Postovana Dr,
imam 40 godina i jedno dete. Sada bih zelela i drugo, ali ne uspevam da zatrudnim.Naime, pre tri godine mi je otkriven miom velicine lesnika, da bi pre pola godine na redovnoj kontroli dr. konstatovao da je miom porastao i da ih ima vise. Evo poslednjeg izvestaja mog doktora:
Uterus nepravilnog oblika sa intramuralnim miomom velicine 44.5 x 27,6mm koji blago komprimuje kavum uterusa,uz nekoliko subseroznih i intramuralnih mioma precnika 18.6 do 10.8mm od kojih je poslednji u fundusu i kalcifikovan.Radjen mi je HSG pre tri meseca , LH,TSH,E2 i prolaktin i sve je normalno.Dijagnoza je:Uterus myomatosus Anaemia sec. Infertilitas.Moj doktor misli da nisam za operaciju i da postoje sanse da zatrudnim.Inace,menstruacije su uredne na 28 dana, ali obilne. Krvna slika je u redu. Da li ti miomi mogu da se smanje ili da prestanu da rastu uz pomoc nekih lekova ili npr.aloe vera gela za koji sam procitala da je dobar? Zanima me kako da smanjim obilna krvarenja za vreme menstruacije?
Molim Vas za Vase misljenje.
Srdacan pozdrav
Miomi u trudnoci-pitanje za DR Obgyn
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Draga Maldivi,
Mislim da sam pisala o miomima i trudnoci u nekim od brojnih topika, ali reci cu Vam u kratko nekoliko stvari.
Ako su svi hormonski nalazi uredni ukljucujuci i HSG koji je pokazao prohodne tube, onda jedini razlog za sekundarni infertilitet jeste u mimima ili u analizi sperme vaseg partnera cije rezultate ne znamo. Ne znam koliko dugo pokusavate da ostanete trudni, ali ja bih Vam dala u 39 ili 40 godini sa svim urednim nalazima, 6 mjeseci i pokusala indukovati ovulaciju Clomidom da se dobije vise jajnih celija i ako se nista ne desava u tom periodu...odstraniti miom histeroskopski zato sto je intramuralni ! sto znaci da ne morate da imate abdominalnu operaciju nego proceduru kroz cervikalni kanal, gdje se uvodi scope ( kao laparoskop ispod pupka ) i pomocu resectoscope se odstranjuje intramuralni ( najveci ) miom.
Ako se nista ne desi za slijedecih 6 mjeseci poslije procedure i sa Clomidom, onda preporucujem IVF koji Vam daje sansu od 10 % po pokusaju da ostanete u drugom stanju.
Srecno.
Mislim da sam pisala o miomima i trudnoci u nekim od brojnih topika, ali reci cu Vam u kratko nekoliko stvari.
Ako su svi hormonski nalazi uredni ukljucujuci i HSG koji je pokazao prohodne tube, onda jedini razlog za sekundarni infertilitet jeste u mimima ili u analizi sperme vaseg partnera cije rezultate ne znamo. Ne znam koliko dugo pokusavate da ostanete trudni, ali ja bih Vam dala u 39 ili 40 godini sa svim urednim nalazima, 6 mjeseci i pokusala indukovati ovulaciju Clomidom da se dobije vise jajnih celija i ako se nista ne desava u tom periodu...odstraniti miom histeroskopski zato sto je intramuralni ! sto znaci da ne morate da imate abdominalnu operaciju nego proceduru kroz cervikalni kanal, gdje se uvodi scope ( kao laparoskop ispod pupka ) i pomocu resectoscope se odstranjuje intramuralni ( najveci ) miom.
Ako se nista ne desi za slijedecih 6 mjeseci poslije procedure i sa Clomidom, onda preporucujem IVF koji Vam daje sansu od 10 % po pokusaju da ostanete u drugom stanju.
Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn
-
- Stalni član
- Pridružio se: Ned Sep 03, 2006 6:21 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Moje iskustvo sa miomom u trudnoci
Imala sam miom na materici, intramuralni u trudnoci. 5.5 cm & 6 cm. Ne znam da li bih vam savetovala da zatrudnite sa miomom jer sam u trudnoci takode imala i veoma opasnu dijagnozu- placentu previu centralis koja spada u visoko, visoko rizicne trudnoce. Moj lekar je rekao da misli da nije miom doveo do strvaranja ovakve posteljice, medutim misljenja strucnjaka o tome su veoma oprecna. Samim tim, miom je postao zanemarljiv problem u odnosu na novu dijagnozu - placentu previu centralis. Ovaj problem je zaista ozbiljan jer moze dovesti u pitanje i zivot vase bebe i vas samih i to tokom citave trudnoce. Lezala sam cesto u bolnici sto za trudnocu nije nimalo prijatno iskustvo. Lekari su bili skepticni po pitanju ishoda citave trudnoce, ali ipak sam USPELA! Porodaj nije bio nikako moguc zbog placente previe, tako da je raden carski rez. Doslo je do VELIKOG krvarenja i zivot mi je bio u VEOMA VELIKOJ OPASNOSTI!!! Jedan od sto prezivi ovakav slucaj, tako su mi rekli!! Hodali smo sve vreme po ivici zileta!
Moj slucaj, uz VEOMA velike probleme, lezanje u bolnici i Ogromni rizik po sopstveni zivot se na svu srecu zavrsio srecno, ali NE BIH NIKOME SAVETOVALA TRUDNOCU SA MIOMOM JER PUNOOOOO RIZIKUJETE!!!!! To je moje licno iskustvo!!! Sada se oporavljam od svega i psihicki i fizicki!!! Zahvaljujuci vrsnom lekaru i anesteziologu sve se zavrsilo SRECNO!!!
Moj slucaj, uz VEOMA velike probleme, lezanje u bolnici i Ogromni rizik po sopstveni zivot se na svu srecu zavrsio srecno, ali NE BIH NIKOME SAVETOVALA TRUDNOCU SA MIOMOM JER PUNOOOOO RIZIKUJETE!!!!! To je moje licno iskustvo!!! Sada se oporavljam od svega i psihicki i fizicki!!! Zahvaljujuci vrsnom lekaru i anesteziologu sve se zavrsilo SRECNO!!!