Molim za vas savet.Imam 24 godine.Vec punih 5 godina patim od stomacnih tegoba.Ne mogu da svarim hranu pa mi je stomak stalno nadut i imam konstantno gasove.Molim za pomoc jer ovo me mnogo ometa u svakodnevnim aktivnostima. Lekovi koji su mi do sada davani nisu mi pomagali.Meni do sada nije data kompletna dijagnoza.Prema zadnjim rezultatima krvi imam povisene proteine 89,holesterol 6.15 i trigleceride 2.0.S vremena na vreme su se javljale pored ovoga i povisene amilaze i sgpt i sgot.Radila sam testove na hepatitis c i b i hiv i oni su negativni.Alergicna sam na penicilin,bactrim,digestal forte,pankreatin.Radjena mi je elektroforeza proteina i imam povisen igg.
2002 mi je radjena gastroskopija i nemam heliobakterije.2004 mi je radjena kolonoskopija i imala sam pecate sluznice koji nedostaju u sigmi.Radjena mi je i analiza stolice na svarljivost i imam nesvarene masti i skroba,ostalo je u redu.Bakterioloski mi je radjena stolica nakon kolonoskopije i imala sam amebu histoliticu i candidu,ali to sam izlecila pa su prolivi koje sam do tada imala nestali.Problem oko varenja hrane i dalje je ostao.Takodje su mi utvrdjeni policisticni jajnici i radjena hormonska analiza.Imam strasno nizak progesteron i estrogen,a blago povisen Lh.Trenutno zbog tog problema pijem diane 35 vec 3 meseca.Radjen mi je ultrazvuk stitne zlezde i imam pojacanu vaskularizaciju,a sama zlezda je mala.Hormoni stitne su bili u avgustu 2005 u redu.Nisam otisla na kontrolu,iako mi je bila zakazana za 3 meseca.Taj pregled sam radila na VMA.Ja sam stalno prebacivana od jednog do drugog lekara i niko me neshvata ozbiljno,i imam sve razlicite nalaze.Pri tom sa popila brdo lekova koje su mi prepisivali a nisu delovali.Lecena sam bila u klinickom,pa su me slali u Narodnog fronta.Trenutno se lecim na studentskoj poliklinici i dato mi je da pijem digestin tablete od dietfarma i nistatin preventivno,stolica je u redu,nema bakterija.Ali moj problem sa varenjem ne prestaje.Izbacila sam mleko i mlecne proizvode iz ishrane na mesec dana ali to nije poboljsalo stvari. Zakazan imam ultrazvuk za septembar.Da li neko zna sta da radim,pijem da bi smanjila nadimanje?Sta je uzrok ovolikom poremecaju organa za varenje,jer ranije nisam imala uopste ovih problema.Unapred zahvaljujem!
Sta mi je????
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Uzmite CISAP tablete od 10mg uz svaki veliki obrok (recimo, dva puta dnevno). Takodje, uzmite PROBIOTIC kapsule, 2x1. Proverite opet laboratorijski dijastaze (pankreaticne amilaze), neka Vam urade i ERCP - ako ne pomogne terapija koju predlazem. Rekao bih da Vam ne radi dobro pankreas, a mozda imate i colon irritabile. Ostecenja sluzokoze sigme su mozda od amebe, a mozda i od ulceroznog kolitisa. Imate li prolive, zatvore ili normalnu stolicu?
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Avg 13, 2006 10:47 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Sta mi je????
Hvala na odgovoru!Cisap mi ranije nisu prepisivali zbog povremenih proliva jer sam imala amebe,koje sam ja mislim zakacila u medjuvremenu zbog pada imuniteta dok sam se borila sa ovim pravim problemom oko varenja hrane.Jer 2001 kada sam radila istu tu analizu na amebe nisam je imala a imala sam problema sa varenjem,a onda sam 2004 opet radila posle kolonoskopije i tada je nadjena samo u stolici,ne u crevu .Ja sam tad to izlecila i vise nisam imala prolive.Danas imam formiranu stolicu,svaki dan,1 ili 2,nisu zatvori,niti prolivi.Zaboravila sam da pomenem da je radjena i biopsija debelog i da su tu tad nasli upalu ne neku strasnu,ali i neke edeme,tako nesto i promene limfocita,kao da imam neku alergiju,tako mi je objasnjeno,ali za to nisam dobijala nista sem terapije za amebe i posle toga 5 asa.Pijem probiotic svakodnevno.Poslali su me opet na ultrazvuk da vide da nije mozda zuc i to cekam za septembar.Trenutno pijem diane 35,neke enzime na prirodnoj bazi ananas,bromelin,papaja i nistatin.Smem li da pijem uz sve to i cisap?Zaboravila sam u prethodnoj poruci da napisem da sam trebala da uradim po nalogu endokrinologa za kontrolu antihromozalnu neku analizu zajedno sa T3,T4,TSH,ova 3 hormona su prvi put bila dobra,a ovu antihromozalnu nisam nikad radila.
Sta vi mislite?Da li je ovo sve povezano jedno sa drugim?Jel imam probleme sa varenjem zbog manjka lucenja hormona ili imam nedovoljno hormona zbog toga sto nemogu dobro da apsorbujem hranu?
Sta vi mislite?Da li je ovo sve povezano jedno sa drugim?Jel imam probleme sa varenjem zbog manjka lucenja hormona ili imam nedovoljno hormona zbog toga sto nemogu dobro da apsorbujem hranu?
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Cisap mozete uzimati. Ukoliko je iskljucen ulcerozni colitis, Crohn-ova bolest i nema vise ameba, a i dalje imate tegobe, prvo sto mi pada na pamet je alergijski ili autoimuni enteritis - a oba se dokazuju biopsijama, laboratorijom i lece se steroidima. Tireoidne hormone bih uradio po savetu endokrinologa, ali ne verujem da imaju veze sa navedenim glavnim tegobama. Da li ste kao dete imali alergije, ceste osipe po kozi, bronhitise? Jeste li dobijali kao beba prirodnu ishranu (majcino mleko), ili su Vas hranili vestackim mlekom? Da li je iskljucena glutenska enteropatija?
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
-
- Novi član
Sta mi je????
Nikad nisam detaljno ispitana vec samo mi kazu dodji za tri meseca na kontrolu i evo ti ovaj lek pa ako ti bude bolje.A ja i dalje imam gasove kao ...,neznam ko!!!
Mislim da niko nema ovoliku kolicinu gasova u sebi.Ja sam od mnogih lekova imala neizdrzive bolove u stomaku u predelu jetre,zuci i pankreasa,povracanja,provile.Pogotovo od orvagila.Najgore mi je bilo kad su mi prepisali neku konjsku dozu zbog amebe.Uspela sam tad da popijem samo jednu dozu leka i taj dan samo sto nisam umrla,povracanje,prolivi,dehidratacija,stalno mi se spavalo.2 nedelje ja nisam mogla od bolova da se pomerim iz kreveta.Kada sam radila kontrolu stolice rekli su da je izleceno,a na infektivnoj su mi radili biopsiju debelog creva i nije nadjena u zidu.U tom izvestaju pise:Pokrovni epitel je infiltrovan redjim polimorfonulearnim leukocitima.Zlezdani tubulusi su dislocirani veoma edematoznom stromom,u kojoj pored limfoplazmocita postoje i polimorfonuklearni i eozinofilni leukociti,kao i leukostaza.Lamina muscularis mucosae je hipetroficna(dvoslojna). Kao mala sam bila u bolnici zbog penicilinskog soka,cesto sam bila bolesna,imala prehlade,angine, pa sam stalno primala inekcije.Takodje su me zadrzali tamo zbog neke alergije na meso,mesne preradjevine,konzervanse jer sam imala neke crvene pecate po telu.Ali to nije ispitano jer sam na zahtev roditelja bila pustena iz bolnice,a oni me nisu vodili na kontrole,samo znam da jedno vreme posle toga su mi zabranjivali da jedem preradjevine,da pijem kupovne sokove.Sad ih opet jedem,pijem jer mi niko od lekara nista nije rekao za ishranu.Kad mi je prepisivala lek diane 35 ja sam rekla svom ginekologu u domu zdravlja da imam problema sa varenjem i sta pijem,tad sam pila samo enzime rekla je da je u redu ako je na prirodnoj bazi i onda mi je dala ove tablete.Koza mi se popravila od kad sam pocela da ih pijem,zadnje dve godine su se pojavile gnojne akne po obrazima i nisu htele da prodju.Ranije nisam imala problema sa aknama.
Evo zadnjeg nalaza iz Narodnog fronta 06.09.2005.
Uz:
D.w 22x12 policistican
L.w 25x10 policistican
Hormonska analiza 05.09.2005:
Gledano je prema Luteal fazi,tako je doktorka oznacila:
Estradiol 143 referentna vr. od 305-2532
LH 21,89 referentna vr. od 0,40-20
FSH 6,35 referentna vr. od 2-13
Progesteron 0,46 referentna vr. od 10,4-123
Prolaktin 336,35 referentna vr. od 33,36-580,80
Testosteron 1,70 referentna vr. od 0,17-2,15
Od prve menstuacije koju sam dobila ciklusi su mi bili neuredni i obicno je menstruacija kasnila 10-tak dana od prethodnog meseca.
Stitna,radjeno na Vma:
Uz:mala zlezda,bez polipa,pojacana vaskularizacija!.Tad sam uradila i pregled
T3 1,5 ref. 1,1-2,6
T4 89,4 ref. 58-161
TSH 2,72 ref.0,4-4,0
Nisam otisla na kontrolu I nisam ponovila ove hormone i trebala sam da uradim jos AMC At.
Meni su zadnjih 5 godina katastrofa.Prvo sam radila medjutim kad su se pojavili problemi sa stomakom morala sam da dam otkaz,jer su mi se ljudi ismevali i ogovarali me na racun mog zdravlja.Upisala sam studije ali ni nastavu nemogu da pratim pa izlazim samo na ispite i to samo na one na kojima nemoram dugo da sedim.Bas mi je grozno,moram vam priznati da sam se dosta iskompleksirala i klonula duhom tokom ovog perioda i bas sam izmucena.

