Postovani doktori i ostali forumovci,
neke se cudne stvari samnom desavaju, a niko jos uvek da rastumaci o cemu se zapravo radi.
Imam 29 godina, radim kao tehnicki sekretar na jednom fakultetu, treniram aikido vec 6 godina (bar tri puta nedeljno).
Ostala u drugom stanju aprila 2005. godine (sto se kaze iz prve). Negde u 7 nedelji trudnoce pocela krvarenja zbog kojih sam naravno primala progesteron u raznim oblicima. Na UZ je ustanovljen hematom koji se razvijao zajedno sa plodom i na kraju treceg meseca trudnoce, tacnije 25.06.2005. god. izazvao spontani pobacaj. Otpusna lista iz bolnice kaze: primljena u gak zbog krvarenja, lecena na odelenju patologije trudnoce, nakon neuspele Th. doslo do spontanog pobacaja, uradjena revizija matericne duplje
Zavrsna dijagnoza: Graviditas ml. III 1/2 Ab. incipiens. Revisio cavi uteri instrumentalis
Izvestaj sa patologije: 1. foetus masculinus mortus in utero: duzine cr:7,5cm fl:17mm; gestacione starosti oko 12 nedelja
2. rast irazvoj lako usporeni
3. maceracija na plodu nije prisutna
4. kongenitalne anomalije nisu nadjene
5. razvoj unutrasnjih organa odgovara gestacionoj starosti ploda
6. posteljica: Decicuitis acuta purulenta. Haematoma retroplacentare. Intervillitis acuta purulenta. Degeneratio fibrinoidea spatii intervillosi placentae.
Usledilo je godinu dana pauze. Poslednji normalni ciklus bio 9.juna2006. Zatim je tek nakon 49 dana dosla sledeca menstruacija (normalnog trajanja od 5 dana) i to 28.07.2006. Javila se ginekologu zbog blagog krvarenja 17.08. , receno mi je da je verovatno u pitanju ovulacija a da je na UZ vidljiva neka tecnost sto je normalno. Ali, to malo krvarenje skoro braon boje ne prestaje. Konacno 9.09. ponovo odlazim na pregled i daju mi da radim BetaHCG koji je 1078.0 miu/ml. Kazu moguca vanmatericna trudnoca!!! Radim ponovo test 2 dana kasnije, a zatim jos jedan nakon 3 dana (i to na klinici) i oba rezultata su "normalnih" vrednosti (<1.00 miu/ml) Kazu nije vanmatericna, al nemamo pojma sta je u pitanju!
Otpusna lista iz bolnice kaze: Primljena u GAK zbog produzenog krvarenja iz genitalnih organa. U toku hospitalizacije uradjene sledece analize: Er 4.40, Le 6.2, Ht. 0.36, Se 6; BetaHCG 11.09.2006 - 0.10
18.09.2006. - UZ uterus u RVF 49*61*41, endometrijum celom duzinom 5mm, desni jajnik 26*17 sa sitnim folikulima, levi jajnik 30*19.7 sa sitnim folikulima. U Duglasu nema slobodne tecnosti.
Primili me u GAK 11. septembra, a vec 12. dobila menstruaciju. Nakon 5 dana prestalo krvarenje i nije ga bilo prvih nedelju dana nakon prestanka menstruacije. A onda je krenulo ponovo. Vrlo malo krvaruckanje, braon boje, bez ikakvih propratnih tegoba. Prestalo je pre 10 dana. Evo danas je 39 dan ciklusa i nista se ne desava.
Napominjem da nikakve lekove nisam pila od septembra prosle godine, nikad nisam koristila nikakve tablete za kontracepciju.
Uradila sam vaginalni i cervikalni bris: celijski detritus, gram pozitivni bacili, patogene bakterije nisu izolovane.
Suprug i ja uradili kariotip:normalan zenski kariotip, analizirano dvadeset mitoza, 46XX; normalan muski kariotip, analizirano dvadeset mitoza, 46XY
Virusoloske analize: CMV IgG +23 IgM 0; Herpes simplex virus IgG +14 IgM 0; za sve ostalo su nule
Hormone nisam jos uvek kontrolisala jer su mi rekli da cekam prvo da dobijem pa onda.
