Uticaj rastvaranja hemoterapije na med. osoblje
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Okt 14, 2006 9:54 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Uticaj rastvaranja hemoterapije na med. osoblje
Vec tri godine radim na Onkologiji kao med. tehnicar na rastvaranju i davanju citostatika. Posto moje zdravlje nije bas idealno a imam 38 godina i uz to sam godinama anemicna normalno je da se interesujem za moguce lose dejstvo citostatika, koje dajem pacijentima. Radim u Zavodu za plucne bolesti i neki od citostatika koje uklucujem su Platina, Karboplatin, Taxol, Etopozide, Endoxan, Doxorubicin, Vinkristin, Onkovin, Taxotera, Gemzar... Dnevno ukljucim od 10 do 20 terapija. Od zastitne opreme koristim pvc rukavice , masku(platnenu) i pvc kapu. Rastvaranje vrsim u komori. Koliko sam izlozena stetnim uticajima na organaizam i koliko je opasnost za buduce potomstvo? Od pretpostavljenih dobijam kontradiktorne informacije sto me je i navelo da postavom ovo pitanje.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Postovana,
Opasnost nije velika, ali bih savetovao da, ako vec razmisljate o potomstvu, krenete sto pre, jer u 38. godini nema cekanja. Sa 40 godina se - bar kako sam ja ucio - zavrsava period kada bi zena trebalo da radja. Sve posle toga je vec isuvise rizicno, cak i bez rada sa citostaticima.
Opasnost nije velika, ali bih savetovao da, ako vec razmisljate o potomstvu, krenete sto pre, jer u 38. godini nema cekanja. Sa 40 godina se - bar kako sam ja ucio - zavrsava period kada bi zena trebalo da radja. Sve posle toga je vec isuvise rizicno, cak i bez rada sa citostaticima.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.