Zdravo svima,
Nova sam na forumu i ne znam dali sam trebala odabrati forum-endokrinologije ili forum-ginekologije.. Ipak se nadam odgovoru koji ce me uputiti.
Radi se o mojoj majci. U menopauzi je vec 6 godina . Pocetak je bio malo tezak- krvarenja bez prestanka, malaksanost itd. To se sve sredilo, ona se oko godinu- dve osecala sasvim dobro, sve dok odjednom nisu pocele epizode sa pritiskom koji varira( u jednom trenutku je 180/120 pa za 15 minuta bez neke terapije 140/100), vrtoglavice i omalaksanost. To sve traje godinama , intenzitet tegoba nekad opada pa onda naglo se pojacava. Uradila je sve analize, sve je otprilike u redu.
Moram napomenuti i neverojatnu ucestalost klimaktericni vrucih branova sto je mozda i netipicno nakon 6 godina menopauze.
To sto mene iritira, je sto njena doktorka kaze- pa to ti je menopauza, to su te godine (moja mama ima 63 , a izgleda ko za 43- uprkos tegobama zaista lepa i ocuvana zena)
Znaci moje pitanje bi otprile bilo :
Moze li se u menopauzi uraditi opsirnija hormonska anliza koja bi mogla ukazati na neki uticaj hormona ( zato sto se tegobe javlajaju tako iznenadno- moze se destiti i tokom spavanja , kad ustane - nepovezano sa konkretnim stresom ili bilo cime kao uzrok; bas kao da ih izaziva neka trenutna neramnoteza u organizmu )
Ona je samo proverila estradiol (bio je 26 , a ref. vrednost<30 za netretiranu menopauzu- nikad nije uzimala hormonsku terapiju) i fsh , i to je bilo u redu.
Tiroksin je bio u normali , mada postoji neki cvorcic u blizini stitne zlezde, a proverila je i metanefrin , koji je bio u redu .
Mozda nisam u pravu, ali ocajno se nadam da ce me neko posavetovati da se uradi i nesto drugo (sto ce biti uzrok) , kao korizol, prolaktin , endorfin,acth.......(ne znam sto sve sam procitala na internetu- oprostite mi ako su ovo sve nerelevantne stvari, ja sam ipak laik)
Ovo mi je veoma vazno zato sto u periodu mens. ciklusa i period prei i posle mog porodjaja, ja imam veoma slicne tegobe (smanjenog intenziteta, ne tako strasne kao mamine... Znaci tu je vrtoglavica-neki jak osjecaj neramnoteze, malo povisen pritisak- malo se doblizavaju sistolni i dijastolni pritisak, nekad prosledjeno srcelupanjem, i omalaksanost
Oprostite zbog opsirnosti........... Bila bih vam veoma zahvalna za odgovor
ANJA
Molim za savet
Cao Anja,
cela ta tvoja prica me je podsetila na moju majku koja je besomucno krvarila vise od 5 godina, jedva stajala na nogama i verovatno bi i umrla da se nije preplasila najzad i otisla kod ginekologa. Imala je miome, koje je skidala u Frontu iz dva navrata. Drugi put su joj odstranili i miome i jajnike i matericu. Ono na sta zene ne obracaju paznju je to sto jedna stvar vuce drugu. Znaci od tih mioma zene krvare, postaju anemicne, pritisak im postaje jako visok, dobijaju neverovatne bolove u kukovima i donjem delu kicme...
Prema tome moj savet - kod ginekologa na UZ i kolor dopler
cela ta tvoja prica me je podsetila na moju majku koja je besomucno krvarila vise od 5 godina, jedva stajala na nogama i verovatno bi i umrla da se nije preplasila najzad i otisla kod ginekologa. Imala je miome, koje je skidala u Frontu iz dva navrata. Drugi put su joj odstranili i miome i jajnike i matericu. Ono na sta zene ne obracaju paznju je to sto jedna stvar vuce drugu. Znaci od tih mioma zene krvare, postaju anemicne, pritisak im postaje jako visok, dobijaju neverovatne bolove u kukovima i donjem delu kicme...
Prema tome moj savet - kod ginekologa na UZ i kolor dopler
Hvala na savetu
Hvala Analj,
Na zalost , problem nije u tome. Moja mama ima odlicnu krv (krvarenja su bila pre 5-6 godina ), a miom koji je imala je poceo da atrofira. Redovno radi ginekoloske kontrole, PAP i sve je to u redu .
Ipak hvala.....
Na zalost , problem nije u tome. Moja mama ima odlicnu krv (krvarenja su bila pre 5-6 godina ), a miom koji je imala je poceo da atrofira. Redovno radi ginekoloske kontrole, PAP i sve je to u redu .
Ipak hvala.....