upotreba antihistamina i planiranje trudnoce-za obgyn

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
jovanaklea
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Apr 06, 2006 9:57 am

upotreba antihistamina i planiranje trudnoce-za obgyn

Post od jovanaklea »

zbog jakog svraba na kozi(uzrokovanog dugogodisnjim tusiranjem vrucom vodom, zbog cega je doslo do poremecaja lucenja acetil holina) vec 2 meseca koristim atarax (antihistamin).moja koza super reaguje na ovaj lek i smanjila sam dozu od svakodnevne upotrebe, na 1 tabletu od 25mg nedeljno. Ali, s obzirom na to da planiram da ostanem u drugom stanju, sta mi je dalje ciniti, jer ovaj lek moze da osteti plod. Nazalost, svrab se povrati posle nedelju dana istom jacinom kao i pre uzimanja antihistamina i stoga ne mogu da prestanem sa njegovom upotrebom. da li postoje slicni lekovi koji nece uticati na plod, u slucaju da zatrudnim u narednom periodu?
jovanaklea
Stalni član
Stalni  član

Post od jovanaklea »

draga obgyn, posto i dalje imam isti problem, molim vas za odgovor
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Atarax je genericki HYDROXYZINE antihistaminik sa kojim ja licno nemam iskustva, jer nisam imala pacijente do sada koji su koristili isti i ostali trudni, dakle moje iskustvo nije od pomoci...zato moramo da pogledamo u knjige, a knjige kazu ( Briggs 2004. Drugs in Pregnancy and Lactation) da HYDROXYZINE pripada grupi lijekova koji nose nizak rizik za humanu trudnocu...proizvodjac savjetuje ( bazirano na rezultatima istrazivanjima na zivotinjama zecevi, majmuni ) da je lijek kontraindikovana u ranoj trudnoci ( embiogeneza i organogeneza ) zbog nedostatka opseznih istrazivanjima na ljudima.

1. 1971. istrazivanje obuhvatilo 100 pacijenata ( a small sample size ) u kome su ga koristili za tretman mucnine u trudnoci ( 50 mg dnevno ), i u poredjenju sa kontrolnom grupom ( koja nije koristila lijek ) nije bilo razlike u % pobacaja ili fetalnih anomalija.

2. 1986. izvjestaj o slucaju trudnice koja je tretirana istim lijekom zbog ozbiljnog osipa u 3. trimestru i rodila bebu potpuno normalnu.

3. The Collaborative Perinatal Project je posmatrao oko 50 000 zena i 50 od njih koje su uzimale lijek tokom 1.trimestra ( 12 nedjelja trudnoce ), i 187 koje su koristile lijek u toku drugom i trecem trimestru, i pronasli su 5-oro djece rodjeno sa kongenitalnim malformacijama i rekli da je MOGUCA relacija izmedju koristenja hydrozyna u trudnoci i kongenitalnih anomalija.

Ima jos nekoliko istrazivanja, ali zakljucno je da nema dovoljno istrazivanja na ljudima a da su dosadasnji rezultati nedovoljni da bi se reklo da je lijek potpuno siguran, ili drugacije receno nemaju precizan % potencijalnog rizika niti listu mogucih anomalija.

Ono sto je sigurno koristiti u trudnoci kada su u pitanju antihistamici jeste:
1. CHLORPHENIRAMINE koji se daje peroralno ( preko usta )
2. DIPHENHYDRAMINE koji se daje IV ako je potrebna parenteralna terapija.

Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
jovanaklea
Stalni član
Stalni  član

Post od jovanaklea »

puno Vam hvala na ulozenom trudu i vremenu, stvarno ste divni!
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

molim...drago mi je da se nekom isplati ovaj moj bol medju lopaticama od kuckanja odgovora Vama u Yu, koji ne prolazi vise ni nakon odmora...niti masaze...sutra idem na RTG...nadam se da nije 'rodni list', ali boli...srecno.
Pozdrav,
ObGyn
Odgovori