kolposkopski nalaz

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
she
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 06, 2005 4:29 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

kolposkopski nalaz

Post od she »

Uocena mi je ranica na materici, koja nikako da se revitalizuje vec godinu dana. Koristila sam Hiperol vaginalete kao i povidon jod. Na GAK-u mi je uradjen kolposkopski pregled.

Molim Vas da mi rastumacite kolposkopski nalaz: Kruzna zona AW epitela Sch(-) penferno epitel skvamozan,Sch pozitivan.

Imam 28 godina, nisam radjala.

Predlozena mi je biopsija iako mi je papa test II grupa. Da li je biospija bona, i da li se preduzimaju neke posebne mere nakon nje? Da li se radi ambulantno? Da li je neophodna ili postoje neki drugi nacini utvrdjivanja?
Zanima me Vase misljenje?

Unapred hvala na odgovoru
mpejovic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 15, 2005 12:06 am

kolposkopski nalaz

Post od mpejovic »

Kolposkopski nalaz obavezno moras odneti lekaru. Taj nalaz najblize pokazuje kakve su promene na grlicu. Predlazem krioterapiju ili spaljivanje ranice. nema razloga za brigu, to se radi i kada je najbezazlenija ranica u pitanju.
she
Novi član
Novi član

Post od she »

Zamolila bih Dr. Presetnik da mi odgovori na pitanje.
dr Presetnik
Saradnik
Pridružio se: Pet Jun 18, 2004 2:00 am

Post od dr Presetnik »

Iako je PA II , zavisno od kolposkopskog nalaza ( jod neg. polje), cesto se savetuje biopsija i bolje je uraditi nego ne. Radi se ambulantno , i cesto nije potrebna nikakva priprema, niti lokalna anestezija. Posle nje postoji mogucnost krvarenja, koje traje dan dva i to oskudno. Na osnovu histopatoloskog nalaza se odredjuje vrsta terapije, tj. da li spaljivati ili ne, da li operisati ili ne. ili samo pratiti.
she
Novi član
Novi član

Post od she »

Hvala na odgovoru dr. Presetnik :)
Odgovori