Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.
Prije 2 godine izvadjen mi je zivac iz gornjeg desnog IV zuba ali me taj zub jos uvek zna boleti. npr. Boli me kada kuckam noktom u njega (znam da ce biti cudno zasto uopste kuckam ali...) nekada me nocu zna probuditi bol u tom zubu. Nekada kada jedem mogu ga osetiti.
Slikala sam celo to podrucje oko zuba i sve je u redu.
Do pre nekoliko meseci kada bi dotakla podrucje iznad zuba u blizini nosa zabolelo bi me. Da li to ima veze sa zubom.
Mene samo cudi cinjenica da nemam zivac ali zub osetim.
Zubarka koja mi je radila tu popravku (vadjenje) ne zna sta je i ona je slikala prvi put zub ali sve je bilo u redu (malo zatamnjenje iznad zuba, dala mi je antibiotik i rekla da ce bol nestati i ono je na iducem snimku koji sam radila nakon godinu dana - za novu zubarku koja takodjer ne zna sta mi je, nestao)
Cudno mi je da na ove simptome mogu reci "ne znamo sta bi moglo da bude"...
To su simptomi promena u periapeksu, jedna od komplikacija lecenja zuba.
Moze nastati iz raznoraznih razloga (nekorektno uradjeno lecenje-kratko, dugo punjenja kanala, neizlecen jedan od , prisutna 2 kanala u tom zubu, unete infekcije u perioaeks itd. itd.) ima puno price oko toga...
Uglavnom, ono sto treba uraditi je korektan snimak i tzv. revizija punjenja( Ako je bol stalan uz ocigledan nalaz na snimku promene).
Prvi put nakon slikanja zuba na samom vrhu kanala bilo je maleno zacrnjenje i ta bol mogla je biti od toga.
Na drugom snimku, tamne mrljice nema - doktorica kaze da je kanal dobro ociscen i super dobro popunjen. I ja kao laik vidim da je kanal potpuno popunjeno beo i da vise nema te mrlje u samom vrhu.
Moze li biti da je ta bol uzrokovana nekim problemom u sinusu?
Kao sto ti rece med_girl, neka uradi reviziju punjenja...nesto tu nije u redu...
Kada zub (bez zivca) boli na takav nacin, mozda je rec i o gangreni...ja imam slican slucaj... u utorak mi je zakazana operacija (vadjenje) jer je koren totalno "sasusen" od gangrene!
Jos jedan razlog za takav bol mogu biti poprecni sitni kanali u kojima zaostaje deo nerva i stvara problem.Revizija u svakom slucaju,ako je snimak ostatka zuba i sinusa o.k.