Rektoskop i kolonoskop

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
dm74
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 05, 2013 11:02 pm

Rektoskop i kolonoskop

Post od dm74 »

Postovani,
jedan hirurg je mojoj sestri rekao da se promene na sluzokoži rektuma možu bolje uočiti rektoskopom nego kolonoskopom,jer rektoskop uvećava više puta sluznicu rektuma nego kolonoskop. Inače imala je nebrojeno pretraga u zadnjih 3 meseca i sami lekari kažu da su nalazi zbrkani i ništa im nije jasno.
Moja sestra je više puta bila i na kolonoskopiji i rektoskopiji,a i ja sam išao pa znam kako je to. Hirurg hoće da je pregleda rektoskopom a moja sestra ima već dva nalaza skorašnje kolonoskopije. Molim komentar za ovo
Hvala
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Kontakt:

Re: Rektoskop i kolonoskop

Post od aaaca »

Какве проблеме има?
dm74
Novi član
Novi član

Post od dm74 »

Ima bolove u donjem delu abdomena naročito u periodu menstruacije ali i posle pražnjenja creva. Gledali su i kolonoskopski i uzimali dva puta uzorke iz rektuma. I prvi put su ustanovili da ima tumorne ćelije,samo što nisu znali odakle zapravo potiču i šta je zahvaćeno. Inače išla je i kod ginekologa. I snimala je i dojke i ceo abdomen i sto CT-a i Magnetnih rezonanci i posle toga opet niko nije imao pojma o pravoj dijagnozi.Posle opet uzet uzorak iz rektuma i sada nema malignih ćelija. I poslali je na PET skener i rekli da nije važno da li ima menstruaciju ili ne kada se snima. E kada je snimljena onda su rekli da ipak ima veze to što je imala menstruaciju jer nalaz nejasan. Mislim znam sam da ima humanih medicinskih radnika ali to je ređe od albino lava. I sada ginekolog hoće da radi laporaskopiju jer je primetio neke ciste pa da vidi kakvo je pravo stanje ali treba da bude prisutan i hirurg i patolog. E sada hirurg je sve nalaze pogledao i kao i svi ostali gastroenterolozi,ginekolozi-onkolozi itd je rekao da su nalazi prava zbrka. I šalje je kod nekog nekog drugog hirurga po mišljenje a ni sam nije uradio rektoskopiju. A taj drugi nema vremena a laporaskopija je zakazana za 9 decembar. A ovaj što je šalje ide na odmor itd itd. I taj hirurg je rekao da kolonoskopija i nije baš merodavna kod rektuma,jer tamo je neka promena,jer navodno rektoskopija uvećava više puta tj bolje se vidi nego kolonoskopijom. I eto razloga mog pitanja.
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aaaca »

Немам појма у чему је разлика, али очигледно ни ти лекари немају појма о медицини када поред толико снимања не могу да открију о чему се ради.

Болови за време менструације су мање-више нормални.

Опиши ми детаљније болове после пражњења црева. Да ли има грчеве непосредно пре пражњења? Да ли боли приликом пражњења или само после? Да ли болови личе на грчеве или као да ју је неко ударио у цеваницу?

Каква је столица? Да ли болови имају везе са храном коју је јела дан-два раније?
Dr.Dzindo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Nov 03, 2015 6:20 pm

Post od Dr.Dzindo »

Razlika izmedju kolonoskopije i rektroskopije je:
Kolonoskopija pregleda samo debelo crijevo,
Rektroskopija pregleda sluzokozu debelog crijeva,obraca paznju na rektum,i uveca vise sluzokozu nego kolonskopija.
Zato ti je doktor i rekao da je rektroskopija bolja za pregled sluznice i rektuma,sto je u pravu.
dm74
Novi član
Novi član

Post od dm74 »