Evo zadnjeg nalaza iz Narodnog fronta 06.09.2005.
Uz:
D.w 22x12 policistican
L.w 25x10 policistican
Hormonska analiza 05.09.2005:
Gledano je prema Luteal fazi,tako je doktorka oznacila:
Estradiol 143 referentna vr. od 305-2532
LH 21,89 referentna vr. od 0,40-20
FSH 6,35 referentna vr. od 2-13
Progesteron 0,46 referentna vr. od 10,4-123
Prolaktin 336,35 referentna vr. od 33,36-580,80
Testosteron 1,70 referentna vr. od 0,17-2,15
Od prve menstuacije koju sam dobila ciklusi su mi bili neuredni i obicno je menstruacija kasnila 10-tak dana od prethodnog meseca.
Stitna,radjeno na Vma:
Uz:mala zlezda,bez polipa,pojacana vaskularizacija!.Tad sam uradila i pregled
T3 1,5 ref. 1,1-2,6
T4 89,4 ref. 58-161
TSH 2,72 ref.0,4-4,0
Nisam otisla na kontrolu I nisam ponovila ove hormone i trebala sam da uradim jos AMC At.
Meni su zadnjih 5 godina katastrofa.Prvo sam radila medjutim kad su se pojavili problemi sa stomakom morala sam da dam otkaz,jer su mi se ljudi ismevali i ogovarali me na racun mog zdravlja.Upisala sam studije ali ni nastavu nemogu da pratim pa izlazim samo na ispite i to samo na one na kojima nemoram dugo da sedim.Bas mi je grozno,moram vam priznati da sam se dosta iskompleksirala i klonula duhom tokom ovog perioda i bas sam izmucena.

