postovani
pisem u ime jedne starije gospodje,ona je 51 godiste.
imala je nekih srcanih problema,trombozu,koju je operisla na obe noge.
sada me zanima,dobila je lekove da pije
dilkoran
nifetal
lasiks
amlopin
andol 100,koj ne pije jer kaze da je muci zeludac od njega.
meni ova kombinacija lekova nije bas najjasnija,da li je ovo uopste u redu.
molila bih Vas za sto brzi odgovor ili nekoga ko se razumije .
pozdrav
objasnjenje u vezi lekova
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Jun 24, 2006 6:19 pm
-
- Aktivan član
A kakve je to srčane probleme imala? Ovako napisano ne deluje ova terapija nešto neobično. Znaju kardiolozi to tako da nakite za npr. visoki pritisak i anginu pektoris u kombinaciji. Ukoliko se ona dobro oseća onda je verovatno OK. Kardiološka terapija treba da se prilagođava pacijentu, tako da ako joj nešto ne odgovara može da se menja.
A šta konkretno vam tu nije jasno?chokoladica napisao: meni ova kombinacija lekova nije bas najjasnija
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
-
- Aktivan član
Dilkoran 80 je nitrat. Širi vene i smanjuje priliv u srce. Daje se kod angine pektoris.
Nifelat je blokator kalcijumskih kanala (napisali ste nifetal, ali za taj nisam čuo, pa pretpostavljam da je nifelat) - širi arterijske krvne sudove i omogućava smanjenje krvnog pritiska. Takođe se daje kod angine pektoris.
Amlopin - slično kao i ovaj prethodni, samo noviji, moderniji i ima neke dodatne prednosti.
Dakle, jedina nelogičnost, ovako preko foruma, bi bila to što pije dva leka iz iste farmakološke grupe. To bi trebalo proveriti kod nadležnog kardiologa i tražiti razlog za to. Ukoliko postoji, treba piti oba leka, a ukoliko ne, onda ukinuti jedan, i po meni bi bilo najbolje, Nifelat. Ali to sve treba da bude pod nadzorom nekog lekara, jer ja ne mogu ovako da imam potpun uvid u zdravstveno stanje te gospođe. Davanje dva kalcijumska antagonista nije nemoguće, ali je i neuobičajeno, pa vidite o čemu se tu radi.
I zamena za Andol, obavezno!
Nifelat je blokator kalcijumskih kanala (napisali ste nifetal, ali za taj nisam čuo, pa pretpostavljam da je nifelat) - širi arterijske krvne sudove i omogućava smanjenje krvnog pritiska. Takođe se daje kod angine pektoris.
Amlopin - slično kao i ovaj prethodni, samo noviji, moderniji i ima neke dodatne prednosti.
Dakle, jedina nelogičnost, ovako preko foruma, bi bila to što pije dva leka iz iste farmakološke grupe. To bi trebalo proveriti kod nadležnog kardiologa i tražiti razlog za to. Ukoliko postoji, treba piti oba leka, a ukoliko ne, onda ukinuti jedan, i po meni bi bilo najbolje, Nifelat. Ali to sve treba da bude pod nadzorom nekog lekara, jer ja ne mogu ovako da imam potpun uvid u zdravstveno stanje te gospođe. Davanje dva kalcijumska antagonista nije nemoguće, ali je i neuobičajeno, pa vidite o čemu se tu radi.
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
-
- Aktivan član
Filip napisao:Dilkoran 80 je nitrat. Širi vene i smanjuje priliv u srce. Daje se kod angine pektoris.
Za nifelat ste u pravu,nego sam ja napisala pogresno.
zanaci ipak su dva leka,slicna tj. imaju istu funkciju.prenecu sta ste mi Vi rekli pa neka ode ponovo kod doktora.
i recicu za ovu zamenu za andol.
sto se tice zdravstvenog stanja,ona je imala dve operacije na obe noge u pitanju je tromboza.srca sto se tice,nije imala neko oboljenje nego neke srcane smetnje jer ima visok pritisak.druga noga posle operacije je crna,evo vec dve godine je crna noga i natice sa vremena na vreme.
hvala Vam pozdrav
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Okt 23, 2004 5:06 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
andol ?
samo kratko, od nedavno se pojavio u apotekama``bayerov`` aspirin sa dodatom oznakom protekt, od 100 mg. sto je doza koja se preporucuje srcanim bolesnicima. Taj ne bi trebalo da stvara probleme kao sto je nekad bio dobar aspirin Ph8 samo je on imao vecu koncentraciju mislim 500mg. sto nije preporucljivo za srcane bolesnike. Moze to da proba. Za njega je vazno da ne izaziva moguce krvarenje zeludca.
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Maj 07, 2006 4:19 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt: