Kako ste proveli ljeto?

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Kako ste proveli ljeto?

Post od BoJJo »

E ovako, moram da vam napisem sta mi se ljetos desilo. Odem tako u Crnu Goru sa planom da ostanem na moru tacno 23 dana. I tako je bilo. Ali, isto kao i prosle godine, poceo sam da se zezam sa ishranom - da ne jedem redovno, ne jedem dovoljno itd. Osim toga, Lantus koji sam koristio po prvi put (ranije sam imao Insulatard), nikako nisam mogao da nastimam da mi dobro drzi secer, koji je bukvalno isao kao jojo gore dole.
Usput, negdje posle 10-ak dana dobijem proliv koji me je mucio do kraja godisnjeg, znaci jos dvije sedmice. Ali je bilo tako da sta god pojedem/popijem, bila voda ili hrana, odmah je izlijetalo iz mene.

Za pet sedmica, koliko sam bio odsutan od kuce sam izgubio 11 kg, pao sam sa 84 na 73 kg. Sto bi moj stari rekao, izgledao sam kao da sam dosao iz Aushvica.

Uprkos svemu, odmor je bio odlican i posjetio sam pet od sest bivsih SFRJ-republika i sam se vratio autom za Svedsku (cura otisla ranije zbog posla, avionom.. umazena i ja sam kriv za to).
Isto sam uspio da, zajedno sa bratom, uzmem certifikat za ronjenje do 18 metara dubine. Za to sam vec unaprijed bio sredio potvrdu doktora iz Svedske koji je napisao da nemam nikakvih problema sa zdravljem ali da moram da izvadim krv prije ronjenja i da nemam nizi secer od 9 kao i da osoba koja roni samnom mora da zna simptome hipoglikemije. Slucajnost kakva i jeste, moj instruktor Vlada beogradjanin je i sam imao probleme sa hipoglikemijom ranije te je morao da vadi krv i sam sve to kontrolise - covjek je znao sve :) Tako sve je proslo super. Ono sto je bilo zanimljivo, pri svakom zaronu secer je padao ko lud. Zaronim sa 12 izadjem 40 minuta kasnije sa 4 mmol/l. Cini mi se da cu ubuduce morati da lezim na oko 15, a sestra mi ovde rece da jedan drugi njen pacijent koji isto roni, ne ide u vodu ako mu je secer ispod 20. Strava.

Uprkos svim nevoljama sa stomakom i lantusom, Hba1c je stao na 6.2, tako da sam opet zadovoljan. Sada ne znam da li da se vratim na insulatard ili da jos jednom probam sa lantusom..doduse, radi se o mjesec i po dana godisnje. I da, najbitnije je da sam se vratio na nekih 80 kg uz pomoc McD-a :)

Poz!
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

Pa, tebi je stvarno bilo ludo & nezaboravno! :D

To sa ronjenjem sam čitala negde, izgleda da promena pritiska utiče na pad šećera (što i jeste logično, kao kad menjaš nadmorske visine prilikom boravka na planinama). 8)
Ne znam da li da se vraćaš na Insulatard, možda da probaš sa ovim novim Levemirom... Hmm... mada se on (valjda) daje dva puta dnevno za idealnu glikoregulaciju....
A to za McD..... Ma, nemam komentara, "sram te bilo"! :D :D :D Tamo bar imaju sve izlistane nutritivne podatke, pa nemaš problema sa doziranjem.... :wink:

E, ja sam provela lepih (i kratkih) 10 dana na turskom moru i to sa sve pumpom, nikad je u životu nisam ni skidala. Mislila sam imaću peripetija, ali sve je prošlo u najboljem redu! Bitno mi je bilo samo da se osušim posle kupanja pre nego što vratim kateter i to je sve. Smanjila sam TDD (totalnu dnevnu dozu) na moru za čitavih 30%! Naravno, tamo nisam sedela za računarom i odgovarala na postove, kao kod kuće :D :D :D
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Odgovori