prolaktin-hitno pomoc

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
pustahija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 23, 2006 2:58 am

prolaktin-hitno pomoc

Post od pustahija »

bio sam kod urologa skoro, otkrivena mi je varikocel zatim streptokoka epidermidis u spermi i uradio sam hormonski test na FSH, testesteron, LH i prolaktin... Naime, to sam sve uraddio zbog problema sa potencijom i jos nekih bolova(vjerovatno uzroovanih varikoccelom)... Problem je u hormonima tj. u prolaktinu koji je povisen tri puta naime dozvoljeno je 50-300 a kod mene je 878.. Ovi ostali su u granicama, blize donjim granicama... E sad zbog cega moze biti povisen prolaktin i moze li on ovako poviseb uzrokovati neke tegobe??
drM
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 5:34 pm

Post od drM »

Hiperprolaktinemija može kod muškaraca uzrokovati seksualnu disfunkciju. Višak prolaktina negativno povratnom spregom suprimira lučenje gonadotropin oslobadjajućeg hormona koji podstiče lučenje luteinizirajućeg (LH) i folikulostimulirajućeg (FSH) , a time i nivo testosterona. Varikela sa ovim nema veze, to je odvojen problem i predstavlja proširene vene na testisima (najčešće na levom testisu), koje mogu da kompromituju spermatogenezu, pa se kod muškaraca sa varikokelom obavezno kontroliše spermogram da se vidi da li varikokela utiče na spermatogenezu i ako utiče onda se vrši operacija varikokele.

Uzroci hiperprolaktinemije su razni od upotrebe nekih lekova, problema sa jetrom i bubrezima, hipotireoidizma do adenoma hipofize - prolaktinoma. U 1/3 slučajeva poreklo hiperprolaktinemije ostaje nepoznato.
Samo na osnovu jednog merenja ne može se baš postaviti dijagnoza i dati terapija. Nekad je potrebno merenje i ponoviti da se proveri da nije u pitanju prolazni porast prolaktina. Takodje treba utvrditi da li je porast prolaktina uzrokovan korišćenjem nekih medikamenata kada ih je potrebno isključiti iz terapije.
Hiperprolaktinemija se leči dopaminskim agonistima – Bromokriptinom koji snižava i nivo prolaktina i smanjuje prolaktinom - benigno uvećanje-adenom hipofize, ako postoji.
Odgovori