-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Ja ti sa te strucne strane ne mogu pomoci, jer nisam Dr, jedino sto sigurno znam, je ono sto sam ti napisala gore za pilule i transaminazze (a to nema veze sa gasovima, nego sa jetrom)!!
A za sve ostalo te razumem,jer imam jako dobru drugaricu koja ima iste probleme kao ti (sa tim bolovima u stomaku), radila je 1001 analizu, biopsije zeluca, tankog i debelog creva, amebe....ma sta sve ne, i dugi niz godina se muci sa tim...
. Dijagnoza joj je: iritabilni kolon i gastritis, koji joj pravi muke nakon svakog obroka, mora da jede samo pirinac, ribu i piletinu.....samo laganu hranu. Ma muke zive....
I sa njom je isto po pitanju posla, jednostavno, devojka ne moze da radi, jer odjednom pocne da se savija od bolova, pa juri u wc.
I to tako traje godinama..... Sada nesto prica o operaciji zucne kese............ne znam sta ce uraditi na kraju??!! Ali verujem da je i tebi tesko, jer gledajuci njen primer svakodnevno, bas se muci!
Sto se tice povracanja od Orvazila, to i nije tako strasno, od njega se to desava i ljudima koji nemaju nikakvih stomacnih problema, jer je on stvarno "tezak" lek za zeludac!!
Ona je promenila dosta lekova, sada ne mogu da ti napisem kojih, jer ni ja ne mogu da ih popamtim, a ona se vraca sa puta za nekih desetak dana. Ako hoces, posalji mi na PP svoj mail (nisam gledala u profilu da li si ostavila) ili cu kad dodje da razgovaram sa njom pa da ti posaljem njen, jer znam da ocajnicki trazi nekoga sa istim problemom, ako nista, bar da rzameni iskustvo sa nekim ko deli istu muku. Cisto da se posavetujete (i ona mora na 6 meseci da kontrolise stitnu, kotisti Logest ja mislim za regulaciju ciklusa......ma skoro pa ste "isti slucaj")
.
Eto, od mene toliko, jer ti drugacije zaista ne mogu pomoci....
Pozdrav, Majja
A za sve ostalo te razumem,jer imam jako dobru drugaricu koja ima iste probleme kao ti (sa tim bolovima u stomaku), radila je 1001 analizu, biopsije zeluca, tankog i debelog creva, amebe....ma sta sve ne, i dugi niz godina se muci sa tim...

