rane na desnima
rane na desnima
Moj problem je u sledecem. Pre nedelju dana u ustima su mi se pojavilo nesto sto je licilo na afte prvo na gornjem delu a onda i na donjem. Kupila sam u apoteci Ozosept i time ispirala usta, pored toga sam stavljala i propolis i sodu bikarbonu.Sve sam to radila jer moj zubar je na godisnjem.I sinoc mi se pojavi nova afta i ja resim da odem kod bilo kog zubara.I tako odem ja kod privatnika i on to pogleda i kaze da to nisu afte.Da je najbolje da idem u Rankeovu da su oni strucni za to ,a da on nije specijalizovan za bolesti mekog tkiva i da nema on cime to da mi tretira.Rekao mi je da on misli da je to neka skrama koja se skupila. Ja se onda zaputim u Rankeovu,ali na kraju zavrsim u Ivana Milutinovica gde mi taj doktor kaze kako su to rane odnosno da sam ja to sve ispovredjivala cetkicom za zube jer sam trljala desni sa njom. I da sve to ispiram samo zalfijom i da koristim gingovalC. I sad kome ja da verujem, i sta da mislim sta je to. Mozda i jesu rane jer stvarno jako trljam zube kad ih perem pa verovatno i zakacim i desne,ali meni nije jasno zasto mi izlaze i od cega te nove rane i to u razmaku od par dana . Interesuje me da li je cela ta teorija o ranama mogucai ako nije sta to moze da bude.Molila bih za brz odgovor
- minjab
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ne znam koliko ću biti od pomoći, ja imam isti slučaj,od pranja zuba napravim skoro žive rane po desnima koje se ne pojave baš odmah pa dok sam provalila (ne ja nego moj otac koji je stomatolog),mislila sam da mi neka ''šuga'' iskočila.Ja čak nisam ničim ispirala nego sam ostavila tri-četiri dana je trebalo da se povuče-da ne peče i boli.
Nadam se da sam malo pomogla
Nadam se da sam malo pomogla

Ovako na pamet ti niko ne moze dati odgovor, sta je u pitanju.
To su promene koje se moraju prvo videti okom, pregledati, uzeti eventulani bris na pretrage i sl.
Postoji siroka paleta obolenja sa takvim simptomima koji mogu biti od tih bezazlenih (povrede cetkicom..i sl.), pa do raznoraznih sistemskih obolenja.
Moj savet ti je da posetis specijalistu parodontologa (koji se bavi bolestima mekih tkiva).
p.s. ko ti je rekao da stavljas sodu bikarbonu na te promene?
To su promene koje se moraju prvo videti okom, pregledati, uzeti eventulani bris na pretrage i sl.
Postoji siroka paleta obolenja sa takvim simptomima koji mogu biti od tih bezazlenih (povrede cetkicom..i sl.), pa do raznoraznih sistemskih obolenja.
Moj savet ti je da posetis specijalistu parodontologa (koji se bavi bolestima mekih tkiva).
p.s. ko ti je rekao da stavljas sodu bikarbonu na te promene?
Nemoguće je važna tvrdoća četkica za zube. Prije godinu i po, krenem na put i zaboravim četkicu kući. Kupim usput na aerodromu, i ne kontajući da je u bilo čemu problem koristila sam je 3 mjeseca. Za to relativno kratko vrijeme desni su mi se počele povlačiti sa zuba i to na 5 zuba. Promijenih četkicu i sve je ok. Desni su se smirile, ali se nisu vratile u stari položaj.
Zato probaj s promjenom četkice. Ne znam...
I jedno pitanje: da li neko zna dobru pastu za zube koja sprječava povlačenje desni sem Sensodyne F, valja su nas već zasitili s reklamom?
Zato probaj s promjenom četkice. Ne znam...
I jedno pitanje: da li neko zna dobru pastu za zube koja sprječava povlačenje desni sem Sensodyne F, valja su nas već zasitili s reklamom?

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Jul 22, 2006 9:50 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ne postoji pasta za zube koja sprečava "povlačenje desni", tj. parodontopatiju. On što je bitno je pravilna tehnika pranja zuba i odgovarajuća četkica, uz upotrebu konca za zube. Ako su ti uslovi ispunjeni, manje-više je svejedno koja se pasta koristi, mada su se Lacalut i Parodontax pokazale kao prilično dobre paste za zube (prema iskustvu iz moje prakse), kao i Sensodyne.
Znanje je ograničeno, neznanje je beskrajno.