Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.
Porodila sam se pre godinu dana.Trudnocu sam prelezala bukvalno od pocetka do kraja u pocetku je problem bio sto su bila dva ploda pa je jedan uginuo negde u 4 nedelji,a posle toga je doslo do odvajanja placente u cetvrtom mesecu.ve se to sredilo i negde u 5 m.saznam da imam polip na grlicu i da mi je grlic prohodan za jagodicu prsta.Inace, pre 5god. sam imala namerni prekid trudnoce i lekar kaze da je tom prilikom grlic ostecen.Posle porodjaja grlic je ostao isti,pojavio se novi polip,jer su mi prvi makli na porodjaju.Interesuje me dali to moze nekako da se sredi ili mi i u drugoj trudnoci ne gine lezanje?Dali se moze uraditi neka operacija?
Pojava polipa, narocito van trudnoce, zahteva kolposkopski pregled i obavezno uklanjanje i slanje na Patohistoloski pregled. Inace polip nije bio uzrok vasih problema u trudnoci. Prim. Dr lj.Presetnik
Dr.Presetnik,zahvaljujem se na odgovoru i zelim jos nesto da vas pitam.Ako polip nije bio problem u mojoj trudnoci sta je onda,kad smem da ponovo zatrudnim(porodila sam se pre god.) i da li me ceka isto i u
sledecoj trudnoci? I jos,da li postoji opasnost od raka grlica?
Unapred hvala
Tegobe u trudnoci mogu biti razlicitog uzroka. Ukoliko se polip pojavio u trudnoci, on je tzv. decidualni polip, i ako sam ne otpadne, onda se u trudnoci ukloni i posalje na HP( mikroskopski ) pregled. Vec sam rekla da je za pracenje stanja na grlicu materice i na vreme uklanjanje svih promena, koje mogu dovesti potencijalno do raka- su uredni kolposkopski pregledi i PA razmazi. Inace svaka trudnoca je za sebe , te to ne znaci da ce te isto nositi kao i u prvoj. Osim toga nakon godinu dana, posle vaginalnog porodjaja, mozete slobodno da zatrudnite, narocito aku su vam se ciklusi ustalili. Prim. Dr Lj.Presetnik