toxoplasma i ivf

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
zazolina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 03, 2006 7:29 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

toxoplasma i ivf

Post od zazolina »

prvo pozdrav svima i molim za odgovor.
spremam se za ivf i rezultat na toxo plasmu gondii mi je 0,97 - granicna vrednost. da li takav nalaz sa granicnom vrednoscu treba leciti pre ivf-a?
inace ispod 0.8 je negativan , 0.8-1.1 je granicno i preko 1.1 pozitivan.
ne znam sta da radim a vec sam gotova sa svim analizama i spremam se za terapiju pred ivf.
unapred hvala! :-?
zazolina
Novi član
Novi član

molim za odgovor

Post od zazolina »

molim obgyn da mi odgovori jer za par dana idem da uradim hormone pa da pocnem sa terapijom pred ivf. jako sam uplasena zbog te toxoplasme molim da mi pojasnite.
unapred hvala.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Prvo niste napisali nista o sebi u smislu godina, simptoma vezanih za toksoplazmozu, zasto je uradjen test na toksoplazmozu koji se rutinski ne radi ? koja antitijela su u vrijednosti 0.97 ??? IgM ili IgG ?

Toxoplazmoza jeste oboljenje izazvano parazitom Toxoplasma gondii, koje nastaje nakon konzumiranja termicki nedovoljno obradjenog mesa ili inficiranog mesa sa macijim fecesom ( muhe, prljave ruke ). Manifestuje se kod vecine vrlo blagim simptomima, kao sto je osjecanje slabosti, mucnine, bolova u misicima, glavobolje...a kod osobe koje su imunokompromitovane ( pod terapijom kortikosteroidima, AIDS...) su izrazenije u mnogo ozbiljnijem vidu.

Oko 50% odraslih je IMUNO NA TOKSOPLAZMOZU, a u Francuskoj je oko 90 % zena imuno, sto znaci da ce kao znak trajnog imuniteta imati IgG antitijela + !!! Ako je to slucaj kod Vas, onda nema potrebe za nikakvu terapiju, nego je znak imunosti a ako su granicno pozitivna IgM antitijela ( koja su znak svjeze infekcije ) onda je potrebno da se uradi ponovni titar antitijela da se vidi da li titar raste ili opada ? Ako ginekolog koji Vam vodi IVF ne zna sta da uradi sa Vama onda je potrebno da Vas uputi NA SAVJETOVANJE KOD AKUSERA KOJI SE BAVI VISOKO RIZICNIM TRUDNOCAMA I INFEKTOLOGA !!!. U svakom slucaju dok se na razrijesi dilema da li ste imuni ili imate svjezu infekciju ne otvarajte novcanik i ne placajte IVF.

Ako imate macku nemorate da je se otarasite, ali nemojte da cistite njeno mjesto gdje obavlja nuzdu, ne jedite sirovo meso ( sushi ), uvijek perite voce i povrce prije nego ga jedete kao i ruke prije i poslije pripremanja mesa.

Vjerujem da to nije nista...toksoplazmoza u trudnoci je veoma veoma rijetka. Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
zazolina
Novi član
Novi član

igm

Post od zazolina »

posto radim u drzavnoj bolnici ivf kao obavezna analiza pred ivf je i toxoplamsa. radjena je elisa metodom toxo IgM. nemam nikakve simptome. imam 29 godina.
zazolina
Novi član
Novi član

Post od zazolina »

danas sam se cula sa doktorom i jako me zbunio. i ako mi je toxoplasma IgM na granicnoj vrednosti on je reagovao da to uopste nije razlog za paniku i da nije strasno. da za dva-tri dana kada budem radila hormone ponovim toxoplasmu i kao to je to. kao ne pridaje se vise puno znacaja toxoplasmi to je istorijska bolest ( naravno ja nemam pojma sta je time hteo reci). i potpuno me zbunio jer sam citala u medjuvremenu dosta o tome i meni uopste ne zvuci bezazleno....
Ana19
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Okt 06, 2006 8:48 pm

Post od Ana19 »

Ja sam prelezala Toksoplazmozu, cak sam i tri nedelje provela u bolnici zbog toga. Ne zbog toga sto sama bolest zahteva bolnicko lecenje, nego zato sto su se tada (vreme sankcija) lekovi mogli nabaviti samo u inostranstvu, pa su mi, dok ih ne nabavim, davali neke koji se smeju davati samo uz bolnicki nadzor.

Inace, ni ja nisam imala nikakve simptome (osim blago uvecanih zlezda na vratu, sto ja sama nikad ne bih ni primetila nego je doktorka primetila prilikom pregleda), a bolest su mi otkrili sasvim slucajno jer sam se zalila na neke simptome koji, ispostavilo se na kraju, nisu imali ama bas nikakve veze s tim, pa su me setali po svim mogucim i nemogucim analizama jer nisu znali sta je i na kraju resili da urade i elisu.

Da sam na tvom mestu, obavezno bih poslusala Dr Obgyn. Jer, ako je rec o nekoj staroj infekciji, povisene vrednosti znace da si stekla imunitet na Toksoplazmozu i to je OK, ali ako je rec o jos uvek aktivnoj infekciji, onda stvarno nema svrhe da sad bacas pare na IVF jer od te trudnoce nema nista. Bolje idi do nekog infektologa da cujes i njegovo misljenje. Ja sam bila na Institutu za infektivne i tropske bolesti, kod Dr Milice.....ne secam se vise prezimena (mada je to bilo prilicno davno....ne znam da li ona jos uvek radi tamo).

Inace, i ako ti eventualno kazu da imas Toksoplazmozu, nemoj da se plasis - nije nista strasno. Mesec dana se piju neke tablete, pa onda kontrola, pa posle mesec dana jos jedna kontrola i to je to. Znaci, u najgorem slucaju pomerices IVF za 2-3 meseca i steci ces imunitet.

Nadam se da sam ti bar malo pomogla.

Pozdrav,
Ana
zazolina
Novi član
Novi član

Post od zazolina »

hvala puno na odgovoru. sutra cu ponoviti toxoplasmu pa cu videti sta cu dalje. sve mi je to jako cudno jer sam se cula sa jos jednim dr. i on je reagovao cool kao da je to nista...bas se brinem. kada bi se neka misljenja poklopila pa da znam sta mi je raditi. :-?
Odgovori