Danas sam se vratila sa UZ-a i veoma sam zbunjena.
Svi bebini parametri govore da napreduje 2 nedelje u odnosu na amenoreju.Tezina je 1950 g.Inace po amenoreji sam u 30+3 nedelji.
Na dosadasnjim pregledima beba je uvek bila napred, otprilike za jednu nedelju.
Sve ostalo u savrsenom redu:dovoljno plodove vode, posteljica II stepen zrelosti, srcana radnja normalna itd.
E, sada Dr je rekla da je ovakvo napredovanje bebe verovatno posledica genetike(i muz i ja smo prilicno krupni), ali me je za svaki slucaj uputila da radim test glukoze(OGTT) kako bi iskljucila mogucnost dijab.poremecaja, jer mi je objasnila da postoji i ta mogucnost kao uzrok ovakvog napredovanja bebe.Prema poslednjem nalazu krvi glukoza je bila 3,6, do tada u intervalu 4,2-4,5.Svi drugi rezultati bili su OK.(nemam sada kod sebe nalz, secam se da je hemoglobin bio 125).
Takodje mi je objasnila da cak i ako taj test ne bude u redu, to ne moze da ima neke zncajne posledice, eventualno promenu rezima ishrane do kraja trudnoce.
Napominjem da nikada nisam imala problema nikakkvih problema sa secerom, trudnoca je do sada bila vise nego savrsena, a tokodje nemam nikakvih simptoma hipoglikemije u smislu pojacanog znojenja, lupanja srca, nesvestice i sl.Jeste da se u zadnjih 15-ak dana malo vise zamaram, ali to pripisujem svom pojacanom kretanju i koje je prisutno tokom cele trudnoce i starosti trudnoce, a takodje jos uvek idem na posao.
Posto nisam do sada nailazila na mnogo informacija o ovom fenomenu, a do sada ste mi uvek ulivali poverenje, interesuje me Vase misljenje.
Zahvaljujem se unapred.
Za OBGYN-napredovanje bebe u 31 nedelji
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 2:42 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ako ti je test opterecenja na secer ok, i krvna slika ok, to sto je beba malo krupnija, pa sta da radis, promeri beba su uzeti prema nekom proseku, sto ne znaci da bebe mogu biti i sitnije i krupnije.
Moja drugarica se porodila u terminu i dobila bebu 2600 i 50cm, a opet druga se porodila u 38.nedelji i rodila bebu 4kg i 56cm, a plus sto i sama znas kako se racunaju nedelje, pa moze da se desi i da se tebi zacenje desilo i malo pre nego sto se racuna po kalendaru.
Opusti se jos malo pa ces se druziti sa bebom.

Moja drugarica se porodila u terminu i dobila bebu 2600 i 50cm, a opet druga se porodila u 38.nedelji i rodila bebu 4kg i 56cm, a plus sto i sama znas kako se racunaju nedelje, pa moze da se desi i da se tebi zacenje desilo i malo pre nego sto se racuna po kalendaru.
Opusti se jos malo pa ces se druziti sa bebom.

double trouble is my life
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Dec 18, 2005 7:08 pm
Evo, da javim da sam uradila test opterecenja glukozom!
Na jednom od prethodnih postova pronasla sam odgovor OBGYN o tome kako se ovaj test radi.
Evo kako je postupak tekao kod mene:
-receno mi je da nista ne jedem posle 20 h prethodnog dana;
-prvo merenje pre ispijanja secera-rezultat 4,78;
-onda sam popila rastvor 75 g glukoze-odjednom;
-drugo merenje 30 min nakon toga-rezultat 7,64;
-trece merenje nakon 60 min-rez.8,46;
-cetvrto merenje nakon 120 min-rez.6,11;
-peto merenje nakon 180 min-rez 4,37.