I sa njom je isto po pitanju posla, jednostavno, devojka ne moze da radi, jer odjednom pocne da se savija od bolova, pa juri u wc.

Sto se tice povracanja od Orvazila, to i nije tako strasno, od njega se to desava i ljudima koji nemaju nikakvih stomacnih problema, jer je on stvarno "tezak" lek za zeludac!!
Ona je promenila dosta lekova, sada ne mogu da ti napisem kojih, jer ni ja ne mogu da ih popamtim, a ona se vraca sa puta za nekih desetak dana. Ako hoces, posalji mi na PP svoj mail (nisam gledala u profilu da li si ostavila) ili cu kad dodje da razgovaram sa njom pa da ti posaljem njen, jer znam da ocajnicki trazi nekoga sa istim problemom, ako nista, bar da rzameni iskustvo sa nekim ko deli istu muku. Cisto da se posavetujete (i ona mora na 6 meseci da kontrolise stitnu, kotisti Logest ja mislim za regulaciju ciklusa......ma skoro pa ste "isti slucaj")

Eto, od mene toliko, jer ti drugacije zaista ne mogu pomoci....

Pozdrav, Majja

-
- Novi član
Sta mi je????

cao htela sam da razmenimo iskustva od prilike i ja imam slicne tegobe,kod mene su sumnjali na glutensku enteropatiju.Da izbacim brasno iz ishrane i bilo mi je bolje od kad ga nisam jela,u medju vremenu sam isla u Centar za eliminaciju alergija i tamo su mi rekli da imam alergiju na psenicno brasno,jagode,maline,kivi,jaja,kikiriki.narandzastu boju.Nemam dijagnozu kazu mi da mi nije nista a i ja se bojim da se udaljim od kuce zbog WC-a.Poslala sam poruku na forum NUTRICIONIZAM pod sifrom milena73.Imam 33god udata sam i imam dvoje dece.POOOOOOOOZZZ