Ni u mojoj ni u suprugovoj porodici nema bolesnih.
Inace imam vrlo bolne menstruacije u trajanju od oko 5 dana, ciklus obicno traje 30 do 32 dana, maksimalno 35. (Materica je blago zavaljena.)
Nikada nisam zapalila cigaretu (ni ja ni suprug), alkohol ne pijem. Od spontanog prosle godine nikako ne mogu da smanjim kilazu sa 74kg (imala sam uvek pre toga oko 57kg).
E sad se ja pitam sta dalje?!? Niko mi nista ne prica i ne savetuje. Ocajnicki zelim bar jednu bebu! Ovaj poremecaj koji traje vec tri meseca me plasi. Molim vas za savet! Koje analize treba jos da obavim da bi saznala sta se desava?!!?
Nadam se da ne trazim previse???[/i]
Menometrorrhagia, vanmatericna trudnoca ili nesto trece???
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Po onome sto ste napisali ovdje o drugoj trudnoci, ukoliko nije doslo do zamjene nalaza ! ( sto se rijetko desava ! ali je moguca medicinska greska ) Beta HCG je pokazao da ste i drugi put bili trudni i da ste ponovo imali rani spontani pobacaj intrauterine trudnoce ( ne vanmatericne ) koja je bila izmedju 4-5 nedjelja i nedovoljno razvijena da se prepozna i vaginalnim ultrazvukom.
Dakle sada u istoriji imate 2 spontana pobacaja, sa kojom imate malo vecu sansu da imate i treci spontani pobacaj, ali isto tako obzirom na Vase godine ( mladi ste ) nije uopste potrebno da radite nikakvap posebna ispitivanja za odredjivanje uzroka spontanih pobacaja, jer imate vise od 75 % sansu da iznesete slijedeci put normalnu trudnocu. Naravno da TORCH screen, kariotipe i sigurno 120 cervikalnih i vaginalnih briseva koja ste imali uradjene do sada, smatram potpuno nepotrebnim i nakon 2-og a kamoli nakon 1-og pobacaja ! Ako zelite da se informisete koja ispitivanja je potrebno uraditi ukucajte u pretraziva 'spontani pobacaji ' i naci cete moje objasnjenje testova i management-a !
Vasi ciklusi su se promijenili u trajanju pa vise ne traju 30-32 dana nego su produzeni i do 49 dana, sto se zove OLIGOMENOREJA, a oligomenoraja je uzrokovana oligovulacijom ili anovulacijom. Uzroci iste su razliciti ( od promjena u hipotalamusu, hipofizi, stitnjaci, nadbubreznim zlijezdama, jajnicima, materici...) ali u Vasem slucaju prvo sto je potrebno da uradite jesu hormonalni testovi poslije slijedece menstruacije:
1. FSH and LH, estradiol, prolaktin, TSH, T4 ako je TSH abnormalan 3. dan poslije menstruacije
2. progesteron 21. dana ciklusa i mozete ponoviti isti dan prolaktin ako je slucajno bio u abnormalnim vrijjednostima prvi put.
3. obzirom da ste imali kiretazu, koja moze da izazove priraslice izmedju zidova materice i uzrokovati Ashermanov Syndrome, potrebno je uradtii HSG ( histerosalpingogram ), iako mi znamo da su Vasi jajovodi prohodni.
4. Vasa promjena u tezini bi mogla da bude uzrok promjena ritma menstrualnih ciklusa, tako da Vam savjetujem da posjetite nutricionistu i krenete da dijetu i skinete 15 kg u slijedeca 3 mjeseca ( prije nego krenete na dijete odredite BMI - niste napisali visinu pa ne znam da li je to za Vas velika ili manja promjena ), sto samo po sebi moze da regulise Vase cikluse.
5. pocnite da uzimate folic acid i multivitamine i nastavite zdrav zivot.
Toliko za sada, i srecno.
