amniocenteza-privatno

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Tara33
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 21, 2005 11:53 pm

amniocenteza-privatno

Post od Tara33 »

Postovani,

radila sam triple test,imam 34g,pusac,bez bolesti,1 fetus,
po Uz 15,1 po starosti 15,4..
i rezultati su:

Afp 40,2ng/ml --1,37corr.MoM
uE3 1 ng/ml --0,77corr.MoM
HCG 59199mlU/ml--2,56corr.MoM

Tr.21 risk 1:369
Age risk 1:449
Tr.18 risk <1:10000
Neural tube def.risk in the low risk

Doktorka me upucuje na amniocentezu(da li je ne to potrebno?)S obzirom da nemam zdravstvenu knjizicu,i ne mogu tako brzo da regulisem svoj status,da li me neko moze uputiti na privatne ordinacije, bolnice...itd?
Naravno na private.
Koliko to uopste kosta u Srbiji?

hvala unapred,
Tara :D
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Prvo ne znam zasto Vas upucuje na amnicentezu, jer je Vas MSS ( triple test ) negativan !!! Razlog provodjenja prenatalnog screening-a jeste da se detektuju anomalije prije nego je trudnoca 'viable', i da se smanji broj invazivnih procedura u trudnoci.

Ono sto morate imati na umu jeste da je triple test samo screening test i to za samo neke od hromozomskih anomalija i defekte neuralne cijevi.

Sto znaci ako je negativan to ne znaci da je Vas fetus 100% zdrav. Isto tako kad se posalje uzorak plodne vode, radi se genetska analiza na 5 najcescih anomalija a NE NA SVE MOGUCE ANOMALIJE.
Pozdrav,
ObGyn
Tara33
Novi član
Novi član

ni ja...

Post od Tara33 »

Ne znam zasto me salje,nisam lekar.

Ni posten ultrazvuk mi nije uradila(i ono sto jeste,ne znam koliko je strucna).Naravno i da je bez ijednog objasnjenja,na milion mojih pitanja.Njeni odgovori su ,uglavnom ,polako ,smirite se...videcemo...ma...
Hm...

Vama veliko hvala, i na strpljenju, i na odgovorima.

A ja odoh da "lupam" glavu sta i kako dalje...

srdacan pozdrav,
Tara
tortica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 24, 2006 7:30 am

Post od tortica »

Tripl test je cista statistika koja govori o tome, da u vasem slucaju (sa podacima kakve vi imate-pusac, 34god, bez bolesti, 1 fetus...) 1 od 369 trudnica radja bebu sa daunovim sindromom. Rizik u opstoj populaciji na nasim podrucjima iznosi oko 1:700. Rizik za trudnica vasih godina je 1:449, sto je malo manje nego vas licni rizik. Tzv kat of je na 250, sto znaci da su svi rezultati dobri do 1:250 i to zato sto je upravo tolika verovatnoca spontanog pobacaja posle amniocenteze. Tako da je zato tu napravljena granica. Ako ipak hocete na amnio, ja mislim da je najbolje da nadjete lekara sa dobrom licnom statistikom. Nadalje kaze da je rizik od trizomije 18 (cini mi se da to bese Edvardsov sindrom- neka me neko ispravi ako gresim) 1:10000- sto je odlicno.
Rizik od defekta neuralne cevi je takodje mali.
Pretpostavljam da vas dr salje na amnio zbog daunovog sindroma. Postoji i kvadripl test, razmislite i o njemu pre amnio.

pozdrav
Tara33
Novi član
Novi član

Post od Tara33 »

Draga tortice,

Hvala na trudu,sve mi je svakako jasno.
Nikada ne mozes biti siguran 100%.
Ja sam verovatno preopterecena,jer sam se svacega nagledala.Kada tome dodam losu statistiku,i losu komunikaciju (nemanje veza),lupam glavu ,mozda, i bez vece potrebe.

Ali ,da se proveriti.

Hvala ti puno.

Tara
Odgovori