Hladnoća i aritmija

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
ORKA
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 20, 2006 12:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Hladnoća i aritmija

Post od ORKA »

Pošto sam postavila pitanje i dobila sam odgovor od dr.Ivice na isto zamolila bih ga ako može da mi da odgovor i savet na još jedno pitanje :oops: (ponavljam sa prethodnog posta da biste znali o čemu govorim -svoj nalaz holtera)
Tokom 24 sata Holter EKG monitoringa registrovan je sve vreme sinusni ritam sa prosečnom frekvencom 85/min,minimalna frekv.53/min tokom sna a maximalna 159/min tokom šetnje.
Registrovano je ukupno 67 VES od toga 5 parova VES.VES su unifokalne,kratkog kuplunga.
Registrovano i 5 pojedinačnih SVES.
Pauze duže od 2.5 secunde kao i signifikantne ST i T promene nisu vidjene tokom monitoringa.Najduža pauza je bila 1,18 s tokom sna u sklopu bradikardije izazvane vagotonijom.
Prosečan HRV tokom monitoringa bio je u granicama referentnih vrednosti.
Dg.Arrhythmia extrasistolica ventricularis.

Nije mi prepisana nikakva terapija jer je putem krvi nadjen i enterovirus ,pa mi je rečeno samo MIROVANJE i vitamini.

Posle mesec dana malo su se aritmije smanjile i nalaz je:
...Sinusni ritam prosečne frekv.84/min, minimalna frekv. -55/min.tokom sna , a maximalna - 145/min tokom šetnje.
Registrovano ukupno 37VES pojedinačnih, monomorfnih,kratkog kuplunga.
Registrovano ukupno 4 SVES.
Nisu registrovane pauze duže od 2,5 sec..Najduža 1.18sec. tokom sna.
Nisu vidjene ST i T promene signifikantne u smislu postojanja miokardne ishemije.
Prosečan HRV bio u granicama normalnih vrednosti.Dg.Nalaz u fiziološkim granicama.
Zanima me još nešto što sam zaboravila da pitam lekara ....
Zašto su mi aritmije izraženije i češće kad je hladno vreme.
Pitam ovo jer imam strah od pomisli da dolazi zima :oops: i da li će se ponoviti prošlogodišnje stanje (jer su negde u januaru i počele-nadam se i čvrsto verujem da je tome bio uzrok samo taj entero virus )Mada ja i dalje imam s'vremena na vreme aritmije.

Hvala unapred na odgovoru.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Relativno je lako objasniti mehanizam pomocu koga hladnoca izaziva umereno opterecenje srca. Kapilari u kozi se sakupljaju da bi sacuvali tiplotu, krv se "premesta" u dublje delove tela, srce je malo vise optereceno ovom relativnom hipertenzijom, a pritom se i dah malo usitnjava i ubrzava, pa se prelivaju impulsi iz respiratornog centra u centre iz kojih krecu stimulusi ka srcu. Ukratko - hladnije - brze kuca srce, ili ima vise napora - a to je podloga za cesce preskoke.

Osim toga, tokom hladnih meseci smo depresivniji, malo vise jedemo, pa napetost, cesci obilni obroci i sl. doprinose povecanju broja preskoka.

Inace, kazu da kada bi srce stalno kucalo ravnomerno i kada se ne bi s vrmena na vreme "resetovalo" preskokom, ziveli bi dva ili tri puta krace.

Pozdrav!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
ORKA
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 20, 2006 12:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od ORKA »

Poštovani dr.Ivice puno hvala na ovako brzom odgovoru.... :P

Jel ja to dobro pročitah i razumeh da sam ja još u prednosti tj.da je dobro što se jave povremena ''preskakanja'' :oops:

Ako jeste ,pa Vi ćete me zaista vratiti u totalnu normalu (bar ću se truditi da svaki put kad me ''to'' zadesi pomisliću na ove reči i biću ok.) :P
Odgovori