korozija na zubima
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Avg 23, 2006 10:28 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
korozija na zubima
imam veliki problem i molim za pomoc.naime,pre par godina sam primetila neke tamno braon fleke na samom pocetku zuba[od desni].inace mi je jako los kvalitet zuba pa icesto idem zubaru i u jednoj od poseta pitala sam o cemu se tu radi,posto sam primetila da se tu zub po malo krnji?stomatolog mi je objasnio da je rec o koroziji koja vremenom unisti zub i da tu leka nema.dali je moguce da cu gledati kako mi zub po zub propada i da nista necu moci da ucinim?ako neko zna nesto o ovoj pojavi,molim da se javi,posto ni moj zubar nije bas upucen u ovaj problem.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Jul 22, 2006 9:50 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Abfrakcije
Kod tebe se radi o abfrakcijama ili tzv. "nekarijesnim cervikalnim lezijama" (NCCL). Stari nazivi za ovakav vid oštećenja zuba su milolize i klinaste erozije. Nije u pitanju nikakva korozija. Ove lezije su prilično česte i ne ponašaju se kao karijes. Dakle, samo "plombiranje" ne može rešiti problem, jer se proces nastavlja i ispod plombe. O uzrocima se još uvek diskutuje, ali teorija koja je najverovatnija je da ih uzrokuju neuravnotežene okluzalne sile u kombunaciji sa poremećajem acidobazne ravnoteže usne duplje. To znači da pogođeni zub trpi jači, ili nepravilno raspoređen pritisak, a da se te sile razlažu tako da dovode do odlamanja tankih slojeva gleđi u vratnom delu zuba, uz verovatnu povećanu kiselost u usnoj duplji, koja taj proces olakšava. Ono što bi bilo trajno rešenje je provera pH pljuvačke i njegova korekcija, ukoliko je to potrebno (eventualno konsultovati gastroenterologa radi provere postojanja gastroezofagealnog refluksa-vraćanja dela sadržaja želuca u jednjak), uz obaveznu okluzalnu terapiju, bilo selektivnom brušenjem, ili splintom, ili ortodontskim tretmanom. Samo ukoliko postoji pojačana osetljivost pogođenih zuba u vratnom predelu ili ukoliko je narušena estetika osmeha, potrebno je staviti plombe na njih, odnosno izvršiti neki drugi rekonstruktivni zahvat. U suprotnom, nema potrebe za plombom.
Ovo je prilično vruća tema među stomatolozima, i verujem da će biti dosta diskusije o tome i na ovom forumu. Hvala na pokretanju ove diskusije!
Ovo je prilično vruća tema među stomatolozima, i verujem da će biti dosta diskusije o tome i na ovom forumu. Hvala na pokretanju ove diskusije!
Znanje je ograničeno, neznanje je beskrajno.