Sada vi meni kazite o cemu se onda ovde radi, s obzirom da sam test radila u prilicno renomiranoj priv. laboratoriji, i da li je onda moguce da u Srbiji primenjuju neki drugi sistem merenja secera?
Imam jos jednu dilemu:
Na mom rezultatu ref. vrednosti iste su za svako od ovih merenja i krecu se u rasponu 3.33-6.10.Meni nije logicno da budu iste vrednosti za prvo jutarnje merenje i onoo, recimo posle 1 h od ispijanja onolike kolicine secera.Kopajuci po internetu dosla sam do podatka da se kao norm. vrednosti uzimaju<11,11 nakon 1 h, <7,8 nakon 2h i <6,4 nakon 3h.
Da li neko moze da mi kaze nesto vise o ovome?
Koliko sam ja shvatila moju DR poenta ovog testa je da se utvrdi proces razgradnje GL, odnosno da se proveri da li se ona razgradjuje ili zadrzava u krvi. tako da sama logiciram da su moji rezultati OK jer se secer posle odredjenog vremena vratio na normalu.Ja sam odmah juce pojurila da joj odnesem rezultate, ali nazalost, ona juce nije radila, pa moram da se strpim do ponedeljka.
Bila bih veoma ljubazna ako bi mi neko od strucnih lica malo ovo pojasnio!
Hvala unapred
Na jednom od prethodnih postova pronasla sam odgovor OBGYN o tome kako se ovaj test radi.
Evo kako je postupak tekao kod mene:
-receno mi je da nista ne jedem posle 20 h prethodnog dana;
-prvo merenje pre ispijanja secera-rezultat 4,78;
-onda sam popila rastvor 75 g glukoze-odjednom;
-drugo merenje 30 min nakon toga-rezultat 7,64;
-trece merenje nakon 60 min-rez.8,46;
-cetvrto merenje nakon 120 min-rez.6,11;
-peto merenje nakon 180 min-rez 4,37.
Sada vi meni kazite o cemu se onda ovde radi, s obzirom da sam test radila u prilicno renomiranoj priv. laboratoriji, i da li je onda moguce da u Srbiji primenjuju neki drugi sistem merenja secera?
Imam jos jednu dilemu:
Na mom rezultatu ref. vrednosti iste su za svako od ovih merenja i krecu se u rasponu 3.33-6.10.Meni nije logicno da budu iste vrednosti za prvo jutarnje merenje i onoo, recimo posle 1 h od ispijanja onolike kolicine secera.Kopajuci po internetu dosla sam do podatka da se kao norm. vrednosti uzimaju<11,11 nakon 1 h, <7,8 nakon 2h i <6,4 nakon 3h.
Da li neko moze da mi kaze nesto vise o ovome?
Koliko sam ja shvatila moju DR poenta ovog testa je da se utvrdi proces razgradnje GL, odnosno da se proveri da li se ona razgradjuje ili zadrzava u krvi. tako da sama logiciram da su moji rezultati OK jer se secer posle odredjenog vremena vratio na normalu.Ja sam odmah juce pojurila da joj odnesem rezultate, ali nazalost, ona juce nije radila, pa moram da se strpim do ponedeljka.
Bila bih veoma ljubazna ako bi mi neko od strucnih lica malo ovo pojasnio!
Hvala unapred
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
U Kanadi je od strane SOGC " Society of Obstetricians and Gynecologists of Canada" preporuceno da se svakoj zeni radi screening test na gestacijski dijabetes. Isti se radi sa testom opterecenja glukozom ( GCT glucose challange test ) koji se izvodi na slijedeci nacin.
Zena ne mora da gladuje, prije nego dodje na svoj zakazani posjet kod ginekologa izmedju 24 i 28 nedjelje trudnoce, ode u laboratoriju, popije jedna slatki djus od 50 g glukoze, i onda se vrati tacno nakon sat vremena i onda joj se odredi nivo glukoze u krvi.
Ako je vrijednost ispod 7.8 mmol/L test je normalan.
