danas prezivljavam sva razocarenja neuspelog IVF-a.Za pocetak cu vam napisati moje osnovne podatke.Imam 24 god. suprug 30.Nikada nisam imala trudnocu,jer imam dijagnozu zapusenih jajovoda koji su totalno unisteni i deformisani.Imala sam laporaskopiju kojom je to potvrdjeno,kao i to da mi je IVF jedina opcija za potomstvom.U stvari levi jajovod je prohodan svega 10%,sto Dr.koja je radila laporaskopiju kaze da je nedovoljno i to da ostale operacije na tom jajovodu ne bi dale zeljeni rezultat-trudnocu.Ova dijagnoza je uspostavljena slucajno,posle godinu dana pokusavanja da prirodno ostanem trudna.Pre par meseci radjgena je i kolposkopija kojom su bile nadjene abnormalne celije na grlicu matrice i koje su ubrzano i sanirane.Sve ostale analize su bile ok.Sa suprugom je takodje sve ok.Javljam se iz Kanade,Toronto tako da sam i IVF radila u Etobicoke kod Dr.Edward A.J.Ryan(Bloor i Islington) klinika Toronto West Fertility Associates.Neposredno pred stimulaciju IVF radjena mi je biopsija matrice,kako Dr,kaze da bi se poboljsala implatacija ebriona.Dan posle toga ja pocinjem da krvarim,zovem kliniku kazu mi da je to normalno i da cim dobijem jace krvavljenje-menzis da zovem da krenemo sa stimulacijom.28.Avgusta mi je radjena biopsija,a 5.Septebra sam bobila malo vise nego i obicno tih dana,misleci da je menzis,medjutim trceg dana mi je skroz prestalo a mi krecemo sa stimulacijom.Inace meni menzis traje 6 dana.Kako to da mi tada menzis trajao samo tri dana,jedino da ja nisam primetila da sam dobila ranije sto sam ja i rekla doktoru na sta je on rekao da nije strasno.Tog trceg dana krecem sa Puregonom 900 U.I.ujutru i uvece,kasnije sam dobijala Orgalutran.Stvorilo se 16 jajnih celija i Dr.je bio prezadovoljan.Aspiracija 19.Sep.izvadjeno 14 jaj.cel.od kojih se samo 4 oplodilo do trceg dana transfera.Od toga su bile dve "grade 2"druge dve 'grade 3'.Vracene su mi sve cetiri.Taj isti dan 22,Sep.oplodile su se jos 4 cel.ali o njima jos uvek nemam nikakvu informaciju da li su zamrznute ili ne.Posle transfera primala sam Pregnil svaki treci dan i koristila progesteron supp.dve nedelje kasnije 6.Oktobra beta je bila 44,potvrdjena trudnoca.Juce,10.Okt.rekli su mi da beta opada i da cu izgubiti plod sto se danas i desilo.Dr.Obgyn ne mogu da vam opisem kako se osecam,sa ovim je otisao i deo mene.Mene interesuje,odnosno moje pitanje kako to da se od sva cetiri embriona ni jedan nije bio dovoljno dobar da dodje do trudnoce,odnosno da trudnoca opstane?Danas sam takodje slucajno saznala da su neke osobe prosle isto kao i ja bas kod Dr.Ryan,sto mi je donelo dodatnu sumnju u izboru doktora?Sta dalje,da li kod istog doktora u dalje pohode ili ne?Mozda vi znate nesto vise o njemu sto bi ste mogli da podelite samnom ili mozda da mi preporucite nekog boljeg po vasem misljenju?Meni je on rekao da su mi sanse 74% da dodje do trudnoce,a 60 %da iznesem trudnocu do kraja ,da li su ovo realne sanse?Po njegovoj preporuci obrada jaj.cel.aspiracija i transfer radjeni si takodje u jednoj privatnoj laboratoriji sto je kostalo znatno vise u odnosu na druge.Sve u svemu zelela bih da cujem vase misljenje o svemu ovome,i sta dalje i kuda?Dr.Ryan mi je takodje rekao da je kvalitet jaj.cel.kod mladjih osoba znatno losiji neko kod starijih zasto je to tako?Receno mi je i to da moje jajne cel.nisu bile bas najboljeg kvaliteta i da se verovatno zato vecina nije oplodila.Dr.Obgyn u meni se jos pojavila sumnja da kojim slucajem nemam hidrosalpinks jajovoda a da su to oni prevideli na laporaskopiji,posto se to desilo mojoj poznanici bas kod ovog doktora,koje su sanse za to?Postovana Dr.Obgyn izvinite na ovom malom duzem postu,zelela sam da vam sto bolje predstavim moju situaciju i zatrazim vase misljenje.Nadam se da ce te naci vremena da mi odgovorite.Hvala vam u napred na odgovoru.Pozdrav!