ZA OBGYN : 3o nedelja trudnoce i povecani trombociti
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
ZA OBGYN : 3o nedelja trudnoce i povecani trombociti
Imam 31.god. i 30 nedelja mi je prve trudnoce. Do sada nisam imala nikakvih komplikacija u trudnoci dok mi nije pre tri dana moj ginekolog tumaceci rezultate analize krvi rekao da imam povecan broj trombocita Plt 505 ( a koliko se secam gornja granica je 450) . Zanima me koliko je to stetno za moju trudnocu i u kom smislu. Moj ginekolog nije bas siguran sta da radi u mom slucaju pa me je uputio kod svog drugog kolege . Taj pregled je zakazan tek za kraj sledece sedmice pa bih Vas molila ako biste bar malo pojasnili sve to jer je blago reci da sam u panici. Hvala
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Uvijek se pitam...kako mozete napustiti ordinaciju ne znajuci kakav problem imate, ne dobivsi odgovore na svoja pitanja, a placate tom ginekologu da vodi racuna o Vasem zdravlju...i onda dodjete na forum i pitate nas 'ako mozemo da Vam objasnimo ???'...zasto niste pitali svog ginekologa ?
Prihvatam jedino ako ste pitali a niste dobili odgovor, ali onda morate promijeniti ginekologa !
Mi jos uvijek ovdje nemamo dijagnozu, a dg Thrombocythemia se postavlja sa najmanje 2 testa trombocita koja pokazuju vece vrijednosti od 600.000 trombocita u ml krvi u toku duzeg vremenskog perioda...bilo bi korisno ukoliko rezultate vrijednosti krvi prije trudnoce da se mogu uporediti sa ovom u trudnoci...
Vi imate povisene trombocite, ali oni mogu biti poviseni zbog vise razloga...npr:
- inflamatorne bolesti kao sto je artritis, Irritable bowel syndrome, artritis...
- anemija uzrokovana smanjenom koncentracijom gvozdja
- odstranjena slezina
- neke vrste malignih oboljenja...sto vi sigurno nemate. ..
U svakom slucaju, ako Vas ginekolog ne zna sta ce sa Vama potrebno je da Vas posalje hematologu, ili obstetricaru za visoko rizicne trudnoce.
Ukoliko je nivo trombocita povisen, razumno je poceti koristiti malu dozu aspirina koji prevenira stvaranje tromboze ( u placenti, organizmu majke ), koji je u dozi od 81 mg, vrlo djelotvoran i sprecava nastajanje tih ugrusaka, ukoliko ne postoje kontraindikacije za uzimanje istog...kao sto je cir na zelucu, ili dvanaestercu, alergija na lijek, poremecaj koagulacionih faktora....
Ne plasite se prije nego imate objektivan razlog za strah....trombocitemija je veoma veoma rijetko oboljenje 1-2 pacijenta na 100.000 zena...dakle...malo je vjerovatno ali vrijedi je iskljuciti ponavljanjem nalaza krvi i odlasku kod hematologa, ako su vrijednosti produzeno povisene.
Prihvatam jedino ako ste pitali a niste dobili odgovor, ali onda morate promijeniti ginekologa !
Mi jos uvijek ovdje nemamo dijagnozu, a dg Thrombocythemia se postavlja sa najmanje 2 testa trombocita koja pokazuju vece vrijednosti od 600.000 trombocita u ml krvi u toku duzeg vremenskog perioda...bilo bi korisno ukoliko rezultate vrijednosti krvi prije trudnoce da se mogu uporediti sa ovom u trudnoci...
Vi imate povisene trombocite, ali oni mogu biti poviseni zbog vise razloga...npr:
- inflamatorne bolesti kao sto je artritis, Irritable bowel syndrome, artritis...
- anemija uzrokovana smanjenom koncentracijom gvozdja
- odstranjena slezina
- neke vrste malignih oboljenja...sto vi sigurno nemate. ..
U svakom slucaju, ako Vas ginekolog ne zna sta ce sa Vama potrebno je da Vas posalje hematologu, ili obstetricaru za visoko rizicne trudnoce.
Ukoliko je nivo trombocita povisen, razumno je poceti koristiti malu dozu aspirina koji prevenira stvaranje tromboze ( u placenti, organizmu majke ), koji je u dozi od 81 mg, vrlo djelotvoran i sprecava nastajanje tih ugrusaka, ukoliko ne postoje kontraindikacije za uzimanje istog...kao sto je cir na zelucu, ili dvanaestercu, alergija na lijek, poremecaj koagulacionih faktora....
Ne plasite se prije nego imate objektivan razlog za strah....trombocitemija je veoma veoma rijetko oboljenje 1-2 pacijenta na 100.000 zena...dakle...malo je vjerovatno ali vrijedi je iskljuciti ponavljanjem nalaza krvi i odlasku kod hematologa, ako su vrijednosti produzeno povisene.
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn