POSTOPERATIVNI TOK
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Okt 18, 2006 4:18 pm
POSTOPERATIVNI TOK
nakon operacije štitne žlezde početna terapija je bila Tivoral 1,5 dnevno, što je nakon izvjesnog vremena pokazalo da sam predozirana tivoralom i profesor promjeni terapiju na Euthyrox 125 mg. I dalje osjećam jako zamaranje pri fizičkom naporu u pri govoru. Nakon pregleda ORL nalaz je da je lijeva glasnica paralizovana. Šta treba dalje raditi, dal ima kakvih vitamina-ljekova za ojačanje navedenog
Nervus laringeus recurens sinister – levi povratni živac grkljana (inerviše i glasnice), često biva zahvaćen procesom na samoj štitnjači ili biva povredjen tokom operativnog zahvata. Ne znam kakvo je oštećenje, ali vitamin B bi eventualno mogao da pomogne.
Što se tiče zamaranja verovatno opet treba da vam se prilagodi terapija, moguće je da ste subdozirani pa otuda taj zamor.
Sve najbolje!
Što se tiče zamaranja verovatno opet treba da vam se prilagodi terapija, moguće je da ste subdozirani pa otuda taj zamor.
Sve najbolje!
-
- Novi član
Dal se sve to može normalizovati i koliko vremena treba. Problem je u tome što najmanja fizička aktivnost dovede do zadihanosti da je to nerazumljivo, zašto. A pri govoru moram praviti kratke pauze da uhvatim vazduh pa da nastavim sa pričom.drM napisao:Nervus laringeus recurens sinister – levi povratni živac grkljana (inerviše i glasnice), često biva zahvaćen procesom na samoj štitnjači ili biva povredjen tokom operativnog zahvata. Ne znam kakvo je oštećenje, ali vitamin B bi eventualno mogao da pomogne.
Sve najbolje!
Hvala
Pretpostavljam da je vaša promuklost uzrokovana lezijom nerva koji inerviše mišiće glasnih žica, jer je to jedna od mogućih komplikacija tiroidektomije. Obično potraje samo nekoliko dana pa se povuče, a nekad to bude malo dugotrajnija stvar, sve u zavisnosti od toga o kakvoj leziji je reč. O opsežnosti lezije mnogo više mogu da vam kažu vaš operator i endokrinolog.
Uzrok zadihanosti takodje može biti paraliza glasne žice koja pravi opstrukciju pri udahu.
Prijavite ove tegobe i pitajte vašeg doktora da li bi eventualno vežbe sa logopedom pomogle? Nisam sigurna, ali mislim da bi na osnovu EMG nalaza lekar mogao da pretpostavi da li je spontani oporavak moguć i koliko brzo (možda će neko od starijih kolega više znati da vam kaže o tome), takodje mislim da bi vežbe disanja, foniranja i sl. sa logopedom mogle da pomognu.
Sve najbolje!
Uzrok zadihanosti takodje može biti paraliza glasne žice koja pravi opstrukciju pri udahu.
Prijavite ove tegobe i pitajte vašeg doktora da li bi eventualno vežbe sa logopedom pomogle? Nisam sigurna, ali mislim da bi na osnovu EMG nalaza lekar mogao da pretpostavi da li je spontani oporavak moguć i koliko brzo (možda će neko od starijih kolega više znati da vam kaže o tome), takodje mislim da bi vežbe disanja, foniranja i sl. sa logopedom mogle da pomognu.
Sve najbolje!
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Na zalost, ne secam se da sam video da je iko od pacijenata sa povredenim rekurensom upucivan na bilo kakve terapije povodom te intraoperatvne povrede.
Zadihanost: EKG, spirometrija, RTG pluca, a obavezno i kontrola paratireoidnog hormona i nivoa kalcijuma ukrvi, uz redovnu kontrolu tireoidnih hormona i TSH. Zadihanost moze da nastane i usled pareze hemidijafragme, jer isti nerv pokrece i dijafragmu - sto se vidi na rendgenu pluca, odn, grudnog kosa.
DrM, cestitam na sjajnim odgovorima. Zadovoljstvo je upoznati kolege koje se ne stide da pokazu sta znaju - a ne samo da se busaju u grudi pred pacijentima, iza zatvorenih vrata svoje ordinacije, a da pred svakom javnoscu "mudro cute". Svaka Vam cast!
Zadihanost: EKG, spirometrija, RTG pluca, a obavezno i kontrola paratireoidnog hormona i nivoa kalcijuma ukrvi, uz redovnu kontrolu tireoidnih hormona i TSH. Zadihanost moze da nastane i usled pareze hemidijafragme, jer isti nerv pokrece i dijafragmu - sto se vidi na rendgenu pluca, odn, grudnog kosa.
DrM, cestitam na sjajnim odgovorima. Zadovoljstvo je upoznati kolege koje se ne stide da pokazu sta znaju - a ne samo da se busaju u grudi pred pacijentima, iza zatvorenih vrata svoje ordinacije, a da pred svakom javnoscu "mudro cute". Svaka Vam cast!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Hvala, dr Ivice!
Držim se one čuvene primum non nocere i trudim se da obrazložim svoj stav i ako nije dobar, neko će me ispraviti.
Shvatam da je ovaj sajt edukativnog karaktera (i za pacijenete i za doktore), a razmenjivanjem znanja i iskustava ćemo svi moći da napredujemo, naročito mi »sveži« doktori.
Držim se one čuvene primum non nocere i trudim se da obrazložim svoj stav i ako nije dobar, neko će me ispraviti.
Shvatam da je ovaj sajt edukativnog karaktera (i za pacijenete i za doktore), a razmenjivanjem znanja i iskustava ćemo svi moći da napredujemo, naročito mi »sveži« doktori.
-
- Novi član
Dr. Ivica spirometrija urađena, EKG OK, snimak pluća OK, što se tiče pulmologa ljekar tvrdi da nije ništa sa plućima. Dalja ispitivanja tj. TSH je 0.004 nizak, navodno od tivorala kojeg sam pila i predozirana sa tim lijekom. Profesor endokrinolog mijenja lijek i kaže da je ta zadihanost i brzi umor posledica od operacije a da će to sve doći na svoje. Mene zanima KADA jer je pre desetak dana prošla godina od operacije. Lijeva glasnica je kako oni kažu "dovaćena" pa je ta zadihanost od toga . Dal to može da bude tako Hvala
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Ako cemo posteno, imam i ja parezu jedne glasne zice i hemidijafragme, kazu da je od nekog starog udesa, pa nemam zadihanost. Obavezno je da se posle tireoidektomije (totalne) radi i PTH i nivo kalcijuma jer se tokom operacije uklone (nenamerno, ali maltene neminovno) i sve 4 paratireoidne zlezde. Zadihanost usled operacije koja ce "doci na svoje" i nestati je los izgovor, godinu dana posle operacije moji pacijenti su svi stabilni i nemaju nikakve tegobe. Uzimaju Tivoral, konrolisu hormone jednom u 3-4 meseca, i to je to. Pratimo broj otkucaja srca prilikom svake kontrole, cak se i ne kontrolisemo kod endokrinologa posle godinu dana od operacije, potpuno je nepotrebno. U prva 3-4 meseca odredjuemo PTH i nivo kalcijuma ako su poremeceni, malo se koriguje unos kalcijuma.
Pozdrav!
Pozdrav!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine