Imam 27 god. , prilicno stresno dozivljavam posao i predpostavljam da je uzrok mog povisenog pritiska. Ipak, gojaznost koja je prekomerna, je uticala na isto. Uradivsi nekoliko puta EKG , ultrazvuk srca i svih organa, izvadivsi krvnu sliku, lekar je dosao do zakljucka da je sve u redu (jedino mi je bio snizen dobar holesterol - mada lekara to nije zabrinulo).
Naime, pritisak mi se cesto krece oko 150/80 do 150/90 uz dosta povisen puls oko 95-105.
Uz terapiju : ujutru Presolol od 50mg mi je jedno vreme pritisak bio idealan(120/70). Medjutim kako je pocela sezona na poslu (turisticka agencija) , i ove neverovatne promene vremena, pritisak ne mogu da resim ovom terapijom. Dobio sam bromazepam od 1,5mg + presolol 50mg i popodne 50mg presolola i 25mg prilazida, zbog popodnevnih skokokva pritiska i do 170/110. I u tim trenucima sam u hitnoj radio EKG i uvek su rezultati bili dobri. Napominjem da najverovatnije panika doprinosi dodatnom povecanju hipertenzije , jer verovatno imam i neku vrstu fobije, zbog gubitka oca (iznenada) , od infarkta srca.
Uz ovu, dodatnu terapiju, donji vrednost pritiska sam sredio, medjutim gornja vrednost retko kada padne ispod 135-145 i pored ove, po meni jake terapije. Imate li neki savet ili ideju, zbog cega ne mogu da kontrolisem taj gornji pritisak i sta moze biti uzrok svemu. Ja totalno laicki povezujem ovaj problem sa bolom u lumbalnom delu kicme koji vucem duze vreme - verovatno lupetam , ali bih bio zahvalan ako biste dali neki predlog, ideju ili savet...
Hvala!!!
Povisen "gornji" pritisak.
gojaznost + snizen HDL + hipertenzija ---> METABOLICKI SINDROM
sledece sto ce se pojaviti ako ne budete nesto radikalno preduzeli je secer! i tako redom...
moja primedba na terapiju bi bila da je presolol star lek - za mladu osobu pogotovo - utice na smanjenje potencije koja je i anksioznoscu koju sami prepoznajete takodje napadnuta!
vi morate da se uhvatite u kostac sa 1* gojaznoscu koja je vas glavni zdr. problem, i bez koje biste mozda i resili problem pritiska i 2* stresom - ako treba i psihoterapijom, bromazepam nije trajno resenje! s obzirom na vrstu problema koja generise stres (strah od smrti oca, stres na poslu) - indikovana je kognitivno-bihejvioralna psihoterapija
sledece sto ce se pojaviti ako ne budete nesto radikalno preduzeli je secer! i tako redom...
moja primedba na terapiju bi bila da je presolol star lek - za mladu osobu pogotovo - utice na smanjenje potencije koja je i anksioznoscu koju sami prepoznajete takodje napadnuta!
vi morate da se uhvatite u kostac sa 1* gojaznoscu koja je vas glavni zdr. problem, i bez koje biste mozda i resili problem pritiska i 2* stresom - ako treba i psihoterapijom, bromazepam nije trajno resenje! s obzirom na vrstu problema koja generise stres (strah od smrti oca, stres na poslu) - indikovana je kognitivno-bihejvioralna psihoterapija
drbg, najpre hvala na odgovoru.
Bio sam kod jednog eminentnog kardiologa (ne znam da li smem da spominjem imena) i uradio je EKG i ultrazvuk srca, ponovo. Sada pored recenice da je sve ok, dobio sam odgovor da zalisci malo propustaju ali da je to dijagnoza kod 90% pacijenata. Naravno da mene to brine. Pored toga, u nalazu vidim da pise: Nad vrhom sistolni sum 2/6 sto me je jako zabrinulo. Doktor nije delovao zabrinuto, niti mi je akcentovao bilo sta od te dve stvari. Sum mi cak nije ni pomenuo. Opet, ja sam prilicno uspanicen.
Sto se tice terapije promenio mi je i sada je :
ujutru: 1/2 Amlopin 5mg + 1/2 Lodoza 2,5mg i uvece 1/2 Amlopina 5 mg. Ukinuo mi je sedative, jer je rekao da bromazepam goji. Rekao da se suocim sa strahovima, posetim psihijatra, upraznjavam hitno sat vremena dnevno setnje i neslanu dijetu.
Pored te terapije meni je danas ceo dan pritisak 150/80 do 160/85... Osecam vrtoglavicu i malaksalost.
Evo tacno njegovog nalaza.

Imam li razloga za zabrinutost?I kako to da prethodni kardiolog nije video ta propustanja na zaliscima i sum i pored dva uradjena ultrazvuka?? Postoji li mogucnost da je pritisak povisen zbog konstantne kostobolje i problema sa kicmom?
Hvala
Bio sam kod jednog eminentnog kardiologa (ne znam da li smem da spominjem imena) i uradio je EKG i ultrazvuk srca, ponovo. Sada pored recenice da je sve ok, dobio sam odgovor da zalisci malo propustaju ali da je to dijagnoza kod 90% pacijenata. Naravno da mene to brine. Pored toga, u nalazu vidim da pise: Nad vrhom sistolni sum 2/6 sto me je jako zabrinulo. Doktor nije delovao zabrinuto, niti mi je akcentovao bilo sta od te dve stvari. Sum mi cak nije ni pomenuo. Opet, ja sam prilicno uspanicen.
Sto se tice terapije promenio mi je i sada je :
ujutru: 1/2 Amlopin 5mg + 1/2 Lodoza 2,5mg i uvece 1/2 Amlopina 5 mg. Ukinuo mi je sedative, jer je rekao da bromazepam goji. Rekao da se suocim sa strahovima, posetim psihijatra, upraznjavam hitno sat vremena dnevno setnje i neslanu dijetu.
Pored te terapije meni je danas ceo dan pritisak 150/80 do 160/85... Osecam vrtoglavicu i malaksalost.
Evo tacno njegovog nalaza.

Imam li razloga za zabrinutost?I kako to da prethodni kardiolog nije video ta propustanja na zaliscima i sum i pored dva uradjena ultrazvuka?? Postoji li mogucnost da je pritisak povisen zbog konstantne kostobolje i problema sa kicmom?
Hvala
Bio sam i kod psihijatra. Dg. Paroximalna epizodicna anxioznost.
Th. Rivotil 2mg 3 x 1/4 + Seroxat 20mg 1/2 , kasnije 1/1 , Nopalin 3x2 (neki suplement, antitoksik...)
Sad, zabrinulo me je sto sam u uputstvu video da Rivotil leci konvulziju i epi grceve...
Nikada nisam imao nikakav epi-napad, hvala Bogu , a i napadi panike mi nisu bas toliko izrazeni. Postoje, ali ne u nekoj zabrinjavajucoj meri... Pored lekova za pritisak, ova dva leka, nopalina i omege 3 pocinjem da paranoisem da ce mi stradati jetra ili zeludac... 
Pritisak mi je ok , jer upraznjavam 1,5h setnje dnevno kako mi je doktor rekao i bez ovih lekova, tako da ne znam sta da radim. KOntrola kod psihijatra je tek za 7 dana, pa bih voleo da mi neko do tada odgovori.
I pored dobrog pritiska, osecam slabost i vrtoglavice... Ja i dalje povezujem sve sa bolom u lumbalnom i vratnom delu kicme...
Th. Rivotil 2mg 3 x 1/4 + Seroxat 20mg 1/2 , kasnije 1/1 , Nopalin 3x2 (neki suplement, antitoksik...)
Sad, zabrinulo me je sto sam u uputstvu video da Rivotil leci konvulziju i epi grceve...

Pritisak mi je ok , jer upraznjavam 1,5h setnje dnevno kako mi je doktor rekao i bez ovih lekova, tako da ne znam sta da radim. KOntrola kod psihijatra je tek za 7 dana, pa bih voleo da mi neko do tada odgovori.
I pored dobrog pritiska, osecam slabost i vrtoglavice... Ja i dalje povezujem sve sa bolom u lumbalnom i vratnom delu kicme...
raspitaj se o rivotrilu
Ovi lekovi su ti super,drugarica koja je imala frku,dozivekla pozar...,je sve to pila po nalogu psihijatra i za par nedelja je bila super,ali se navukla na rivotril,pa joj je druga dr rekla da on pravi strasnu zavisnost i da se on ne daje kad nije apsolutno neophodan i prepisala joj xanaks.Mnogo se namucila dok ga nije skinula!Pun je net prica o Rivotrilu!dlican za smirenje,ali uzas zivi za skudanje...!Da ne bi uvredio dr reci joj da ti je od rivotrila muka!Probaj to da izbegnes!Ostali su super,ne prave zavisnost i mnogo pomazu!
Vrlo zbunjena,izrazito emotivna...
Re: Povisen "gornji" pritisak.
Citam nesto i pitam se sto ste vi ljudi u Srbiji sretni !!!! Nije vezano za ovu temu al malo i jeste ima i dosta crnog humora al na moju zalost istinitog.Ja inace zivim u prelepoj zemlji zvanoj Swedska u gradu naravno,kao povecem.Pre 2 meseca meni se bas slosilo glava puca ,vrti se u glavi ne mogu da disem bolovi u grudima.Pozovem ja hitnu koja je daleko jedno 3 kilometara od mene.Naravno peske treba max pola sata al sanitetu trebalo 43 minuta merio sam:)Dosli oni izmerili mi pritisak bio negde 180 sa 120 ja mislim.Stavili me u sanitet odma igla u venu nitro pod jezik.I stigli mi u bolnicu primili me tamo uradili ekg bilo sve u redu izmerili pritisak bio isti naravno i izvadili krv .I kao sto red nalaze ponudili me kafom CRNOM
Domacinska kuca kazem ja nema sta.Onda su me onako sa onim krevetom odvezli u cekaonicu to se desilo negde oko 13:00 sedeo ja tu tako lezao cekao iso do tolleta opet malo lezao ,bila sestra da mi izmeri pritisak al mi nije nista rekla.Ona otisla i tako negde oko 01:30 eto meni moje lekarke.Kaze iz uzorka krvi koji smo ti uzeli utvrdili smo da nemas opasnost od infarkta.Pa je onda ispricala kako nije znala da imam visok pritisak posto je lose napisano na kompjuteru za taj subjekat.I dok mi je sve to pricala ja sam svo vreme gledao onaj senf na njenoj bradi posto sam skapao od gladi cekajuci 12 ipo sati.I tako oni mene poslali kuci naravno rakli su mi da zakazem kod mog kucnog lekara.To je ovamo uobicajno.To se mislim tako zove al je to kao nas dom zdravlja.Oni mi rekose da su poceli godisnji odmori i da ce me ubaciti za par nedelja da vidim nekog doktora.Tamo ista stvar nit lekovi jedino sto mi krv uradise ,Cak mi ni pritisak nisu izmerili al mi zato nude kafu ko da je besplatna.I tako ja i dan danas imam 140 sa 90 a ponek 100 al sam to skinuo sa kilazom posto sam sam sebi primenio treninge i ishranu pa skinuo za 2 meseca 9 kilograma .Makar nesto da uradim.Zato Budite debelo sretni sto zivite gde zivite i da imate takve LEKARE (NAJBOLJE) jer moze meni lepo da bude koliko god hoces na zapadu al ako mi nesto zafali tesko da ces pomoc dobiti .Pogotovu kad ti vide prezime obicno si zadnji na spisku.Pozdrav brate i brz oporavak ti zelim.Nadam se da ce te moja nevolja malo oraspoloziti i to je dobro za krvni pritisak 

