Kondilomi u ustima
Kondilomi u ustima
Molim vas, da li stomatolog dijagnostikuje i leci kondilome u ustima? Koliko je to opasno i kakva je procedura lecenja?Jako sma uplasena jer ih izgleda imam u ustima a ne znam gde da odem na pregled? Ujedno mi treba preporuka za nekog dobrog zubara (po mogucstvu hirurga).
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Jul 22, 2006 9:50 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Da, svaki stomatolog bi trebalo da prepozna promene na sluznici usta, mada je nemoguće je samo na osnovu kliničkog pregleda utvrditi da li se radi o kondilomima. Ako si iz Beograda, idi na Stomatološki fakultet, na Kliniku za parodontologiju i oralnu medicinu. Oni se bave promenama na sluzokoži usne duplje.
Bolest nije opasna, ali je zarazna, jer je izazvana virusom, i prenosi se direktnim kontaktom (dakle postoji prilična verovatnoća da ih ima i tvoj/a partner/ka). Lečenje je hirurško, uz histopatološki, eventualno i mikrobiološki pregled isečene promene. Mogući su recidivi (ponovno javljanje).
Takođe, ukoliko se utvrdi da se radi o kondilomima, ne bi bilo loše da te pregleda i dermatolog ili ginekolog, da bi proverila da li postoje i u anogenitalnoj regiji.
Bolest nije opasna, ali je zarazna, jer je izazvana virusom, i prenosi se direktnim kontaktom (dakle postoji prilična verovatnoća da ih ima i tvoj/a partner/ka). Lečenje je hirurško, uz histopatološki, eventualno i mikrobiološki pregled isečene promene. Mogući su recidivi (ponovno javljanje).
Takođe, ukoliko se utvrdi da se radi o kondilomima, ne bi bilo loše da te pregleda i dermatolog ili ginekolog, da bi proverila da li postoje i u anogenitalnoj regiji.
Znanje je ograničeno, neznanje je beskrajno.
Na Klinici za oralnu medicinu nemaju iskustva sa ovakvom pojavom i stavise kazu da to nije njihova oblast! Ne rade nikakve analize, nikakve briseve da bi utvrdili postojanje hpv u ustima! Sta sad? Izgleda da u zemlji Srbiji lekari cekaju da im se pojavis polumrtav na vratima da bi te ozbiljno shvatili i pomogli ti. Inace ce samo da te otkace uz ono: "Nije ti nista!" 

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Jul 22, 2006 9:50 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Malo sam se raspitao na fakultetu i objasnili su mi da na oralnoj medicini zaista nemaju puno iskustva sa kondilomima iz dva razloga:
1. zato što su izuzetno retki
2. zato što se leče hirurški, pa uglavnom takve promene šalju maksilofacijalnom hirurgu.
Dakle, sledeća stanica ti je maksilofacijalna hirurgija.
1. zato što su izuzetno retki
2. zato što se leče hirurški, pa uglavnom takve promene šalju maksilofacijalnom hirurgu.
Dakle, sledeća stanica ti je maksilofacijalna hirurgija.
Znanje je ograničeno, neznanje je beskrajno.