REZULTAT SPERMOGRAMA

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
jankovic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 08, 2006 12:07 pm

REZULTAT SPERMOGRAMA

Post od jankovic »

Postovani, ja imam 29 godina, a moj suprug 51. Posto planiramo trudnocu, on je uradio spermogram, a nalaz je sledeci:

- volumen 2.3
- izgled belicast
- Ph /
- broj spermatozoida u L 119.0 (x 10'3 /L )
- pokretnih posle 30 min. 0.53 (arb. jed.)
- slabo pokretnih 0.25 (arb. jed.)
- nepokretnih 0.22 (arb. jed.)
- normalni oblici 0.60 (arb. jed.)
- patoloski oblici 0.40 (arb. jed.)
- leukociti u vidnom poplju 0
- eritrociti 0
- epitelne celije 0
- fruktoza 1.0 (arb. jed.)
- aglutinacija spermatozoida 0 (arb. jed.)

Molim vas da mi pojasnite ovaj nalaz, posto je jedini komentar koji smo dobili da je moj suprug "kao decko", a termin "patoloski" nas zbunjuje.

Posto ja imam zavaljenu matericu, a imala sam i policisticne jajnike i neredovan ciklus, zbog cega sam do prosle nedelje poslednjih 6 godina uzimala tablete za kontracepciju, za koliko vremena je ralno ocekivati zacece? (pre nekoliko dana mi je uradjen hormonski status, i sve je u granicama referentnih vrednosti). Odnosno, posle koliko vremena bi trebali da potrazimo pomoc, ukoliko do zaceca ne dodje?

Hvala unapred.
Korisnikov avatar
zabrinuta75
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 07, 2005 1:18 am

Post od zabrinuta75 »

Spermogram je stvarno dobar, u svim parametrima i kao takav dovoljan za prirodno zacece. Mozda je zapremina ejakulata malo manja, ali to moze da zavisi i od duzine apstinencije pre davanja uzorka.

Patoloski oblici u tom procentu su uobicajena pojava, nista zabrinjavajuce. Bitno je da normalnih oblika ima vise od 50%.

Posle kontraceptivnih tableta mozes vrlo brzo da ostanes trudna, koliko ja znam. Zastita nakon poslednje tablete traje 12 casova i posle toga si vec nezasticena, tj. mozes da ostanes u drugom stanju, ukoliko si u plodnim danima ciklusa.

Sa zavaljenom matericom se teze ostaje u drugom stanju. Zato ti preporucujem da nakon odnosa podignes noge u svecu ili stavis neko vece jastuce pod guzu, kako bi omogucila prirodan pad za muzevljeve "plivace".

Trudi se da imate odnose sredinom ciklusa, tj. kad si u plodnim danima.

Obicno kazu da ukoliko trudnoca izostane nakon godinu dana pokusavanja, treba potraziti pomoc lekara.

U svakom slucaju, SRECNO!!!
Odgovori