Dakle sada u istoriji imate 2 spontana pobacaja, sa kojom imate malo vecu sansu da imate i treci spontani pobacaj, ali isto tako obzirom na Vase godine ( mladi ste ) nije uopste potrebno da radite nikakvap posebna ispitivanja za odredjivanje uzroka spontanih pobacaja, jer imate vise od 75 % sansu da iznesete slijedeci put normalnu trudnocu. Naravno da TORCH screen, kariotipe i sigurno 120 cervikalnih i vaginalnih briseva koja ste imali uradjene do sada, smatram potpuno nepotrebnim i nakon 2-og a kamoli nakon 1-og pobacaja ! Ako zelite da se informisete koja ispitivanja je potrebno uraditi ukucajte u pretraziva 'spontani pobacaji ' i naci cete moje objasnjenje testova i management-a !
Vasi ciklusi su se promijenili u trajanju pa vise ne traju 30-32 dana nego su produzeni i do 49 dana, sto se zove OLIGOMENOREJA, a oligomenoraja je uzrokovana oligovulacijom ili anovulacijom. Uzroci iste su razliciti ( od promjena u hipotalamusu, hipofizi, stitnjaci, nadbubreznim zlijezdama, jajnicima, materici...) ali u Vasem slucaju prvo sto je potrebno da uradite jesu hormonalni testovi poslije slijedece menstruacije:
1. FSH and LH, estradiol, prolaktin, TSH, T4 ako je TSH abnormalan 3. dan poslije menstruacije
2. progesteron 21. dana ciklusa i mozete ponoviti isti dan prolaktin ako je slucajno bio u abnormalnim vrijjednostima prvi put.
3. obzirom da ste imali kiretazu, koja moze da izazove priraslice izmedju zidova materice i uzrokovati Ashermanov Syndrome, potrebno je uradtii HSG ( histerosalpingogram ), iako mi znamo da su Vasi jajovodi prohodni.
4. Vasa promjena u tezini bi mogla da bude uzrok promjena ritma menstrualnih ciklusa, tako da Vam savjetujem da posjetite nutricionistu i krenete da dijetu i skinete 15 kg u slijedeca 3 mjeseca ( prije nego krenete na dijete odredite BMI - niste napisali visinu pa ne znam da li je to za Vas velika ili manja promjena ), sto samo po sebi moze da regulise Vase cikluse.
5. pocnite da uzimate folic acid i multivitamine i nastavite zdrav zivot.
Toliko za sada, i srecno.
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn
jos uvek nema novosti
Hvala puno na ovako brzim i opsirnim odgovorima!!!
Interesantno je to da je doktorka na UZ pre onog prvog testa BHCG samo pomenula da je videla u materici neku "tecnost" i izjavila da je endometrijum malo zadebljan. Koliko je to malo ja neznam. Mislim da je to najvise i navelo da uradi beta HCG i da me uputi na kliniku. I tada me kao i upravo sada po malo boleo stomak (nisko, u predelu jajnika). Sve to je izazvalo paniku i sumnju na vanmatericnu.
Uradicu analize koje ste mi savetovali. Ali evo jos uvek cekam na menstruaciju. Preko vikenda je bilo po malo krvarenja i ujutru i uvece me po malo muci stomak, ali nista vise od toga.
Nisam ovog meseca isla na UZ, jer mi je vise muka od svega.
A sto se visine tice valjda sam tu negde oko 165cm.
Interesantno je to da je doktorka na UZ pre onog prvog testa BHCG samo pomenula da je videla u materici neku "tecnost" i izjavila da je endometrijum malo zadebljan. Koliko je to malo ja neznam. Mislim da je to najvise i navelo da uradi beta HCG i da me uputi na kliniku. I tada me kao i upravo sada po malo boleo stomak (nisko, u predelu jajnika). Sve to je izazvalo paniku i sumnju na vanmatericnu.
Uradicu analize koje ste mi savetovali. Ali evo jos uvek cekam na menstruaciju. Preko vikenda je bilo po malo krvarenja i ujutru i uvece me po malo muci stomak, ali nista vise od toga.
Nisam ovog meseca isla na UZ, jer mi je vise muka od svega.
A sto se visine tice valjda sam tu negde oko 165cm.