Pitanje za postovanu doktoricu!Molim Vas!!!!

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
biba2006
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 08, 2006 12:44 am

Pitanje za postovanu doktoricu!Molim Vas!!!!

Post od biba2006 »

Postovana ObGyn, molila bih Vas kad ste u mogucnosti da mi odgovorite, tj da mi pojasnite dijagnozu koju sam dobila, ali pre toga da se "pretstavim" :) onako kako je to zapisano u ljepljivoj.
Dakle, 26su mi godine, nisam radjala niti sam pokusavala ostati u drugom stanju, sada to planiram. Nemam zdravstvenih problema (sem postojane afte u ustima koje ih vucem godinama i koje su maltene uvek prisutne po ustima po par njih i za kojih nisam uspela da nadjem lek sem one pilule za sisanje koje ublaze. Ovo nije u sklopu mog pitanja, ali eto toga se mogu setiti kao zdravstveni problem koji imam :-? )
Prvu mestruaciju sam dobila u 17-oj godini i od tada do sada ne mogu se pohvaliti da su mi redovne menstruacije, znam da dobijem na mesec dana, ali cesce su mi ciklusi duzi od 40 dana pa i nekad ne dobijem i po dva meseca. Kad dobijem menstruaciju ona traje par dana ali je uzasnoooooo obilna. Nemam bolove ali krvarenje je mnogo obilno i to je tako od uvek. Ako ne dupliram uloske onda je strasno svugde gde sednem:)
Prvi put sam se javila doktoru ove godine i prestrasila sam se do neba. Dr napisao da je endometrium hiperplastican i debljinom od 18mm i da na desnom jajniku ima inkapsuliranu TU formaciju u njegov sustav i oskudne kolicine slobodne tecnosti. Dato mi da ispitam CA marker i on je bio 5,69 [ref. vrednosti <32] i krvna slika je bila ok zajedno sa sedimentacijom. Doktor rekao da je ta testesta struktura mozda hormonski poremecaj i da se javim na pregled kad dobijem [onda kad bila na pregled nisam bila dobila skoro pa 2meseca].
Prestravljena sam otisla kuci i resila da sledeci put idem kod drugog doktora (usput i sam dr mi je rekao da ce mozda potraziti misljenje nekog kolega). Tako sam i uradila. Danas sam bila kod drugog doktora, odnela nalaze ovog prvog, zatrazila detaljan pregled da bi se videlo kakvo je sad stanje. Ovaj drugi dr je malo relaksiraniji i nije dizao panike vec me ubedjivao da je sve u redu i da kad hocu da ostanem u drugom stanju da cu trebati da pratim rast folikula zbog nemogucnosti da sama odredim plodne dane, ali da to uradim tek ako ne uspem da prirodno ostanem u drugom stanju.
Ono sto sam od njega dobila je sledecu dijagnozu koja mi je totalno nerazumljiva i iskreno nemam pojma na cemu sam i u cemu je to moj problem.
Naime, u listic koji sam od njega dobila stoji:
Dg.oligomenorrhoe.
PVU sa normalnom povrsinom plocestog i kolumnarnog epitela TZT (sta znaci ovo TZT?!??!)
Na UZ: Uterus u AVF sa proliferacijom, 10 dana menstrualnog ciklusa.
Ovarijume obostrano mikrofolikularne sa atreticne folikule na periferaciji u velicini 37 i 35mm, Sa slikom PCO Sy.
Htela bih da znam sta to znaci uterus sa proliferacijom sa takvim folikulima i od cega su to one dimenzije 37 i 35?!? :cry:

Ne pijem i ne pusim, visoka sam 1,75 teska 60kg, u odlicnoj formi.

Izvinite na ospirnosti topika, ali sam zaista zbunjena i uplasena i htela bih da znam dali bi sve ovo bilo problem da bih ostala u drugom stanju.

