hsg-potrebno mi je objasnjenje

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
sama79
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 18, 2006 8:13 pm

hsg-potrebno mi je objasnjenje

Post od sama79 »

Zaista mi je jako potrebna Vasa pomoć u tumacenju rezultata.Dakle piše sledeće:
„Uterus je normalno razvijen i oblikovan,lako dekstroponiran u RVF.
Obe tube su okludirane postinflamatornim mukusnim cepovima koji se potisnu u peritonealnu duplju ubrizgavanjem kontrastnog sredstva,koje ostaje zarobljeno među periovaricnim adhezijama i ne sliva se u Douglas-ov spag.”
Dakle da li ovo znači da su jajovodi neprohodni ili delimicno prohodni ili je sve kako treba?
maja kovacevic
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Sep 27, 2006 2:27 pm

Post od maja kovacevic »

Na zalost to znaci da su ti jajovodi ne prohodni.
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

Vaš nalaz sa HSG je nepotpun ili ga vi niste u potpunosti preneli. Peritubarne priraslice (omiljen izraz kolega) se mogu samo pretpostaviti na HSG snimku, a sigurno utvrditi samo na laparaskopiji! Nalaz se poprilično razlikuje pri korišćenju ove dve dijagnostičke metode!
Takođe priča o mukusnim čepovima je indirektno zaključivanje i predpostavka.
Distendirane ili proširene tube u ampularnom delu su već nešto drugo. Niste opisali oblik materične šupljine, izgled zidova iste, eventualne defekte u punjenju, količinu ubrizganog kontrasta itd, itd, itd.
Suma sumarum s obzirom da ne pominjete proširene ampule tuba verovatno da vam nalaz i nije loš tj. jajovodi su prohodni, a možda vam nije ubrizgano dovoljno kontrasta!? :) Uradite laparaskopiju! :wink:
Odgovori