Ako je vrijednost preko 7.8 ali manji od 10.3 onda je potrebno uraditi OGTT ( opterecenje sa 75 g glukoze i mjerenje glukoze nataste, 1 h poslije opterecenja, i 2 sata nakon opterecenja ).
Ako je vrijednost preko 10.3 onda se postavlja dijagnoza gestacijskog dijabetesa, dogovara posjeta nutricionisti, pacijent stavlja na dijete, daje joj se glukometar da mjeri secer nekoliko puta dnevno i dolazi na kontrolu za 7 dana sa tom 'log book' gdje pisu dnevne vrijednosti nataste, i 1 sat poslije jela 3-4 puta dnevno.
Ako su vrijednost glukoze i pored uvedene dijete u patoloskim vrijednostima ( preko 7.5) uvodi se inzulin.
Test koji je kod Vas radjen i broj mjerenja, je pogresno radjen i nepotreban.
Trebalo je uraditi samo GCT, screening i bio bi sigurno normalan.
I OGTT je normalan.
Ne zaboravite da UZ pravi gresku od +/- 10% od procjenjene tezine bebe, tako da je to vjerovatno potpuno normalna beba, a Vi cete nam javiti kako je to bilo.srecno.
Zena ne mora da gladuje, prije nego dodje na svoj zakazani posjet kod ginekologa izmedju 24 i 28 nedjelje trudnoce, ode u laboratoriju, popije jedna slatki djus od 50 g glukoze, i onda se vrati tacno nakon sat vremena i onda joj se odredi nivo glukoze u krvi.
Ako je vrijednost ispod 7.8 mmol/L test je normalan.
Ako je vrijednost preko 7.8 ali manji od 10.3 onda je potrebno uraditi OGTT ( opterecenje sa 75 g glukoze i mjerenje glukoze nataste, 1 h poslije opterecenja, i 2 sata nakon opterecenja ).
Ako je vrijednost preko 10.3 onda se postavlja dijagnoza gestacijskog dijabetesa, dogovara posjeta nutricionisti, pacijent stavlja na dijete, daje joj se glukometar da mjeri secer nekoliko puta dnevno i dolazi na kontrolu za 7 dana sa tom 'log book' gdje pisu dnevne vrijednosti nataste, i 1 sat poslije jela 3-4 puta dnevno.
Ako su vrijednost glukoze i pored uvedene dijete u patoloskim vrijednostima ( preko 7.5) uvodi se inzulin.
Test koji je kod Vas radjen i broj mjerenja, je pogresno radjen i nepotreban.
Trebalo je uraditi samo GCT, screening i bio bi sigurno normalan.
I OGTT je normalan.
Ne zaboravite da UZ pravi gresku od +/- 10% od procjenjene tezine bebe, tako da je to vjerovatno potpuno normalna beba, a Vi cete nam javiti kako je to bilo.srecno.
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Dec 18, 2005 7:08 pm
Dr, hvala na odgovoru!
Evo, po ko zna koji put se pokazalo da nasi zdravstveni radnici treba jos mnogo da rade na usavrsavanju i to je, ocigledno, ovde sistemski problem.
Ali, dok jednog dana ne dodje do toga, ne preostaje nam nista drugo, do da zovemo internet upomoc.Hvala Bogu da bar on postoji.
Sto se tice bebe, i ja se nadam da nece biti problema, i svakako cu javiti kako se stvari odvijaju.
Pozdrav
Evo, po ko zna koji put se pokazalo da nasi zdravstveni radnici treba jos mnogo da rade na usavrsavanju i to je, ocigledno, ovde sistemski problem.
Ali, dok jednog dana ne dodje do toga, ne preostaje nam nista drugo, do da zovemo internet upomoc.Hvala Bogu da bar on postoji.
Sto se tice bebe, i ja se nadam da nece biti problema, i svakako cu javiti kako se stvari odvijaju.
Pozdrav