VES koliko je ozbiljno

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
karbus
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 30, 2004 12:54 pm

VES koliko je ozbiljno

Post od karbus »

Imam 31 godinu, i od pre tri godine imam VES (monomorfne).
Na proslogodisnjem holteru imao sam 98 u 24 casa, ali sada mislim da se broj povecao.
Spec kardiolog mi je uradio sve pretrage (EKG. ERGO. HOLTER. EHO) i rekao mi da, sem postojanja vrlo malog prolapsa mitralne valvule, nema nikakvih poremecaja na samom srcu i da su uzroci verovatno psihogene prirode.
Interesuje me sledece.
Znam za podelu VES-a prema Lown-u, ali me interesuje u koju grupu bi spadale moje VES, jer se desava da ih satima nemam nijednu, a onda dobijem napad aritmije koji traje par minuta i u kome mozda ima i desetak do petnaest VES-a u minuti (imam registrovane i bigeminije).
Da li se broj racuna na 24 casa pa se deli ili se gledaju pojedinacne "zute minute"?
Ovi napadi su najcesci kada se najedem, kada posle nekog napora (penjanja uz stepenice ili trcanja) srce smanjuje broj otkucaja ili vrlo cesto u poslednje vreme ujutro prilikom budjenja.
Hvala unapred na odgovoru i savetu.
jelenans
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Feb 09, 2005 3:47 pm

Post od jelenans »

pa sta da ti kazem, nego da sam i ja u istoj situaciji, i meni ima ne sati nego dana kada ne osecam ni jednu, a onda ne samo da upadnem u fazu bigeminije( to bi ti bilo 2. po podeli), nego imam i one vise stupnjeve(po dve, po tri do 10 zajedno), i to registrovano na holteru, a u stvarnosti mislim da je bilo situacija da su trajale i duze, minut, dva tri, a onda prestajale.Nisam sigurna al mislim da bi to vec spadalo u stabilnu ventrk. tah.Pijem presolol i magnezijum, i trudim se da mi ovo ne utice na zivot, u kojoj je to meri moguce, i odnosno trudim se da mi ovo ne "oduzme" zivot, mada vec jeste, jer sam raskinula sa momkom koji nije mogao da izdrzi da se "bojim" nekih situacija.Mislim da ovo nije toliko opasno koliko utice na psihu, ali sad znam da nece nestati i da moram tako da zivim.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Prema Lownu ovo je jedva 1. klasa - osim ako nisu stalne bigeminije. Ali, nije vazna klasifikacija. Paroksizmalne ekstrasistolne salve, odn. paroksizmalna tahiabsoluta ili samo VES-aritmija je najcesce posledica ektopicnih tkiva koja su ista po histoloskoj gradji kao i sinusni cvor, ali se nalaze u plucnim venama ili na nekom drugom mestu, odakle povremeno salju dodatne ekstra-impulse. lecenje je tesko, pokusava se antiaritmicima 1. grupe, ali obicno su tegobe vece i ozbiljnije se shvataju nego sto je prognoza. Ukratko: dosadna bolest, ali ne i fatalna. O lecenju - pisao sam na ovom forumu - postoji operatovna metoda, ali kosta 20.000 evra...
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori