pre 2,5 godine odstranjena mi je cela stitna zlezda jer(imala sama koloidnu dobrocudnu cistu koja je pocela da se uvecava, pa me je moj endokrinolog tako posavetovao). dok sam, po preporuci hirurga uzimala tivoral 100, tsh i ft4 su mi bili izuzetno poviseni( tsh preko 33)! do sada nisam pronasla pravu dozu terapije. evo kako je moja terapija izgledala:
XII 2005. letrox 100 - tsh 10 - ft4 25
VI 2006. letrox 125 - tsh 6 - ft4 23
IX 2006. letrox 150 - tsh 0,28 - ft4 - 25,6
(***ref.vred. za tsh je 0,4-4,0; za ft4 10,3-24,2)
da li biste mogli da mi kazete nesto vise o toku moje terapije jer su me ovi poslednji rezultati pomalo zabrinuli - prvi put se desava da se tsh spusti a ft4 povisi, do sad nisu isli u raskoraku. koje je objasnjenje za to i sta mi preporucujete? jer, ako je doza od 125 nedovoljna, a od 150 preterana, kako regulisati hormone? imam zakazano kod endokrinologa ali tek za mesec dana, pa bih vam bila veoma zahvalna ako biste me informisali sto pre! da li je ovaj poslednji rezultat alarmantan za moje zdravlje?
srdacan pozdrav i veliko hvala!!!
MOLIM ODGOVOR DOKTORA
Pretpostavljam da vam je vaš endokrinolog objasnio da sad treba da nadjete idealnu dozu supstitucione terapije. Nažalost jedini način da se to uradi je metodom pokušaj-pogreška.
Preporučena vrednost TSH je od 0,4-4,0 idealno je 1, ali je najidealnija ustvari ona vrednost TSH pri kojoj se vi najbolje osećate. Očigledno je vama doza od 150 mg previsoka, a doza od 125 premala. Nemojte da brinete, postoje načini da se i to prevazidje, kako Letrox postoji u dozama od 50, 100 i 150 mg, vi možete uzimati ¼ tablete od 150mg i jednu celu tabletu od 100 mg što zajedno čini dozu od oko 137,5 mg.
Ovo naravno ne možete na svoju ruku da radite, morate rezultate prvo odneti kod svog endokrinologa i dozu smete da promenite tek po njegovoj preporuci. Takodje postoji Euthyrox u dozama 25,50,75,100,125,150 mg koji je možda još jednostavniji za doziranje.
Ako imate izražene simptome ove jatrogene hipertireoze (lupanje i ubrzan rad srca, uznemirenost i sl.), možete i ranije pre zakazanog termina da posetite svog endokrinologa sa rezultatima.
Sve najbolje!
Preporučena vrednost TSH je od 0,4-4,0 idealno je 1, ali je najidealnija ustvari ona vrednost TSH pri kojoj se vi najbolje osećate. Očigledno je vama doza od 150 mg previsoka, a doza od 125 premala. Nemojte da brinete, postoje načini da se i to prevazidje, kako Letrox postoji u dozama od 50, 100 i 150 mg, vi možete uzimati ¼ tablete od 150mg i jednu celu tabletu od 100 mg što zajedno čini dozu od oko 137,5 mg.
Ovo naravno ne možete na svoju ruku da radite, morate rezultate prvo odneti kod svog endokrinologa i dozu smete da promenite tek po njegovoj preporuci. Takodje postoji Euthyrox u dozama 25,50,75,100,125,150 mg koji je možda još jednostavniji za doziranje.
Ako imate izražene simptome ove jatrogene hipertireoze (lupanje i ubrzan rad srca, uznemirenost i sl.), možete i ranije pre zakazanog termina da posetite svog endokrinologa sa rezultatima.
Sve najbolje!