Hvala ti brate.... Ovo je terapija.... DA je vise ovavih postova i ljudi sa ovakvim pogledom na zivot...

Brat ima 25 godina. Pre 4 godine je bio tesko bolestan i cudom preziveo (inace od 9-te godine ima prosirene bronhije i tada je kako misle naleteo virus i napravio haos u plucima), operisan je tada. Od tada smo primetili da inace ima visoko normalan krvni pritisak 135/80. Prilikom odlaska u dnevnu bolnicu, na terapiju koju prima svakog meseca i tako do kraja zivota, 2 puta su mu merili (dva meseca za redom) pritisak i rekli da ima 140/90. Pre par dana je imao nepodnosljivu glavobolju i izmerio pritisak na digitalnom, bio je 142/77 (posto smo ustanovili da pokazuje gornji za 5 vise nego kada merimo na mehanickom ustvari je bio 137/77). Zvali hitnu pmoc, rekli da je pritisak ok. Juce je izmerio 147/77, mada nisam sigurna da je tacan jer sam minut pre merila ja a obicno kada se meri 2 puta za redom pokazuje znacajno razlicite vrednosti, a i popio je kafu (inace retko pije) sat vremena pre merenja.
Da li je ovo zabrinjavajuce i da li je vec to hipertenzija? Da li je moguce da je bolest ostavila posledice u vidu povisenog pritiska? Ne mogu da ga nateram da ode kod lekara.
Unapred hvala na pomoci
Da li je ovo zabrinjavajuce i da li je vec to hipertenzija? Da li je moguce da je bolest ostavila posledice u vidu povisenog pritiska? Ne mogu da ga nateram da ode kod lekara.
Unapred hvala na pomoci
ove vrednosti o kojima govorite nisu za zvanje hitne pomoci! o kojoj je bolesti rec?
Moj YouTube kanal, na kome cu odgovarati na Vasa pitanja:
https://www.youtube.com/channel/UCofiOK ... Yrbtw/feed
Facebook: https://www.facebook.com/Internet-dokto ... 066561672/
ima bronhiektazije. Hitnu pomoc smo zvali zbog nesnosne glavobolje a sobzirom da nije bio u stanju da ustane iz kreveta, pozvali smo da bi pitali sta da radimo. Samo su nam potvrdili da nije zbog pritiska
usmerite dalje preglede na neurologa, sto se tice glavobolja
Moj YouTube kanal, na kome cu odgovarati na Vasa pitanja:
- aaaca
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
- Kontakt:
Zloca, видели би како би се понашали према теби да ниси Србин.
Иначе у Србији би све било исто независно који си, само што не би добио кафу. Не би је добио не због тога што имаш висок крвни притисак него због тога што је тако нешто немогуће да се деси.
И ево шест година касније, видећемо колико смо срећни.
Иначе у Србији би све било исто независно који си, само што не би добио кафу. Не би је добио не због тога што имаш висок крвни притисак него због тога што је тако нешто немогуће да се деси.
И ево шест година касније, видећемо колико смо срећни.