Molim za savet

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
anja72
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 06, 2006 5:52 pm

Molim za savet

Post od anja72 »

Zdravo svima,

Nova sam na forumu i ne znam dali sam trebala odabrati forum-endokrinologije ili forum-ginekologije.. Ipak se nadam odgovoru koji ce me uputiti.

Radi se o mojoj majci. U menopauzi je vec 6 godina . Pocetak je bio malo tezak- krvarenja bez prestanka, malaksanost itd. To se sve sredilo, ona se oko godinu- dve osecala sasvim dobro, sve dok odjednom nisu pocele epizode sa pritiskom koji varira( u jednom trenutku je 180/120 pa za 15 minuta bez neke terapije 140/100), vrtoglavice i omalaksanost. To sve traje godinama , intenzitet tegoba nekad opada pa onda naglo se pojacava. Uradila je sve analize, sve je otprilike u redu.
Moram napomenuti i neverojatnu ucestalost klimaktericni vrucih branova sto je mozda i netipicno nakon 6 godina menopauze.

To sto mene iritira, je sto njena doktorka kaze- pa to ti je menopauza, to su te godine (moja mama ima 63 , a izgleda ko za 43- uprkos tegobama zaista lepa i ocuvana zena)

Znaci moje pitanje bi otprile bilo :

Moze li se u menopauzi uraditi opsirnija hormonska anliza koja bi mogla ukazati na neki uticaj hormona ( zato sto se tegobe javlajaju tako iznenadno- moze se destiti i tokom spavanja , kad ustane - nepovezano sa konkretnim stresom ili bilo cime kao uzrok; bas kao da ih izaziva neka trenutna neramnoteza u organizmu )
Ona je samo proverila estradiol (bio je 26 , a ref. vrednost<30 za netretiranu menopauzu- nikad nije uzimala hormonsku terapiju) i fsh , i to je bilo u redu.
Tiroksin je bio u normali , mada postoji neki cvorcic u blizini stitne zlezde, a proverila je i metanefrin , koji je bio u redu .

Mozda nisam u pravu, ali ocajno se nadam da ce me neko posavetovati da se uradi i nesto drugo (sto ce biti uzrok) , kao korizol, prolaktin , endorfin,acth.......(ne znam sto sve sam procitala na internetu- oprostite mi ako su ovo sve nerelevantne stvari, ja sam ipak laik)

Ovo mi je veoma vazno zato sto u periodu mens. ciklusa i period prei i posle mog porodjaja, ja imam veoma slicne tegobe (smanjenog intenziteta, ne tako strasne kao mamine... Znaci tu je vrtoglavica-neki jak osjecaj neramnoteze, malo povisen pritisak- malo se doblizavaju sistolni i dijastolni pritisak, nekad prosledjeno srcelupanjem, i omalaksanost

Oprostite zbog opsirnosti........... Bila bih vam veoma zahvalna za odgovor

ANJA
analj
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 16, 2006 2:18 pm

Post od analj »

Cao Anja,

cela ta tvoja prica me je podsetila na moju majku koja je besomucno krvarila vise od 5 godina, jedva stajala na nogama i verovatno bi i umrla da se nije preplasila najzad i otisla kod ginekologa. Imala je miome, koje je skidala u Frontu iz dva navrata. Drugi put su joj odstranili i miome i jajnike i matericu. Ono na sta zene ne obracaju paznju je to sto jedna stvar vuce drugu. Znaci od tih mioma zene krvare, postaju anemicne, pritisak im postaje jako visok, dobijaju neverovatne bolove u kukovima i donjem delu kicme...
Prema tome moj savet - kod ginekologa na UZ i kolor dopler
anja72
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 06, 2006 5:52 pm

Hvala na savetu

Post od anja72 »

Hvala Analj,

Na zalost , problem nije u tome. Moja mama ima odlicnu krv (krvarenja su bila pre 5-6 godina ), a miom koji je imala je poceo da atrofira. Redovno radi ginekoloske kontrole, PAP i sve je to u redu .

Ipak hvala.....
Odgovori