prije odlaska zubaru trebao uzeti antibiotik...."
Što to znači?Kakav je to šum?Kako se taj šum na srcu ne vidi na EKG-u?Zašto se trebam prestati baviti sportom?
Napominjem još jednom,nikad nisam osjetio nikakve tegobe vezane uz srce!

Hvala unaprijed!
Mikiliki
Novi član
Novi član

Re: Sistolno-dijastolni šum

Post od Mikiliki »

[quote="Mikiliki"

Ispravak:

EKG je u redu,SINUSNI šum 67 otkucaja/min.
Mikiliki
Novi član
Novi član

Post od Mikiliki »

Bilo tko?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Sumovi de ne vide na EKG-u, naravno, jer su to akusticke promene vezane za poremecaje srcanih usca - zalistaka. Te promene nemaju elektricnu aktivnost i ne beleze se elektrokardiogramom...

Sum se lepo vidi na ultrazvuku srca u boji (takozvani color-doppler). tada se saznaje koje je poreklo suma (na kom od 4 srcana usca) i koliko je velik sum. Inace, velicina suma se odredjuje skalom od 1-6, sto se moze utraditi i obicnom auskultacijom.

Sum ne mora da bude kontraindikacija za bavljenje sportom, niti su potrebni antibiotici pre vadjena zuba, niti vakcinacije - to je sve zavisno od vrste promene na zaliscima. Postoje hemodinamski sasvim beznacajni sumovi, bez promene endokarda koji prekriva ostecene ili hipoplasticne zaliske, pa je sve sto ste culi od Vaseg interniste prenagljena tvrdjna bez egzaktne dijagnosticke verifikacije.

Pozdrav.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Mikiliki
Novi član
Novi član

Post od Mikiliki »

Najljepša Vam hvala na iscrpnom odgovoru.

Pozdrav,
Odgovori