Beta blokatori - velike sanse za dijabetes!?

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Septimus
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 18, 2005 12:55 am

Beta blokatori - velike sanse za dijabetes!?

Post od Septimus »

U Blicu od 10. septembra 2006. godine sam prochitao opshiran chlanak koji govori o nauchnoj studiji prezentovanoj na kongresu kardiologa u Barseloni pre tri dana.
Pacijenti koji uzimaju Atenolol i druge beta-blokatore zbog visokog krvnog pritiska imaju 50% vece sanse da obole od dijabetesa nego pacijenti koji koriste lekove novije generacije.

Pomocnik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti Klinichkog centra Srbije prof.dr. Miodrag Ostojic , koji je ucestvovao u radu ovog kongresa, kaze da je od ranije poznato da "atenolol" ima negativne posledice, ali do sada ni u jednoj zemlji nije povuchen iz upotrebe. Prema njegovim rechima, primena ovog leka kod nekih bolesti kao shto je angina pektoris, kod trudnica i pacijenata koji su imali infarkt je nezamenljiva.

Dr Alja Vlahovic, kardiolog iz Instituta za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici, istice da je lekarima poznato da neki beta-blokatori, kao sto je "atenolol", povecavaju rizik od nastanka dijabetesa, ali i istice da beta-blokatori zauzimaju znacajno mesto u kardiologiji i da ih nikako ne treba ukinuti.

Dr Ostojic istiche i da se studija predstavljena u Barseloni odnosila samo na lek "atenolol", a da su druge studije pokazale da se ne ponasaju svi beta-blokatori na isti nacin. Kako kaze, postoje novije generacije ovih lekova koji imaju znatno bolje efekte.
- Nasi lekari su upoznati sa ovim i tamo gde mogu da izbegnu prepisivanje "atenolola", oni izdaju neke druge, bolje lekove - kaze dr Ostojic.

Dobra zamena za ovaj lek u slucajevima kada je to moguce, kako kaze doktorka Vlahovic, jesu "bisoprolol" i "nebivolol", takdje beta-blokatori koji imaju najmanje negativnog efekta.

Britansko udruzenje za hipertenziju aprila ove goidne dalo je preporuku lekarima da beta-blokatore koriste samo samo kod trudnica, pacijenata koji su imali infarkt i obolelih od angine pektoris, dok se u ostalim slucajevima preporucuju ACE inhibitori i antagonisti kalcijuma.

Studijom, izlozenom u Barseloni, je obuhvaceno 14000 pacijenata, od kojih je polovina koristila terapiju na bazi beta-blokatora "atenolola" i diuretika. Jednoj grupi pacijenata prepisani su atagonisti kalcijuma "amlodipin" i ACE inhibitor "perindopril". U grupi koja je dobila novu terapiju broj ispitanika kojisu su tokom trogodisnjeg pracenja oboleli od dijabetesa bio je nizi da 34%.

Autori studije su zakljucili da ACE inhibitor obezbedjuje zastitu od secerne bolesti, dok je drugi lek neutralan. S druge strane, kombinacija beta-blokatorai diuretika ima upravo suprotan efekat i podstice razvoj dijabetesa, a kombinacija secerne bolesti i hipertenzije znatno povecava rizik od modanog udara i srcanog udara i oboljenja bubrega.

-Beta-blokatori u kombinaciji sa diureticima dugo su bili dobra terapija, ali oni imaju i negativnu stranu i moramo da prestanemo da se pretvaramo da nije strasno ako ljudi dobiju dijabetes. Ti slucajevi su potpuno nepotrebni. Novi lekovi pruzaju bolju zastitu od mozdanog udara, mnogo su efikasniji i ne izazivaju dijabetes - kaze prof. Nil Polter, jedan od direktora Medjunarodnog centra za kardiovaskularna oboljenja.
jelenans
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Feb 09, 2005 3:47 pm

Post od jelenans »

Moje licno misljenje je da svi lekovi imaju negativne efekte, ali su "nuzno zlo". Meni licno je presolol lek koji je pomogao u regulisanju aritmije, i time mi "vratio" normalan zivot, a sto se tice dijebatesa, da neki rizik postoji verujem, ali ko se pridrzava pravilne ishrane, i zdravog nacina zivota mislim da nece nikad oboleti od dijabetesa, ili je bar rizik minimalan.
Septimus
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 18, 2005 12:55 am

Post od Septimus »

Moj otac koristi propranolol.

Interesuje me da li postoji "kvalitetnija" zamena za njega?
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od minjab »

Mislim da nije pametno da Vi zamene tražite putem ovog foruma.Ipak tako nešto na osnovu dijagnoze mora da da očev kardiolog.Ipak svaki prepisan lek ima svoje ,zašto je prepisan.Pozdrav
Odgovori