Za ObGyn-CITO!

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
SMART
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 16, 2006 2:52 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Za ObGyn-CITO!

Post od SMART »

Postovana koleginice, interesuje me Vase misljenje ili iskustvo koje imate u vezi problema koji imam. Naime, moja snaja koja zivi u Parizu i u osmom je mesecu trudnoce, saznala je prosle nedelje od svog ginekologa da ima urodjeni nedostatak faktora VII koagulacije. Radjena joj je neka(ne znam koja) bezazlena intervencija posle koje je imala produzeno krvarenje. Do sada je bila zdrava i slicne probleme nije imala mada kaze da je oduvek malo duze zaustavljala krvarenje posle povrede ali da na to nije obracala paznju. Mene zanima koliko su izvesne komplikacije tokom porodjaja, koliko su ceste i ozbiljne kod zena koje imaju ovaj problem? Da li ste Vi davali rekombinovani aktivirani faktor rFVIIa, kakva su vam iskistva tj. da li je bilo komplikacija posle primene, u kom procentu i koje su bile najcesce?
Jos jednom Vas molim da mi odgovorite jer sam jako zabrinuta za zdravlje moje snaje, a nisam uspela da nadjem nicija neposredna iskustva u vezi ove, bar u mom okruzenju, retke genetske greske.

Srdacan pozdrav od koleginice i buduce BAKE!
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Moram da budem iskrena i da kazem da nisam imala specificno pacijenta sa insuficijencijom faktora VII, imala sam mnoge druge poremecaje zgrusavanja, ali ne ovaj...ali...principi je vrlo slican. Srecni ste naravno kada se dijagnoza postavi prije porodjaja koji uvijek moze da se iz vaginalnog preokrene u operativni, pa prema tome morate biti spremni na najgoru soluciji...sta ako pacijent pocne da krvari ?
Da biste se pripremili na najgore konsultujete hematologa, jer je to njihov domen ekspertize, tako da oni znaju da taj i taj pacijent postoji i kada je termin, uspostavi se veza sa hematologom i onda imate koga da zovete kada pacijent dodje u bolnicu u porodjaj, ako dodje do problema, jer hematolozi u medjuvremenu razviju plan A,B and C...

Ja se sjecam da se problemi obicno ne javljaju kod pacijenta ako je heterozigot, ali ako je homozigot krvarenja su cesta. Zena normalno izgubi 500 ml krvi kod vaginalnog poroda, a 1 L kod carskog reza, tako da je potrebno 'keep eye on the patient' i u dobu izmedju porodjaja bebe i placente i 3 sata poslije, jer se obicno krvarenja desavaju tada ( sto je razlika od VWF disease, koji krvare obicno 10-14 dana poslije porodjaja ).

To bi bila moja preporuka, konsultovati hematologa prije porodjaja, koji ce biti u sastavu tima pored ginekologa, ako zatreba, i to je sve.
Srecno
Pozdrav,
ObGyn
SMART
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 16, 2006 2:52 pm

Re za ObGyn

Post od SMART »

HVALA na odgovoru! Nadam se da ce sve proci kako treba i da hematolog nece imati posla! Vas odgovor me je malo smirio a i to mi ja trenutno dovoljno! DIVNI STE!
Odgovori