Aco,mojoj sestri boli stomak tek posle pražnjenja. I onda je dugo boli posle toga. Bol ne zna da opiše. Ima obično kašastu stolicu. I bol nema veze sa hranom koju jede. Od pre 2 do 3 meseca je čak ostavila cigarete i kafu i prešla na zdraviji način ishrane. To znači da ne jede mesne prerađevine itd,a više pravo meso i više različitog povrća. Mnogo manje jede čokolade i takve vrste slatkog jela. Ona ima ovaj problem godinama. uvek je slaba,bleda. Godinama periodično ima blago povišenu temperaturu,37.1 do 37.4. Ima i dokumentaciju svu ali nisam mogao da uzmem da pišem jer sutra nosi kod jedne doktorice gastroenterologa koja joj je i radila kolonoskopiju,pa joj treba dokumentacija. Inače nađeno je da ima i Candidu početkom godine. Trenutno ne znamo da li ima. Ali se leči od hronične hipotireoze. Inače joj je zakazana laporaskopija od strane ginekologa ali joj krvna slika nije dobra. Ima povišene granulocite a i začepljeni su joj sinusi pa će operacija verovatno biti odgođena. U velikoj je dilemi jer ginekolog hoće laporaskopiju a hirurg redovnu operaciju. Inače je normalne prosečne telesne mase i ima malo niži krvni pritisak. Ako treba napisaću sve njene nalaze ovih dana. Mada ona više nema volju ni da priča o tome a pitanje da li će mi dati nalaze jer nema neku veru u ovakvo pisanje na forumu. Ali ja kao brat sve probam da joj pomognem. Uglavnom ne vežba ništa ali ponekad ide u šetnju. A kada ide u šetnju voli brži tempo. Kada ja idem,kaže da sporo idem. Hoću reći ovako slaba a kada šeta onda brže hoda. Inače prva kolonoskopija je utvrdila da ima kancerogene ćelije pa je radila i tumor markere koji su ukazivali na tumor jajnika. Ali posle su opet drugi lekari rekli da nema nema tumora jajnika. Da proveri dojke. Onda je radila mamografiju i ultrazvuk i nema tumora. Radila je i CT male karlice i Magnetnu rezonancu abdomena.Ginekolog je video da ima neke ciste na jajnicima ultrazvukom ali da nije tumor i hoće da ih odstrani. Onda opet kolonoskopija i onda nije nađen tumor na isečku iz debelog creva pa kažu da je verovatno prvi put došlo do kontaminacije uzorka. Međutim hirurg je prstom napipao nešta u rektumu i hoće da obavi redovnu oparaciju sa sečenjem abdomena a ginekolog laporaskopiju. I tako dalje,....Bila je kod raznih gastroenterologa,ginekologa,onkologa,hirurga i za štitnu žlezdu.... I jedan lekar je posle čitanja svih nalaza rekao ..ebote,šta je ovo!? :-) Svi su zbunjeni. I sada moja sestra ne zna da li da ide prvo na ginekološku laporaskopiju pa da da hirurg bude prisutan i vidi da li ima nešta na debelom crevu i da ako ima onda da se radi redovna operacija drugi put a tada da ginekolog laporaskopski odradi svoj deo. Ili pak da se napravi odmah redovna operacija pa se iz jednog i ginekološki i gastroenterološki reši. Mislim sve ima svoje i prednosti i mane. I svi smo u porodici u velikoj dilemi šta je najpametnije i koji doktor govori pametnije.
Hvala
dm74
Novi član
Novi član

Post od dm74 »

Doktor Dzindo,hvala na odgovoru.
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aaaca »

"Прстом је нешто напипао и хоће да је оперише". Нико ништа не зна али хоће да је расече да би се мало играо да види чега има. Право да ти кажем гледајући лекаре које си описивао, не верујем да ће преживети операцију. Има да добије неку глупу инфекцију. А не бих се петљао ни са лапораскопијом јер ће опет да добије инфекцију од дебелог црева. Ништа ми се то не свиђа.

Она има упалу дебелог црева чим се после пражњења јави дуготрајна бол. Због тога се ни храна не вари како треба па је слаба итд. У све то се кандида умешала и питање где је све отишла.

Волео бих да знам шта то сада здраво једе.

Осим стриктно здраве исхране (антикандида дијета) по меним једино шта јој преостаје је следеће:
домаћи кефир, литар дневно
Мултилак
Натрол Ацидофилус
Ацидофилно млеко
пар литара чисте воде свакодневно.

Можда и терапија содом бикарбоном.
Dr.Dzindo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Nov 03, 2015 6:20 pm

Post od Dr.Dzindo »

Ako Vam ne bi bio problem da nam napisete nalaze,mozda mi prije shvatimo sta se desava nego oni.