Lepo Vas pozdravljam i zahvaljujem za Vasu dobru volju da pomazete svima nama koje se javljamo na ovaj forum.
biba2006
Novi član
Novi član

Post od biba2006 »

Samo da dignem topik, otiso je ohohoooo:)
Znam doktorice da smo dosadne, :oops: ali... sta cete kad Vam verujemo :D
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Dijagnoza OLIGOMENOREJA, znaci da imate rjedje menstrualne cikluse nego je normalno. Svaka zena ako je ocuvana hipotalamusno-hipofizno-ovarijalna osovina ima menstrualni ciklus jednom mjesecno, sto se u Vasem slucaju ne desava.
U toku menstrualnog ciklusa dolazi od hormonalnih promjena, promjena na ovarijima, endometrijumu, cervikalnoj sluzi, motilitetu jajovoda, i dvije sedmice prije menstruacije ( 14 dana ) do ovulacije, pri kojoj se oslobadja jajna celija, ulazi u jajovod, i u prosirenom dijelu ( ampula ) ako su prisutni spermatozoidi, dolazi do oplodnje i trudnoce. Ako se trudnoca ne desi, oslobodjena jajna celija propada kao i spermatozoidi, i dolazi nakon 2 nedjelje do menstruacije, odnosno ljustenja endometrijuma ( sluznice materice ).

Kod Vas sa rjedjim ciklusima vjerovatno postoji i ovulacija, ali se ona pojavljuje kao i kod drugih zena 14 dana prije menstruacije. Obzirom da su Vasi ciklusi nepredvidljivi ne mozete znati tacno kad su plodni dani...ono sto mozete da uradite jeste umjesto da placate folikulometriju i UZ svaki drugi dan od ko zna kojeg dana ciklusa...( ovisno od ginekologa ) mozete da kupite onaj kit "maybe baby" ili neki drugi, i da vidite da li ovulirate u to ocekivano vrijeme.

Ako ovulirate super ! onda mozete da pokusavate bez ikakvih terapija slijedecih godinu dana ,godinu i po...bez ikakve terapije i maltretiranja po raznim ordinacijama, ako se ovulacija ne desi recimo u 3 ciklusa onda je potrebno da uradite osnovna ispitivanja kao sto su:

- LH, FSH, TSH, Prolaktin, estrogen 3. ciklusa
- progesteron se inace testira 21. dana ciklusa ali u Vasem slucaju bi trebalo 31.dana
- analizu sperme partnera

Ako je to u redu onda moze da se pokusa indukcija ovulacije Klomidom, jer je to najjeftiniji i vrlo efikasan lijek i daje dobre rezultate.
Doza se povecava svaka 3 ciklusa, a pocinje se sa 50 mg dnevno od 4. do 9.dana ciklusa ( od pocetka menstruacije ). Ako je 40.dana test trudnoce negativan potrebno je uzeti endometril 7 dana da dobijete ciklus i zapoceti novi sa klomidom.
Ako nakon 9 mjeseci ne dodje od oplodnje prije ukljucivanja GnRG antagonista koji su skupi, potrebno je uraditi HSG ( histerosalpingogram ).
Ako je uredan HSG, potrebno je promijeniti protokol indukcije ovulacije ali nastaviti sa istom.

Zaista mislim da prije nego pocnete bilo kakva ispitivanja i posjete ginekolozima, da je zbog godina i besprijekorne medicinske istorije, potrebno samo odrediti kada ovulirate i ako ovulirate nastojati da ostvarite trudnocu kao i vecina drugih parova slijedecih godinu i po dana.
Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
biba2006
Novi član
Novi član

Post od biba2006 »

Draga doktorice, neizmerno Vam hvala na brzom odgovoru!

Posto niste napisali nista u vezi te proliferacije i te mere i sve to, znaci da to nije problem od kojeg se trebam bojati i ja cu to sve ignorirati i samo se "baciti na posao" jel :oops:

Puno pozdrava, CAR STE! :D :D :D
Odgovori