Šta je to Wenckebachov fenomen i kako se javlja?
Šta je to Mobitz I?
Kakve veze ovi fenomeni imaju sa AV blokom?
Da li AV blok 2. stepena može biti prepreka za bavljenje sportom (mislim pre svega na sportove u kojima se čovek izlaže ekstremnim naporima: atletika, borilački, teretana, ronjenje, padobranstvo, skijanje, plivanje isl.)?
Kakve tegobe bi trebalo da osećam ako imam AV blok 2. stepena?
Unapred se zahvaljujem na odgovorima i na razumevanju!
Pozdrav!
Wenckebachov fenomen - Sta je to?
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Weckenbach i Mobic su podtipovi AV bloka. Prvi se odnosi na postepeno produzavanje PR segmenta, onosno postepeno sve duze sprovodjene impulsa izmedju pretkomora i komora, dok na kraju impuls ne izpstane, pa se komore kontrahuju same od sebe, bez podrazaja pretkomora (jer je taj izblokiran AV blokom). Pacijenti sa takvim poremecajem mogu, ali ine moraju da osecaju palpitacije, preskoke srca. Mogu da imaju i bradikardiju, usporen srcanirad, ali generalno, AV blok 2. stepena ne ogranicavapacijentovu fizicku sposobnost. Rekreacija moze - ekstremni sportovi kakve ste naveli - ne.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Nedavno sam radio 24 h holter monitoring kojim je zabelaženo da se u periodu od 01:02 h do 07:08 h, dakle tokom sna, javlja poremećaj sprovodjenja na nivou AV cvora (vagotonija).
Doktor mi je rekao da je u pitanju fiziološki poremećaj, a ne patološki.
Mene zanima kolioko to može biti ozbiljno i da li se ovo stanje može pogoršati i pod kojim uslovima?
Pozdrav!
Doktor mi je rekao da je u pitanju fiziološki poremećaj, a ne patološki.
Mene zanima kolioko to može biti ozbiljno i da li se ovo stanje može pogoršati i pod kojim uslovima?
Pozdrav!